Bästa låtarna senaste tio åren: Plats 41-45

Hej på er! Hoppas att ni har en trevlig söndag.

Min lista fortsätter här, med ett par intressanta saker. Samma artist är med två gånger bland dessa fem bidrag, i låtarna efter varandra.

Samtliga fem låtar gick till andra chansen.

Dessutom fortsätter temat där lugnare låtar hamnar längre ner på listan, till förmån för snabbare och häftigare låtar längre upp. Men oroa er inte. Det finns ballader även högt upp, och dansanta bidrag långt ner, till och med på dagens lista.

 

Plats 45

Artist:  Jessica Andersson

Låt: Kom

År: 2007

Placering: Gick till andra chansen, slog först ut Elin Lantos ”Money” men åkte där ut i andra rundan mot Sanna Nielsens ”Vågar du, vågar jag”.

Kommentar:

Jag har inte med så mycket schlager på mig topp 50-lista, och inte så mycket disco. Men här blir det både och, med Jessica Anderssons schlagerdisco à la 00-talet.

Det är så mycket som är så cheezy med det här numret. Koreografin är pinsam ibland, framförallt när alla killarna tar på sig scarfs, Jessica tar en, men så tar killen tillbaka den och sätter på sig den igen. Kolla här.

Och texten. Det är skrattretande att Jessica oroar sig över att killen i låten bara vill ge sina drinkar till sexiga, blonda modeller. Eh, newsflash, Jessica. DU ÄR en sexig, blond modell…

Totalt är det rätt mycket som inte är så bra, men den har samtidigt något som jag har gillat med den ända sedan jag hörde den första gången. Jag tror att det är showstämningen i kombo med discovibbarna. Jag vet inte, men topp 45 får den på min lista i alla fall.

 

Plats 44

Artist:  Jessica Andersson

Låt: I did it for love

År: 2010

Placering: Gick till andra chansen där hon slog ut både Alcazar (”Headlines”) och Kalle Moraeus & Orsa Spelmän (”Underbar”), och slutade  åtta i finalen.

Kommentar:

Jessica har testat många olika stilar och språk i Melodifestivalen, och detta är nog den bästa hon har gjort. Det är en ballad som går in i facket ”den är ju fin”. Det är en bra närvaro och känsla, och den berör. Dock hade jag velat att den berörde ännu mer.

Det är storslaget, och jag gillar verkligen hur den blir en irländsk folkmusiklåt i sticket.

 

Plats 43

Artist: Sibel

Låt: That is where I’ll go

År: 2008

Placering: Gick till andra chansen där hon slog ut E-Type & The Poodles (buuuuuu!) (”Line of fire”) och Ola (”Love in stereo”), och i finalen slutade hon sjua.

Kommentar:

Sibel är en riktigt bra artist som helt försvunnit, känns det som. En av många mellodeltagare som slog igenom i Idol, och har kört ett par rundor i Mellon.

Den här låten påminner om den som var innan på listan. Det är en fin ballad med power. Men jag hade velat ha ännu mer power! Det kommer inte riktigt igång så som jag skulle vilja. Men hon sjunger jättebra, och det finns inget stort att klaga på när det gäller själva låten.

 

 

Plats 42

Artist: Sarah Dawn Finer

Låt: Moving on

År: 2009

Placering: Gick till andra chansen där hon först slog ut Scotts (”Jag tror på oss”), och sedan Lili & Susie (”Show me heaven”), och slutade sedan sexa i finalen.

Kommentar:

Här är en till artist som har försvunnit. Nej, Sarah Dawn Finer har inte försvunnit, hon gör massor. Hon är jätteduktig programledare, skitrolig som karaktären EBU-Lynda Woodruff:

… och en massa annat. Men artist? När var artisten Sarah Dawn Finer aktuell? Alldeles för länge sedan. Jag hade gärna sett att hon kom tillbaka, för hon är så bra.

I den här låten behöver vi, till skillnad från de föregående, inte klaga på att det saknas power. Både i rösten och hela framförandet finns det så mycket power. Synd då bara att låten i sig är lite tråkig.

Nej, jag hoppas att hon kommer tillbaka till mellon med en riktig käftsmällslåt. Det hade varit nice att se!

 

Plats 41

Artist: Dinah Nah

Låt: Make me (la la la)

År: 2015

Placering: Gick till andra chansen och slog ut Dolly Style (”Hello hi”). Slutade på tolfte och sista plats i finalen.

Kommentar:

Avbräcket från lugna låtar på dagens lista. Den här låten förstod jag mig inte alls på när jag först hörde den. Tyckte den var så intetsägande. Men så hände nåt. Mellan deltävlingen, via andra chansen och till finalen så gick den till att bli en av mina favortitlåtar inför finalkvällen 2015. Inte att jag trodde eller ens hoppades att den skulle vinna, men nog den låt som jag gillade mest just då.

Det är bra med fart och bra skillnad på de lugna verserna och den dansanta refrängen, samt sticken.

 

Sådär, nu har ni fått en femtedel av min lista. Det finns mycket spännande kvar. Vi får se när jag kommer med nästa lista, men det blir i början av nästa vecka. Troligtvis på måndag.

 

Tidigare placeringar på listan:

Plats 46-50

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *