Min topplista: Här är årets bästa och sämsta låtar i Eurovison 2016

This list is also available in English!

Nu är det dags för mig att sammanfatta årets låtar, och här är den slutgiltiga listan över vilka låtar jag gillar. Märk väl att detta alltså inte är en lista över hur jag tror att det kommer att gå, utan helt enkelt min subjektiva lista över vad jag gillar och inte gillar.

För er som har hängt med i mina recensioner kanske ni märker att jag har ändrat mig när det gäller vissa låtar. Så är det. Ju mer jag lyssnar på dem, ju mer gillar jag vissa, och tycker sämre om vissa.

Förra årets lista toppades av Slovenien. Här kommer listan för 2016, med korta kommentarer. För en längre beskrivning av låten och landet, klicka på landets namn för att komma till min längre recension (där finns även youtube-klipp med låtarna).

 

Topp tio:

österrike

 

1. Österrike
Glad, sprallig, tung, häftig, fartfylld ballad – och på franska. Jag gillar denna så mycket, mer än jag gjorde första gången jag hörde den. Kommer troligtvis inte att vinna, men för mig är det årets favorit.

2. Bulgarien
Modern house-låt, med ett skönt go i alla delar.

3. Cypern
Årets bästa rocklåt, med lika bra ingredienser av rock som av svenskproducerad Eurovision-schlager. Bra både som ”vanlig” låt och som rocklåt.

4. Frankrike
En av årets flera houseinspirerade låtar,

5. Spanien
En riktigt dansant låt som man blir glad av. Härligt att se att Spanien satsar på att göra nåt riktigt bra.

6. Australien
En proffsig låt och sångerska, där allt sitter som det ska. Kanske lite tråkig emellanåt, men när produktionen är så bra så gör det ingenting.

7. Azerbajdzjan
Landet som alltid levererar i Eurovision gör det igen. En väldigt typisk Eurovision-låt, men det gör inte så mycket så länge det är bra, och det är den här.

8. Serbien
En stark låt, där dock sångerskan måste tagga ner lite för att det ska bli ett bra framträdande som man inte ska skratta åt. Men låten i sig är väldigt bra.

9. Ryssland

Ryssland har alltid storslagna nummer där satsningen är 100%. Svårt att inte blanda in politik, men gör man inte det så är detta en stark låt som mycket väl kan vinna, och skulle förtjäna att göra det rent musikaliskt och artistiskt.

10. Belgien

Ännu en av flera dansanta låtar i årets startfält. Detta är en låt man blir glad av och som man vill dansa med i. Förutom att de har snott introt från Anotherone bites the dust, så är det inte mycket att bli upprörd över när man hör det här.

 

På övre halvan:

 

11. Estland

När jag först hörde denna gillade jag den inte alls. Men den här växt väldigt mycket, och jag gillar det mystiska och James Bond-aktiga. Sångaren och hans röst passar inte alls ihop, men det blir bara bra faktiskt.

12. Italien

Det Big 5-land som har varit bäst på att skicka bra låtar, trots att de är direktkvalificerade till finalen. I år är inget undantag utan en cool låt som sätter sig.

13. Island

Mycket är snott från Måns Zelmerlöw i scenshowen, men jag gillar låten ändå. Framförallt bryggorna, sticken och verserna.

14. Sverige

Fortfarande inte nån favorit hos mig, men det är ingen dålig låt. Väldigt modern och jag tror att Frans har en chans att charma Europa på samma sätt som han gjorde med svenska folket. Många gillar låten direkt, och det är viktigt.

15. Litauen

En väldigt rak och enkel låt egentligen, men det funkar. Han är en bra artist och gör låten bra.

16. Moldavien

En svårare låt, men jag tycker att det funkar. Bra, men kan bli lite anonym bland alla andra liknande låtar i årets startfält.

17. Slovenien

Sloveniens Taylor Swift gör countrypop som är intressant och har en bra helhet. Kanske inte bästa vers, refräng eller stick, men totalt så gillar jag det.

18. Tjeckien

En fin låt med en bra sångerska.

19. Ungern

Försöker vara Måns Zelmerlöw väldigt mycket. Funkar hyfsat trots allt, men lite för tråkiga verser.

20. Albanien

Jag vet inte vad det är med denna, men den har något som jag verkligen gillar. Egentligen en rätt tråkig låt, men det är något i refrängerna som verkligen biter sig fast.

21. Kroatien

En tidig favorit för mig, som har tappat. Inte alls lika intressant som när jag först hörde den. Väldigt svårt att veta hur den blir på scen också.

 

Bottenhalvan:

 

22. Vitryssland

Borde inte vara en bra låt, men det är den ändå. Vet inte vad det är, men det är något jag gillar med den. Egentligen cheezy, men ändå inte. Jag blir inte riktigt klok på det här bidraget.

23. Polen

Jag tycker exakt likadant om denna som om Vitryssland, så läs vad jag skrev där.

24. Lettland

Egentligen tycker jag att denna är rätt dålig, men den har något som suger tag i en. Den känns inte alls modern, men samtidigt så gör den verkligen det.

25. Grekland

Refrängen är så snygg. Jag gillar den verkligen. Det ihop med videon räddar upp för de dåliga verserna, men på scen kommer det nog inte alls bli lika bra.

26. Storbritannien

One direction light är glada och fartfyllda, och Storbritannien verkar vilja nåt i år. Men totalt blir det inte jättebra, men bättre än på länge.

27. San Marino

En snygg låt där jag verkligen gillar refrängen och det mörka i sången. Totalt ingen höjdarlåt, men långtifrån dålig.

28. Irland

Egentligen ingen dålig låt, men det blir för cheezy. För mycket boyband och inte nåt nyskapande.

29. Makedonien

En fin låt, där jag gillar refrängen, trots att den bara innehåller ett ord, typ. Men övriga låten är inte så mycket att ha. Men ett plus att den inte är på engelska.

30. Malta

Favorit hos många, men jag kan inte förstå det. Jag tycker att den är tråkig, och ger mig ingenting när jag lyssnar på den. Visst sjunger hon bra, och det är en okej låt, men… gäsp.

31. Armenien

Har sina stunder som är riktigt bra, men de är för få. Större delen av låten är allt för ointressant.

32. Finland

Svängigt och glatt, men känns omodern och rätt intetsägande. Nej, det är inget roligt det här.

33. Bosnien & Hercegovina

Okej låt, men jag gillar inte rapdelen. Och det är inte för att jag ogillar rap i låtar, tvärtom så kan det ofta bli bättre. Men inte den här gången.

34. Schweiz

Ingen dålig låt egentligen, men detta är nog tävlingens mest intetsägande låt. Den ger ingenting, och är väldigt snabbt bortglömd.

35. Tyskland

Tyskland, Tyskland, vad håller ni på med? Andra året i rad ni skickar en tråkig låt (där båda dessutom låter som varandra). Ni med så många invånare borde kunna skrapa fram något bättre.

36. Ukraina

En stark låt där man kan känna smärtan och budskapet. Men trots budskapet och det unika i låten så tycker jag att den rent musikaliskt är för dålig för att hamna högre upp än så här.

37. Holland

Trallvänligt och trevligt, men vad är det för kul med det? Känner inte att jag får ut nånting av att lyssna på den. För gemytligt.

38. Danmark

Lite samma som med Holland. Detta är bara genomtrevligt och käckt, och det får jag utslag av. Nej Danmark fortsätter att skicka trista låtar förklädda till glada bitar.

39. Israel

Sån skillnad från förra årets glada King of fun. Här är det bara trist och tråkigt, och en låt som jag knappt känner för att lyssna alla tre minuter av.

40. Norge

För tredje året i rad gör Norge mig besviken. Detta är en kass låt, som jag inte riktigt vet vad den försöker vara. Inte bara dålig, den är tråkig också.  Och väldigt mycket ”vi har hört och sett det här förut”.

41. Montenegro

Flera rockiga låtar i år, och den här är klart sämst av dem. Det är nästan jobbigt att ta sig igenom denna, så dålig är den.

42. Georgien

Georgien har skickat konstiga låtar förut, och fortsätter med det. En låt som försöker sig på en massa genrer på en gång, och lyckas inte med någon av dem.

 

Sådär, där har ni min lista. Vad tycker ni?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *