Ett försök till sammanfattning

Det är måndag, men fortfarande har jag inte riktigt landat i allting ännu. Jag har upplevt så mycket, gjort en massa saker, träffat så många härliga människor… Det är svårt att sammanfatta detta, men jag tänkte att jag skulle göra ett försök trots allt.

 

Allt praktiskt

Jag har ju tittat på den här tävlingen i över 20 år, men att uppleva allting inifrån är något helt annat. Det är så häftigt att se hur allting fungerar, vilken stor apparat allting här. Så många människor som jobbar med detta. Några av dessa fick jag träffa för min ena artikel, som handlade om några hallänningar som jobbar backstage.

Allting funkade bra också. Bra med plats i presscentret, hjälpsam personal och allt flöt på bra. Både under sändningarna, dagar när det inte hände någonting, samt på presskonferenserna.

IMG_7202

 

Människorna

Jag har mött så många människor som har betytt en massa för mig. Dels har det varit så intressant att intervjua och träffa de som jag har pratat med för mina artiklar. En massa intressanta tankar, minnen och åsikter som har varit väldigt svårt att sålla mellan för mina artiklar. Jag har pratat med dem under intervjuer, men även under andra tillfällen under veckan.

De som jag har träffat mest med var de som blev storbild i min andra artikel, om fansen. Johanna Nilsson och Jenny Stengård var med i artikeln, men jag har även hängt med dem flera gånger under veckan, och haft kul snack och dansat på Euroclub. Det har varit så trevligt att lära känna dem.

osstre

 

Jobbet

Framförallt tisdag, onsdag, torsdag var det långa dagar arbetsmässigt. Jag har gjort väldigt många intervjuer, varit på olika evenemang, presskonferenser, tagit bilder och mycket mer. Men eftersom det har varit så kul så har det inte ens varit jobbigt att arbeta så här mycket.

 

Artisterna

Det som var det bästa under Melodifestival-veckan i Halmstad var att man kom så nära artisterna. Lika mycket har det inte varit under Eurovision. Men vissa har jag kunnat träffa och jag fick bland annat en intervju med Frans. Man kunde dock få korta snack med dem på presskonferenserna. Däremot har jag stött på flera andra av artisterna på Euroclub på kvällarna.

image

Med Frans

IMG_7083

Med Zoe

 

cypern

Med Francois Micheletto från cypriotiska bandet Minus One.

 

krista

Med Krista Siegfrids, som representerade Finland 2013 och var med i Melodifestivalen i år.

 

Euroclub

Varje kväll har det varit Euroclub som gäller. Det är en stor tillfälligt uppbyggd byggnad med flera stora dansgolv och en massa barer. Här har det varit fester varje kväll. I ena rummet har det varit konserter på kvällarna. Shirley Clamp har varit värd för detta, och där har funnits artister från förr, likväl som årets artister. Bland årets artister har jag bland annat sett Island och Finland och från tidigare år har det varit en massa roliga minnen, som Portugal 2014 och Bosnien 2004.

Men dansgolvet har varit det bästa. Alla låtar har varit Eurovision-låtar, eller bidrag från nationella tävlingar (exempelvis Melodifestivalen eller norska Melodi Grand Prix). Alltså inget Avicci, Swedish house maffia, macarena eller liknande. Bara ESC. Och inte bara de mest kända vinnarlåtarna, utan en massa låtar som man kanske har glömt bort, men som är härliga att dansa till. Det har varit så himla kul att shakea loss till gamla grekiska och spanska låtar. Opa!

Men det har inte bara varit gamla låtar, utan även nya. Årets låtar som är dansvänliga har förekommit frekvent, och bäst drag har det varit under Frankrikes, Rysslands, Österrikes och Spaniens bidrag. Kul också att alla kan texten och kan sjunga med i låtar som i vissa fall inte har visats på tv ännu!

 

Tävlingen

Huvudsyftet för den här veckan har såklart varit Eurovision Song Contest. Det var ett väldigt bra år, med många bra låtar. Min absoluta favorit, som väl ingen har missat, var Österrike. Men det var så mycket mer bra, och i stort sett var det rätt låtar som gick vidare.

Finalen blev oerhört bra och spännande. Man kan ifrågasätta vinnaren, på grund av all politik, men jag tror trots allt att det får räknas som en hyfsad vinnare.

jalana

Hon var väldigt glad och ödmjuk under presskonferensen efter segern.

 

Föreställningen

Det var en sådan fantastiskt produktion! Allt var snyggt, och det var grymt att uppleva allting. Måns Zelmerlöw och Petra Mede var otroligt bra rakt igenom, scenen var så häftig och manuset av Edward af Sillén var helt perfekt.

Sketcherna och mellanakterna funkade bra. Roligt med The Nerd Nation, men ännu bättre med det andra. Genomgången av Sveriges musik från 1974 till idag var så cool, Justin Timberlake visade varför han är en av världens bästa artister, Lynda Woodruff var rolig som alltid, men allra bästa var mellanakten i finalen var parodin på tidigare låtar, i den bästa mellanakten i Eurovisions historia:

Sammanfattningsvis kan jag säga att Eurovision Song Contest 2016 var den bästa tävlingen någonsin.

 

Stockholm

Jag älskar den här staden, och det har varit en bra vecka. Vädret var fantastiskt fram till fredag eftermiddag, men annars var det sol och värme. Staden har satsat jättemycket med stora områden som Eurovision village i Kungsträdgården, och Euroclub/Eurovision Fan café. Men även i småsaker. Som att övergångsställen spelar Euphoria istället för de vanliga pipandet när man väntar på grönt, och att det är Måns Zelmerlöw som säger ”Nästa: Kungsträdgården” på tunnelbanan.

Jag har kunnat bo i en bra lägenhet tack vare Ellinor, och jag har också hunnit träffa kompisar under veckan, som Frida, Gaby, Joel, Evelina och Christina.

Och i och med att vi fick ett gratis tunnelbanekort från Eurovision så har det inte varit några problem att ta sig runt i stan.

 

Slutligen

Det här har varit en av de bästa veckorna i mitt liv. Så mycket skoj har hänt, och jag har kunnat jobba med ett av mina största intressen. Jag är så glad över allt jag har upplevt och att jag har fått möjlighet att göra det. Ett tack till Hallandsposten för att jag fick den här möjligheten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *