Dessa tävlar i Växjö på lördag

WEB_INRIKES

 

Det har varit en jättekul vecka i Malmö, men nu är det också dags att se framåt, för det är ju en ny tävling på gång redan om några dagar, i Växjö.

Sju nya akter, där två av dem var med för ett år sedan. Och en var med för 55 år sedan. Det skiljer 71 år mellan yngsta och äldsta deltagaren på lördag. Här kommer en genomgång om vilka som ska vara med.

 

Robin Bengtsson

STOCKHOLM 20161130 Robin Bengtsson är en av de artister som kommer att tävla i Melodifestivalen, som presenterades under SVTs pressträff i TV-huset i Stockholm. Foto: Jessica Gow / TT kod 10070

 

Först ut på lördag är Robin Bengtsson, som gjorde stor succé i fjol. Som debutant i första deltävlingen tog han sig lite överraskande direkt till final, där han sedan slutade femma. Det var inte överraskande för att han inte förtjänade det. Hans låt var riktigt bra. Det förvånande var att han som debutant gjorde så bra ifrån sig, men det var så förra året såg ut. Robin, Wiktoria, Frans, Lisa Ajax, flera debutanter tog sig direkt till final och slog ut gamla veteraner.

Nu är han alltså tillbaka, och för ett par veckor sedan berättade han för mig att det är en mycket popigare låt i år, där han kommer att röra sig mer på scen och inte bara stå still, som han gjorde ifjol.

 

 

Krista Siegfrids

STOCKHOLM 20161130 Krista Siegfrids är en av de artister som kommer att tävla Melodifestivalen, som presenterades under SVTs pressträff i TV-huset i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist / TT kod 11610

Krista kommer från den svenskspråkiga delen av Finland, och har bland annat varit programeldare för den finska mellon två år i rad nu. Hon har kombinerat programledarskapet med att också tävla på andra sidan Östersjön, både 2016 och 2017.

Hon deltog förra året i svenska Melodifestivalen, då hon föll ut från sin delfinal med sin låt”Faller”. Men hon hade redan tävlat i Sverige i de här sammanhangen, då hon representerade Finland i Eurovision Song Contest i Malmö 2013. En rätt skönt låt, som dock uppmärksammades mest för att hon pussade på en tjej i slutet av låten. Hugaligen!

Förra årets låt i mellon var en klassisk schlager, men nu ska det bli mer djup i texten – och också mer klubbkänsla.

Jag träffade henne på Euroclub i våras i Stockholm. Jag dansade med henne och frågade henne om hon inte kunde komma tillbaka till svenska Melodifestivalen. Nu har gjorde hon som jag sa! Jag vet, det har nog inte med det att göra, men jag inbillar mig gärna att jag har lite, lite med hennes beslut att göra 😉

krista

 

 

Anton Hagman

WEB_INRIKES

Här kommer årets snyggaste tävlande, åtminstone enligt Robin Bengtsson (och kanske enligt någon av mina kompisar också…?). Och sådant är inte helt oviktigt när många unga, både killar och tjejer, sitter och suktar framför tv:n. Det kan generera röster det också.

Han är en för många rätt okänd sångare. Han har släppt låtar på Youtube, där han är känd för olika covers.

Han kör ofta akustiska versioner av kända låtar, han och en gitarr. Något liknande kommer det att bli på lördag. Ibland har han med sig andra på sina covers, ibland är det fler instrument med.

 

Jasmin Kara

WEB_INRIKES

Jasmin Kara är en cool person och artist, men vad har hon gjort? Många känner till henne som artist, kändis, Let’s Dance-deltagare, hennes tidigare svartvita frisyr, men hon är ändå hyfsat okänd för vad hon faktiskt har gjort.

Men troligtvis är det denna låt som flest personer har hört:

Vissa har nog hört låten Paralyzed ocskå.

Att få känner till henne ska det bli ändring på till helgen är tanken, då hon ska komma med ett storstilat nummer.  Det blir både show och dans, så det ska bli spännande att se vad hon kan ha att bjuda på.

 

Owe Thörnqvist

WEB_INRIKES

Behöver man ens presentera denna man? Ja, det gör man nog för många som tittar på Melodifestivalen. Under många år har han varit en viktig del av svensk musik, och han har både gjort låtar och skrivit texter åt andra, och har en massa evergreens på sitt cv, som exempelvis Dagny och Varmkorv boogie.

Här kommer ett litet medley med några av hans stora låtar:

Jag har lyssnar på Owe Thörnqvist hemma redan tidigt, framförallt tack vare pappa, men jag tror att många i min generation, och framförallt de yngre, inte har någon särskild relation till honom. Därför är det extra viktigt att han har ett bra och kul nummer på lördag. Han kan inte bara förlita sig på stödröster från äldre som har gillat honom sedan 1950-talet, utan måste kunna tilltala även de yngsta. Men är det någon 88-åring som kan det så tror jag nog att Owe skulle kunna vara den som är bäst på det.

 

Bella & Filippa

WEB_INRIKES

Owe Thörnqvist har levt under 10 årtionden, nästa artist bara under 2. Bella är nämligen född år 2000, och Filippa 1999. De är en countryduo som har jämförts med First aid kit.

Dock har de långt kvar innan de är där. Man hör att de fortfarande är unga och oerfarna, men det ska Melodifestivalen råda bot på. Jag tror absolut att de kan överraska positivt, med något bra. Det kan nog bli svårt att ta sig vidare, men man vet aldrig. Nu är det ju låtarnas tidsepok, och inte kändisskapets, så jag tycker det ska bli intressant att se vad de har att bjuda på.

 

 

FO&O

WEB_INRIKES

Om ni inte vet vilka detta är så är det inte så konstigt. FO&O har bara funnits i knappt två veckor. Åtminstone under det här namnet. Tidigare har de gått under namnen The Fooo och The Fooo Conspiracy.  The Fooo bestod av Felix, Omar, Oscar och Oscar, men den ena Oscar hoppade av samtidigt som de presenterades i höstas att de skulle medverka. Så när ett av O:na inte längre var med fick de byta namn.

För er som fortfarande inte vet vilka det är så kan jag berätta att de är ett av Sveriges största boybands. Framförallt har de kanske Sveriges trognaste fan-skara, och det är enormt viktigt i den här tävlingen. De är också i den åldern som använder sina telefoner flitigast, så det skulle kunna betyder att de vinner Melodifestivalen 2017 bara för den sakens skull.

Men de kan troligtvis ha en bra låt också. En av låtskrivarna, Robert ”Mutt” Lange, är en legendar som har gjort musik åt Def Leppard, AC/DC, Bryan Adams och One Direction, för att nämna några. Just 1D är några som de brukar påminna om, och tydligen ska årets låt vara åt det hållet. Så bli inte superförvånade om dessa killar har skrapat ihop tillräckligt med röster för att gå till final redan innan de har uppträtt på lördag.

Så här brukar de låta, eller gjorde medan de fortfarande var fyra stycken. Återstår att se hur det blir när en av rösterna är borta.

 

Spännande blir det på lördag med många debutanter, och några återvändare. En stor bredd i genrerna blir det i alla fall, precis som det ska vara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *