Snackisarna under mello- och Eurovision-våren

kollage

Nu är det över med både mello och Eurovision. Snart kommer därför även min blogg att ta sommar- och höstledigt, för att förhoppningsvis återkomma till vintern igen.

I nästa inlägg tänkte jag avsluta med betraktelser över mitt år, som har varit mer intensivt än andra, då jag har fått vara med både på Melodifestivalen och Eurovision. Men först tänkte jag inleda med lite om vad som hände mer objektivt i tävlingarna under våren (dock fullt med subjektivt tyckande, såklart!).

Dags för några av snackisarna. Häng med!

 

Anna Book diskas

Årets stora snackis innan ens första deltävlingen hade sänts. Anna Book tänkte ställa upp med en låt som tidigare hade varit med i Moldaviska Melodifestivalen. Så får man inte göra, så låten diskades och Anna blev förkrossad. Det var inte hennes fel, utan låtskrivarnas, men ändock var det ett faktum, och en av de större skandalerna i mellon på många år.

 

Charlotte Perelli diskades också

Bookaffären tog så mycket fokus första veckan så man glömde bort att även Charlotte Perrelli inte heller fick göra som det var tänkt. Hon skulle ha varit programledare ihop med Gina Dirawi, men eftersom Charlotte samtidigt var med i reklamfilmer för Comviq så beslutade SVT att hon inte fick vara med. Men det fick hon visst. Hon var med som ”gästartist” och var i stort sett programledare. Troligtvis för att hon var en del av så många nummer att det inte gick att byta ut dem med så kort varsel.

 

Gamla artister och schlager slutade sist

Schlagern är död! Så var det många som resonerade när de fyra deltävlingarna var avklarade. Detta berodde nämligen på att alla delfinaler hade slutat med att en gammal föredetting hade kommit sist, och inga klassiska schlagerlåtar tog sig vidare. Detta fick bland annat Christer Lindarw från After dark att gå i taket, och klaga på att gamla människor inte vet hur man appröstar.

Så här såg det ut med gamlingar/schlagerlåtar i årets tävling:

Deltävling 1:

Anna Book hade en schlagerlåt, men diskades (kom sist). Sist på riktigt kom Pernilla Andersson, också en veteran i dessa sammanhang.

Deltävling 2:

Patrik Isaksson, Uno Svenningsson och Tommy Nilsson hade en tråkig låt, och de kom sist. Även Krista Siegfrids hade en klassisk schlagerlåt, som slutade femma och blev utslagen.

Deltävling 3:

After Dark slutade sist med en väldigt afterdarkig schlager. Rolig och dansant låt, men det var inte året för sådana, började man ana med det här resultatet.

Deltävling 4:

Redan nu hade man sett varåt det barkade för veteranerna, och inför tävlingen skrevs det om att Linda Bengtzing och Martin Stenmarck låg illa till. Så blev det också, och de slutade sist. Därmed var faktumet totalt – veteraner och schlager var helt ute 2016.

 

Nya artister slog igenom

När veteranerna slogs ut togs istället scenen över av unga förmågor, ofta helt okända för de flesta. Istället för Tommy Nilsson, Linda Bengtzing, After dark och Martin Stenmarck hade finalen namn som Boris René, Wiktoria, Robin Bengtsson och SaRaha. Härligt uppfräschande.  I viss mån kan man också räkna hit Frans, som visserligen var ihågkommen för en låt han gjorde som sjuåring, men som vuxen artist kände inga till vad han gick för. Att det blev en nykomling vann var rätt symptomatiskt för hela melloåret.

 

Programledarna

Gina Dirawi hade utsetts att leda alla program, ihop med nya varje vecka. Det lyckades ofta extremt bra. Med Petra Marklund blir det alltid bra, med Charlotte Perrelli blev det lite konstigt iom att hon både var och inte var programledare samtidigt, med Henrik Schyffert blev det roligt, med Sarah Dawn Finer proffsigt, och samma sak med Peter Jöback och Ola Salo. Sämst funkade det med William Spetz. Det var ett intressant val, men det tog för lång tid innan han kom in i rollen.

 

Mellanakterna

Mest uppmärksamhet fick en version av svenska nationalsången, som sjöngs bland annat på minoritetsspråk. Folk från hatsajter hade förfasat sig över att den kanske skulle sjungas på arabiska. Så blev det dock inte. Dock fick de något att lipa över när sista raden ändrades från att leva och dö i Norden, till att leva och dö på jorden. Ramaskri bland rasisterna. Alltså samma personer som tycker att muslimerna ska tåla att man målar deras profet i icke smickrande teckningar, men själva går i taket om man ändrar ETT ord i Du gamla du fria…

 

Bra låtar

Det bestående intrycket som jag har av Melodifestivalen (som tävling, inte personligen, det återkommer jag till) var den höga kvaliteten på bidragen. Förra året var likadant, och även i år så tycker jag att alla låtar som gick till final var bra. Visst, några var sämre än andra, och man kan kanske fråga var Samir & Viktor gjorde där. Men de hade också sin plats där, och överlag blev det ett himla bra startfält.

 

Eurovision

 

Mycket hände i och kring Eurovision också.

 

Rumänien diskas

Rumänien gjorde en Anna Book. De diskades trots att de hade en låt klar för tävlingen. Dock var det inte för att den hade spelats i Moldavien tidigare, utan att landets tv-bolag hade en massa gamla skulder till EBU, som de inte hade betalat. Då går det så här.

 

Flaggpolicy upprör och testas

Dokument läckte ut om vilka flaggor som fick och inte fick viftas med på tävlingen. Detta väckte vrede, och EBU fick ändra sig något. Dispyten kom upp igen efter första semifinalen, då Armeniens artist hade viftat med Nagorno-Karabakhs flagga, en av de flaggor som var förbjudna. De blev varnade, och höll sig till sin egen flagga i finalen.

 

Politiska Ukraina

Årets ukrainska låt var politisk, det går inte att säga något om. Men hur politisk, det var frågan. Detta undersöktes av EBU, men de friade den. Ryssland var inte lika imponerade, i och med att den handlade om dem. Att Ukraina sedan också vann berodde på stor del på politiska röster, och Ryssland gick i taket återigen.

 

Justin Timberlake

Att ha världsstjärnor i Eurovision hör inte till vanligheterna. Några har själva deltagit och sedan blivit stora, som ABBA och Celine Dion, men att ha en underhållare av Justins kaliber hör inte till vanligheterna. Och det blev så bra, så bra!

 

Programledarna

Petra Mede och Måns Zelmerlöw gjorde ett fantastiskt jobb som programledare. Allt funkade perfekt, och de var både roliga och proffsiga. Mellanakterna var så bra, och Eurovision-numret Love love peace peace kommer att leva kvar länge.

 

Moderna låtar

Det var fler moderna och dansanta låtar som gick bra i år. Hit kan man räkna Frankrike, Bulgarien, Spanien, Belgien och Ryssland.

 

Naken med vargar

Vitrysslands artist Ivan ville av någon anledning uppträda naken, med levande vargar på scen. Det fick han inte, men gjorde en liten version av det, med ett förinspelat klipp.

 

Polen gick bra

Det var väldigt spännande i slutet av poängräkningen, och nästan mer intressant än kampen Ryssland-Ukraina var att det gick så bra för Polen. De fick tredje flest tittarpoäng. De hade en väldigt cheezy låt, men många gillade den. Dock förstår jag inte hur de kunde skicka den, när de hade en sådan bra och modern låt som kom tvåa i nationella uttagningen. Den kommer att bli en sommarplåga i Sverige och Europa, mycket mer än Color of your life blir.

 

Danmark kan inte räkna

De nordiska länderna gick inte så bra i årets Eurovision, där endast förhandsklara Sverige fanns med i finalen. Danmark gjrode dessutom bort sig ännu mer, när de lämnade sina poäng. Dessa var nämligen helt fel, och resultatet fick göras om efter tävlingen. Det påverkade inte utgången, men pinsamt är bara förnamnet.

 

Sådär, det var lite om vad som har hänt i vår. Många snackisar blev det, och det är något av det som jag älskar mest med detta. Nästa inlägg blir av mer personlig karaktär, och sedan blir det som sagt lite bloggpaus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *