Här är artisterna i fjärde deltävlingen

WEB_INRIKES

Dags för fjärde och sista deltävlingen, och flera artister vars tidigare låtar jag gillar. Tre av lördagens artister placerade sig nämligen på topp 5 av min genomgång av de allra bästa låtarna i Melodifestivalen de senaste tio åren. Jag har med andra ord väldigt högt ställda förväntningar på just de tre.

Men med tanke på att många av debutanterna har varit så bra i år så ska det också bli intressant att se vad dessa kan hitta på.

 

Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia

WEB_INRIKES

Två år sedan han sist var med ska Jon Henrik Fjällgren försöka toppa andraplatsen från 2015, då han endast besegrades av Måns Zelmerlöw (som sedan också vann Eurovision).

Nu återvänder han med en låt tillsammans med Aninia. Hon beskriver sig som en multikonstnär, och nu ska de slåss på hemmaplan. Årets norrländska stad på turnén är Skellefteå är dock längre norrut än Härjedalen, där Jon Henrik är uppväxt. Men man kan ana att det ändå blir storslaget norrländskt. Inga höga odds på att man får se nån typ av norrsken.

Sist han var med hade han verkligen en låt som stack ut. Många artister har försökt sig på norrländsk etno, som Sarek och Roger Pontare, men här kändes det ”på riktigt”.  Nu återstår det att se om duon har nåt nytt att komma med, eller om det blir samma gamla jojk som tidigare. Hur som helst har vi nog en bra show att se fram emot.

SVT:s melloblogg har för övrigt uppmärksammat att den här låten har slagit rekord i den längsta låttiteln i Melodifestivalens historia. ”En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)” , 55 tecken! Tidigare rekordet hölls av The Moniker som 2012 ställde upp med ”I Want To Be Chris Isaak (This Is Just the Beginning)”, 54 tecken.

Båda två har för övrigt för långa titlar. Parenteser funkar ofta inte, men jag kan mer förstå det i den samiska låten, att ha med titeln på båda språken.

 

Alice

WEB_INRIKES

Det har varit väldigt tyst om Alice Svensson sedan hon var med i Idol 2008, där hon slutade tvåa. Jag har ingen koll på henne, vad hon har gjort sedan dess, men jag följde Idol. Hon var duktig, men lite anonym. I finalen fick hon se sig besegrad av Kevin Borg, som därefter inte heller har synts till så mycket.

Alice version av Kiss Heaven’s on fire gillades så mycket av Kiss själva att de la ut låten på sin hemsida. Det är coolt.

 

Les Gordons

WEB_INRIKES

Nu är det dags för ett av SVT:s mest misslyckade projekt någonsin. Nej, jag talar inte om bandet. De har jag inget emot. En indirockgrupp, rätt okända. Inte mycket att säga där.

Nej, det jag pratar är hur de kom med i Melodifestivalen. Det var via tävlingen Svensktoppen nästa. Det är SVT:s sätt att få in okända artister i mellon. En bra tanke. Men det har inte funkat alls.

Tanken är att vinnaren av Svensktoppen nästa (som anordnas av P4:s lokalradiostationer, och sedan en nationell final) ska få en gratisbiljett till mellon. Men ibland blir det inte vinnare, utan en av de andra deltagarna som går åka till Melodifestivalen. Där har det dock alltid gått åt helvete, för att tala klarspråk.

Det finns en anledning till att det inte är med så mycket ”vanliga” personer i mellon. De är helt enkelt inte lika bra som etablerade artister.

Så här har resultatet i mellon varit. Resultaten i sin deltävling alltså, inte finalen. För ingen har tagit sig vidare från sin deltävling, inte ens andra chansen.

2013:  Terese Fredenwall – femma

2014: Eko – åtta

2015:  Kalle Johansson – Sexa

2016:  Smilo – femma

Endast två har alltså ens gått vidare till andra röstningsomgången i sin deltävling.

Okej, nu har jag nog made my point. Jag hoppas att Les Gordons kan komma med nåt bra, men jag är tveksam. Framförallt i detta startfältet med både grymma veteraner och intressanta nykomlingar så krävs det något extra, utöver det vanliga. Och är Les Gordons verkligen rätt för det? Ni får gärna motbevisa mig.

 

Wiktoria

WEB_INRIKES

Nu snackar vi! Ni som har hängt med i bloggen kommer kanske i håg att hennes låt från fjolåret, Save me, av mig blev vald som den bästa låten i Melodifestivalen de senaste tio åren. Hurra!

Jag intervjuade henne för några veckor sedan, och då sa hon att den här låten är en slags uppföljare till den förra, en Save me 2.0, och det bådar väldigt gott tycker jag. Jag hoppas verkligen på en minst lika bra låt, men nu har jag högt ställda förhoppningar. Jag hoppas att jag inte blir besviken.

Förra året var Wiktoria helt okänd, men tog sig direkt till final, och där fick hon näst flest röster av alla. Bara slutliga vinnaren Frans fick mer. Sedan dess har hon bland annat hunnit bli Disney-prinsessa. Hon gör den svenska rösten till huvudkaraktären i Disney-filmen Vaiana, med en låt som är väldigt skön, både i original och i Wiktorias svenska version.

 

Axel Schylström

WEB_INRIKES

Axel deltog i Idol 2015, där han slutade fyra. Han var aldrig nån favorit hos mig. Bra sångare, men lite tråkig. Så jag har inte några större förhoppningar, så jag ser fram emot att bli positivt överraskad.

Det som alla som ser honom första gången är ”vad har hänt med hans ansikte?”. Jo, han var med om en olycka 2012 när han var uppe på ett tåg, och fick en massa ström i sig. Ett dumt beteende som många unga gör, och det är inte ovanligt att det går riktigt illa. Men han har talat ut om detta i tv, även innan Idol-tiden. Så förhoppningsvis kan någon ung lära sig något av detta, hur dumt sånt är. Axel har sedan dess genomgått flera transplantationer.

Han har inte synts jättemycket under året som gått sedan Idol-tiden, så det ska bli intressant att se hur det är nu.

 

Sara Varga & Juha Mulari

WEB_INRIKES

Sara Varga placerade sig som femma på min lista över favoritlåtar från 2007-2016, med sin ”Spring för livet” från 2011. En så fin och bra låt om något så fruktansvärt som kvinnomisshandel. Kontrasterna funkar perfekt i låten, där en skör och vacker kvinna rakt upp och ner berättar hur det är. Så mäktigt.

Men nu har det gått sex år sedan dess. Och jag vet inte alls vad man kan förvänta sig. För trots att Sara har gjort mycket, bland annat varit DJ, så är det som vissångare hon har gjort sig ett namn. Och för min del gäller det att en visa måste vara väldigt, väldigt bra för att jag ska gilla det. Så var fallet 2011. Återstår att se om det blir så igen. Jag är orolig för att så inte är fallet.

Juha Mulari debuterade som musiker väldigt sent, i 50-årsåldern. Hans stil kan liknas vid exempelvis Rickard Wolff.

 

Loreen

WEB_INRIKES

Och så var det då dags för årets mest hypade artist. Loreen var med 2011, men slogs då ut i andra chansen av nyss nämnda Sara Varga. Året efter var Loreen tillbaka med en av tidernas bästa låtar (även om jag bara placerade den tvåa på min lista). Den vann i Sverige och den vann i Europa.

Sedan dess har det i stort sett varit tyst från henne. Enstaka framträdande och låtar. Därför blir det väldigt intressant att se vad hon har att komma med. Hon har mer budskap i årets text, och där ringer det en varningsklocka för mig. Jag är orolig att hon ska göra en Charlotte Perelli och komma tillbaka med nåt riktigt dåligt. Men det tror jag trots allt inte att Loreen skulle göra. Det kommer troligtvis inte bli en ny Euphoria, men något bra som borde ta sig till final tror jag nog att vi kan räkna med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *