Bästa låtarna senaste tio åren: Plats 6-10 (+ny plats 16)

Nu är det spännande. Vi är inne på topp tio av min lista. Det är nog ett par låtar här som kommer att överraska, åtminstone den på plats 10.

 

Dessutom kommer det en rättelse. Jag har glömt en låt! Jag upptäckte nu i mina ”renskrivna” anteckningar att jag missade en låt som skulle komma med på topp 20, men som av någon outgrundlig anledning missades när jag skrev upp allt. Den skulle ligga på plats 16, men nu gjorde den ju inte det. Så den kommer med även på denna listan, men ska egentligen alltså ligga mellan Anton Ewald och Amanda Fondell.

 

Efter att jag så småningom har presenterat mina topp 5 så kommer jag även att göra en sammanfattning av listan med fler kommentarer om listan i stort, statistik och annat skoj.

 

 

(Plats 16)

Artist:  Shirley’s Angels

Låt:  I thought it was forever

År:  2011

Placering: Gick till andra chansen, där den åkte ut i första rundan mot Pernilla Andersson (”Desperados”).

Kommentar: Detta är riktigt snyggt. Det är en häftig låt, där Alexander Bards låtskrivarkonst verkligen kommer till sin eminenta spets. Den är så coolt uppbyggd. Jag gillar verkligen detta.

Gruppen, som inte blev så långlivad, bestod av Shirley Clamp och de tidigare bakgrundsdansarna och -sångerskorna Vera Prada och Jessica Marberger. Dock är det konstigt att när dansare är inblandade, att det blir såpass konstig koreografi. Framförallt hoppa-groda-dansen är bara märklig.

 

 

 

Plats 10

Artist:  Jenny Silver

Låt:  Something in your eyes

År:  2011

Placering: Gick till andra chansen där den åkte ut i första rundan mot Love Generation (”Dance alone”).

Kommentar:

Detta är den sista låten på min lista som inte var med i finalen, och kanske den sista låten som folk har glömt bort (eller kanske inte).

Jag kan inte sluta gilla denna. Det är en perfekt blandning av schlager, modernt, dansgolv, fartfyllt,  och, visst, lite dansband också.  Med en inte så liten hint av ABBA.

Jag har försökt intala mig att jag inte borde gilla den så mycket att den ska hamna på topp 10. Men så här blir det.

Dock har jag två stora problem med det här bidraget. Koreografin och showen! My god, vilken pinsam koreografi! Jag vet inte vad som är värst. Ögongrejen med handen, den lite skuttande dansen, dansarnas-ligga-på-golvet-grej, ja välj själva. Och sedan tycker jag inte att dansarnas outfits passar alls till Jenny. Det blir märkligt.

Men, när låten är så bra så kan jag ha överseende, och när man lyssnar på Spotify så är ju inte showen med.

 

 

Plats 9

Artist: State of Drama

Låt: Falling

År: 2013

Placering: Tog sig direkt till final, där den slutade nia (näst sist)

Kommentar:

Detta är en så skön låt! Jag förknippar den med att den skulle kunna vara musiken ur en amerikansk high school- eller college-film. Eller annan romcom. Men i dne genren är den här låten perfekt. Det var en stor, positiv, överraskning när den gick direkt till final. Då var jag riktigt glad, och det var min absolut favoritlåt i finalen 2013. Där hade den dock inte så mycket chans.

En soft och bra rocklåt som det görs för lite av i mellon, åtminstone bra sådana.

 

 

Plats 8

Artist:

Låt: Amazing

År: 2012

Placering: Gick direkt till final där den slutade tvåa.

Kommentar:

Stackars Danny, den eviga tvåan. Så spelades det upp när han med detta bidrag återigen fick se sig slagen på mållinjen och kom tvåa, för andra året i rad.

Jag har alltid tyckte bättre om denna än In the club, från 2011. Vinnaren 2012 var det dock inget att göra nåt år. Den var för bra helt enkelt.

Detta är en så glad och härlig låt som är så cool. Danny är en riktig entertainer, och det är ett så coolt nummer.

 

Plats 7

Artist: Mariette

Låt: Don’t stop believing

År: 2015

Placering: Tog sig direkt till final där den slutade trea.

Kommentar:

Mariette från Harplinge hade varit med i olika sammanhang tidigare. Idol, Sikta mot stjärnorna, QX, Pridelåtar mm, men det var med medverkan i mellon 2015 som hon fick sitt allra största genombrott. Hon kom in direkt med en supermäktig låt med ett sjukt snyggt nummer, och tog sig självklart vidare till final. Och där slutade det med en bronsmedalj.

Det är så mycket som är häftigt med det här numret. Allt, egentligen. Från mystiken och stylingen till sången och ljussättningen, allt är så bra.

I år är hon med igen, och jag ska följa hennes resa. Jag började redan i mellandagarna med att intervjua henne och hennes kusin Jenny, som har varit med och skrivit årets bidrag. Sedan ska jag följa med till Malmö. Förhoppningsvis går hon inte till andra chansen utan direkt till final, men oavsett så ska jag vara på plats och följa henne där med.

mariete

 

Plats 6

Artist: Måns Zelmerlöw

Låt: Cara mia

År: 2007

Placering: Gick direkt till final, där den slutade trea

Kommentar:

I mitt tycke Måns Zelmerlöws bästa låt. Det är en typisk upptempolåt från den senare halvan av 00-talet, och hans definitiva genombrott (trots deltagande i Idol och vinst i Let’s Dance). Och på ett sätt även ett genombrott för Fredrik Kempe som låtskrivare, där han fick en av sina första stora hits i mellon.

Måns, som då var debutant, överraskade med att slå ut Magnus Carlsson och kom sedan på en hög placering i finalen. Högst välförtjänt dock.

Ett snyggt nummer, en grym låt, jättebra sångare. Allt var bra med den här låten, och banade väg för Måns Zelmerlöws fantastiska karriär, som är långt ifrån över.

 

 

Tidigare placeringar på listan:

Plats 46-50

Plats 41-45

Plats 36-40

Plats 31-35

Plats 26-30

Plats 21-25

Plats 16-20

Plats 11-15

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *