Mitt fantastiska melloår är slut

johan kollage

Det har nu gått ett par veckor sedan finalen, och det är dags att sammanfatta. För ett par dagar sedan gjorde jag en sammanfattning av årets Melodifestival och Eurovision utifrån tävlingssynpunkt och det man har sett på tv. Men nu är det dags för en sammanfattning av det som jag själv har sett och upplevt under året. För det har varit något utöver det vanliga.

Jag har under många många år haft ett enormt stort intresse för det här. Jag minns att jag kollade första gången 1993 och hejade på Arvingarna, och sedan har det rullat på. Tillsammans med kompisar har jag suttit och kollat, hejat, och jublat över allt som har hänt och som vi har sett. På tv. Men aldrig kommit nära det på riktigt.

Förra året var jag för första gången publik på en deltävling. Det var den första, i Göteborg, och det var en makalös upplevelse. Men ingenting mot vad som hände i år.

Jag har varit mitt upp i allting, tack vare jobbet. Framförallt tack vare att en deltävling förlades till Halmstad. I och med min bakgrundskunskap och intresse blev det naturligt att jag blev den från Hallandsposten som skulle sköta den huvudsakliga bevakningen av evenemanget här. Och det ledde till slut även till att jag fick ta hand om Eurovision song contest.

 

Jag ska försöka strukturera mig lite. Det blir olika avdelningar, så är det lättare att hänga med för er, och lättare för mig att samla tankarna.

 

Bakom kulisserna

Det är riktigt intressant att se hur allt fungerar. Hur välsmort allting är. Det är så mycket som ska klaffa, och det gör det. Från de som bygger scenen, till de som ser till att artister går in på scen när de ska. Någon måste göra blommorna som ska delas ut efter segern, och media ska ha sina utrymmen. Det ska finnas garderober och kaffe. Allt ska funka, och det gör det. Det är riktiga proffs som har hand om det.

 

Mötet med artisterna, mellon

Det absolut häftigaste under min mellovecka i Halmstad var att få träffa alla artisterna. Att sitta ner och prata med dem för en intervju, och inte bara stöta på dem på en presskonferens eller på väg till scenen. Det blev riktigt bra intervjuer (kanske med undantag för Samir & Viktor…) där jag fick en positiv bild av alla, och förstod så mycket mer på ett djupare plan. Så som det alltid fungerar med intervjuer.

Mest positiva överraskningen var Dolly style, som jag fick en liten ny bild av. Panetoz var den absolut roligaste intervjun jag har gjort, inte bara vad gäller mellon. De var alla så härliga, och det var så mycket fart, energi och glädje i allt som de sa, att det bara blev så kul som man kan föreställa sig. Jag kom dem nära, och träffade på dem och snackade också med dem flera gånger under veckan.

Att följa dem både under intervjuer, rep, tävling och efterfest var det allra bästa under våren.

 

Mötet med artisterna, Eurovision

Dessa möten blev inte alls på samma sätt som under mellon. Det var ju framförallt för att jag för tidningens räkning hade ett annat fokus i Stockholm än Halmstad, så därför blev mötena färre och annorlunda. Men de blev roliga ändå. Frans fick jag träffa under en tre minuter lång intervju i speed-dating-format. Lite annorlunda, men jag hann. Jag fick dock vara med på presskonferenserna efter semifinalerna och finalen, och kom där närmare de som har gått vidare. Däremot fick jag chansen att träffa på några av artisterna på Euroclub också, bland annat Österrike och Cyperns representanter.

IMG_7206

De som gick vidare från semifinal 2, under presskonferensen.

 

Mötet med fansen

Det finns andra än mig som är intresserade av mellon och Eurovision. Haha, tänka sig! Jag har mött flera av dessa under våren, och det har varit väldigt kul. I Halmstad märktes det på flera ställen att mellon hade kommit till stan. Jag pratade med bankfolk, butiksanställda och folk på stan, och överallt märkte man att folk var glada att det hände något, och framförallt just det här.

IMG_7152

I Stockholm blev det ännu mer påtagligt. Ett av reportagen som jag skulle göra handlade om fans från Halland, och detta renderade flera intressanta möten. Folk som är så mycket mer engagerade än vad jag är, och då är jag ändå sjukt engagerad. Det gav en ny dimension av det hela, och väldigt bra intervjuer. Det gav också nya vänner, och ledde till det faktum att jag nu också har ansökt om medlemskap i den svenska Melodifestivalklubben, för att kunna fortsätta mitt intresse.

Dessutom fanns det så många utländska fans och journalister som var kul att möta. Folk hade tagit sig från alla möjliga länder, och man såg flaggor från Australien, Albanien, Irland och Spanien överallt. Och det var alltid bra stämning, oavsett vilket språk man pratade. Fantastiskt!

 

Musiken

Det har överlag varit ett bra år musikmässigt i både mellon och Eurovsion. Det har varit kun att det har varit så mycket bra musik som jag har fått höra live, liksom cool scenshower.

 

Jobben

Trots att jag har haft så kul så har ju detta faktiskt varit mitt jobb, och det är rätt sjukt ändå. Men jag har jobbat väldigt hårt, och det har blivit väldigt många artiklar, krönikor, reportage och intervjuer. Framförallt under melloveckan i Halmstad, men även i Stockholm. Ska försöka mig på att göra nån slags sammanställning av dessa, men det orkar jag inte nu.

 

Tacksamhet

Att jag har kunnat göra detta har varit fantastiskt, och det beror väldigt mycket på att jag har fått göra detta för Hallandspostens räkning. De har gett mig ett stort utrymme och ansvar, men jag tycker också att jag har levererat något som de kan vara nöjda med.

 

Avslutning av melloåret

Jag har redan pratat om Post Eurovision Depression, och den har kanske fortfarande inte lagt sig helt. Men nu är melloåret slut, och därmed också mitt bloggande. Det har varit fantastiskt kul att ta med er på allt. Bloggen blir nu vilande ett tag, troligtvis fram till i vinter, men man vet aldrig. Men jag vill tacka er alla som har följt mig och läst om mina äventyr. Det har varit ett speciellt år för mig, och en härligt väg att följa. Och bloggens namn har verkligen gjort sig rättvisa – Vägen till Eurovison.

 

Tack för mig! Vi hörs!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *