Krönika: Juryn hjälper Sverige till bra resultat i Eurovision

Juryn hjälper oss med bra resultat i Europafinalen
Varje gång det skiljer sig mellan vad svenska folket och vad juryn tycker så blir det diskussioner om att ”det är orättvist”. Jag kan bara till viss del förstå tanken, men jag håller inte med. Jag gillar att det är en kombination av folkets vilja och experter som kollar på det med lite andra ögon. I Melodifestivalen har nämligen den internationella juryn ett enda uppdrag, och det är att se till att Sverige skickar en låt som kan göra så bra ifrån sig som möjligt i Eurovision. Och det är de faktiskt riktigt bra på.

Efter Sveriges praktfiasko 2010 då man för hittills enda gången någonsin missade finalen gjordes Melodifestivalen om och de svenska jurygrupperna slopades helt och ersattes av internationella representanter. Och det har blivit riktigt bra resultat i Europa. Förutom fjortondeplatsen 2013 har Sveriges resultat i Eurovision varit: 3, 1, 3, 1, 5. Svenska folkets favorit har visserligen vunnit ett par gånger, men då var den ändå tvåa hos juryn. Så man kan nog säga att de har gjort ett bra jobb.

Och det gjorde de i lördags också. Det fanns många som hade kunnat vinna, och som hade förtjänat det men Robin Bengtsson är en så värdig segrare. Jag älskade numret och låten första gången jag såg det, och jag har inte tröttnat på det. Svenljungas Justin Timberlake kombinerade en catchy låt med ett coolt nummer som hade häftiga och unika element. Plus att han och dansarna ser bra ut. Detta påminner mycket om 2015, då Måns Zelmerlöw tog hem det tack vare helheten. Och det gick ju som sagt rätt bra i Europa för honom.

Det kan det göra för Robin också. Jag har lyssant igenom de flesta av de bidrag i Europa som är klara, och det är ett svagare år nu än vad det har varit på sistone. Och efter förra årets lugna, politiska låt brukar det bli en motsatseffekt, och då vill nog Europa ha nåt lite mer fartfyllt. Så jag skulle inte bli förvånad om Sverige 2018 får arrangera sitt tredje Eurovision på sex år.
Men det fanns ju så många andra bra låtar i finalen också. Mest synd tycker jag om Wiktoria. Hon förtjänade en mycket bättre placering än vad hon fick. Nano gjorde riktigt bra ifrån sig och fick mycket välförtjänt flest tittarröster.

Hallands och världens bästa Mariette gjorde ett så underbart framträdande och en fjärdeplats är väldigt bra i ett sådant här starkt startfält. Jag vet hur mycket hon hade siktat på vinst och att få representera Sverige utomlands, men det får bli en annan gång. Jag ser fram emot vad hon ska hitta på här näst, och ny musik är på gång.

Sedan måste jag för ovanlighetens skull hylla den som kom sist. 01 på natten på efterfesten klev Owe Thörnqvist upp på scen. Eftersom det var efter midnatt hade det hunnit bli den 12 mars och Owe fyllde då 88 år. Hundratals gäster sjöng ”Ja må han leva”, och sedan rev Owe av sin ”Boogieman blues” till allas jubel. Det var väldigt kul att se. Gubben kan än!

Årets Melodifestival är slut. Det var ett bra år med många bra låtar i final, och en oviss utgång. Precis som det ska vara. Kan vi bara hitta bättre manusförfattare till nästa år så blir en bra start på när vi ska utse vem som ska representera oss i Eurovision song contest på hemmaplan 2018.

2 kommentarer om “Krönika: Juryn hjälper Sverige till bra resultat i Eurovision

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *