Gammal är äldst – genomgång av åldrar i Mellon

Vid det här laget torde de flesta veta att Owe Thörnqvist ska vara med i Melodifestivalen på lördag. Också att han är lite äldre än många andra deltagare. Därför tänkte jag nu ta en liten kort odyssé i att kolla på åldern på tidigare deltagare, och lite annat smått och gott i detta ämne.

Om vi börjar med Owe så är han 71 år äldre än den yngsta av årets deltagare, och de är med i samma deltävling. Owe är född 1929, Bella i Bella & Filippa är född 2000. Owe har levt under 10 årtionden, Bella bara 2.

 

Men vi kan gå lite tillbaka i historien så är han gammal även där. Han är med sina 88 år både den äldsta deltagaren någonsin, och såklart även den äldsta debutanten någonsin.

Men om han skulle gå och vinna, hur mycket äldre än andra vinnare är han då? En hel del även där.

 

Låt nr 6 När vindarna visker mitt namn

Den äldsta vinnaren har varit Roger Pontare, som var 49 när han vann 2000 med ”När vindarna viskar mitt namn”. Owe skulle alltså vara 39 år äldre i så fall, en siffra som även den få vinnare har uppnått åldersmässigt.

39 år, det är bara ett fåtal vinnare som har varit ens det. Carola var just 39 när hon vann 2006, likaså Tommy Körberg när han vann 1988 samt Blossom Tainton Lindquist i Afro-Dite, 2002.  Berndt Öst från Family four var 41 när han vann 1972, Lasse Holm var 43 1986. Roger Pontare var 42 vid sin första vinst, som han delade tillsammans med 43-åriga Marie Bergman.

 

Yngste vinnaren någonsin, även där återfinner vi Carolas namn, som var 16 när hon vann med Främling 1983. Ett år äldre var Frans, som var 17 vid sin vinst förra året. Anna Bergendahl var 18 vid vinsten 2010, och det är de enda tre tonåringarna som har vunnit.

 

Om jag kollar genomsnittet för hur gamla folk har varit, så kommer jag gå igenom soloartister/duetter och inte grupper. Då kommer jag fram till att genomsnittsvinnaren har varit cirka 29 år.

Några vinnare som har varit just 29 inkluderar exempelvis Svante Thuresson (som vann med Lill Lindfors 1966), Tommy Nilsson 1989 (som faktiskt fyllde 29 samma dag som han vann Melodifestivalen!), Loreen 2012 och Sanna Nielsen 2014.

Om man ska läsa ut något av detta bland årets deltagare så kan man se att det finns några artister som är 29 i år. Jon Henrik Fjällgren är en. Så ska vi följa mönstret så kanske han står som segrare, innan han fyller 30 i april. Gruppen Les Gordons har två killar födda 1988, men jag vet inte om de redan har fyllt 29 eller om de ska göra det.

Jasmine Kara fyller 29 till sommaren.

 

Sådär, det var lite sifferexercis. Senare i eftermiddag/ikväll ska jag kommentera veckans låtar, som då släpps i korta versioner. Den här veckan ska jag hinna med det. Hade ju lite annat och stå i förra veckan…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *