Röstningssiffrorna släppta – och det är alltid lika roligt!

Jag älskar statistik! Och en av de roligaste statistikdagarna varje år är när de släpper siffrorna från Melodifestivalen som hittills varit hemliga (ESC-siffrorna är också roliga).

Vem var egentligen bäst, sämst och närmast att missa/ta sig vidare i deltävlingarna? Nu vet vi. På SVT:s hemsida har Gustav Dahlander sammanfattat allt. Det finns även sammanställt i en pdf.

Bland annat såg vi den jämnaste andra chansen-duellen någonsin, och rekordmånga låtar som fick över en miljon röster i deltävlingarna.

 

Sämst

Sedan apprösterna infördes 2015 blir det väldigt mycket större siffror än vad det har varit tidigare. Därför går det inte riktigt att jämföra med år innan dess. Lite tråkigt, men så är det. För att visa på skillnaden: Innan 2015 kunde ett dåligt nummer få 4000 röster i sin deltävling. I år var det sämsta bidraget (både låtmässigt och röstningsmässigt) den otroligt tråkiga ”Du får aldrig ändra på mig” med Sara Varga och Juha Mulari, som fick 219 558. Det hade till exempel räckt för att vinna Melodifestivalen 2002.

 

Bäst

Bäst i deltävling var Nano. Han slog rekord i antal röster i en deltävling med 1 178 676. Han var därmed bättre än både Frans och Måns Zelmerlöw.

Innan årets tävling var det bara Frans som hade fått över 1 miljon röster i en deltävling. I år fick alla deltävlingssegrare det. Dessa är för övrigt: Nano, Mariette, Robin och Wiktoria. Ace Wilder fick det också, och i deltävling 3 fick tre låtar över en miljon röster.

Wiktoria var den mest populära vinnaren i sin deltävling, sett till hur stor andel som röstade på henne. Hon tog 21,73 % av rösterna där. Även Mariette och Nano fick över 20 % av rösterna.

 

Jämnast

Deltävling 3 var jämn. Mariette och Benjamin gick vidare före Lisa Ajax, men alla fick över en miljon röster. Och det var tajt:

Mariette: 1 090 700
Benjamin: 1 059 728
Lisa: 1 036 533

Snacka om jämnt!

Jämnast andra chansen någonsin

Men det är ingenting jämfört med den andra chansen-duellen som var närmast att sluta annorlunda. Det handlar om Lisa Ajax vs Axel Schylström. Där fick Lisa 50,15 % av rösterna mot Axels 49,85 %! Det slog det gamla rekordet från 2007 där Sonja Aldén slog Magnus Uggla genom att ta 50,25 % av rösterna i duellen.

I övriga dueller var det inte lika nära. Boris René tog den överlägset största segermarginalen, mot Dismissed, 63,6 – 36,4.

Loreen då?

Det fattades 44 000 röster för att hon skulle gå direkt till final – dock vann hon den andra röstningsomgången. I andra chansen blev deet 52,3 – 47,7 till Anton Hagmans fördel. Det var alltså aldrig supernära att Lorpan skulle ta sig till final.

 

Vilka var närmast att ta sig vidare/åka ut?

Roger Pontare var närmast att ta sig till andra chansen. Det skilde bara 2 693 mot Dismissed.

Alice Svensson missade fjärdeplatsen med 8 000 röster, mot Axel.

Bella & Filippa var 13 000 röster bakom Anton Hagman. B&F var dock de som missade AC som fick flest röster i alla deltävlingar, med 867 000.

I första deltävlingen var det inte lika jämnt. Dinah Nah var nästan 180 000 röster bakom De Vet Du.

 

Finalen

Hur det stod ut i finalen visste vi redan i lördags, och det mest intressanta är väl där den stora skillnaden mellan juryrösterna vs tittarrösterna. Dessa två diagram från SVT ger en rätt bra bild över snedvridningen.

Jurypoäng:

mf2017-final-international-jury-jpg

Tittarpoäng:mf2017-final-peoples-scores-jpg

Lite jämnare staplar…

 

 

 

 

2 kommentarer om “Röstningssiffrorna släppta – och det är alltid lika roligt!

 1. Intressant inlägg – Jag är själv ett statistikfreak!

  Du nämner i början av ditt inlägg att siffrorna stiger kraftigt nu på grund av appröstningen(?). Är det gratis att rösta genom appen eller har det att göra med tillgänglighet och att det är enklare att betala över lag nu tack vare mobilen?

  Eller har de helt enkelt slutat ta betalt för att rösta?

  Du får gärna upplysa mig 🙂

  Bästa Hälsningar
  Robin

  1. Hej!

   Ja, appen gör det gratis att rösta fem gånger per telefon, vilket gör att man kan rösta på flera bidrag om man vill. Därför blir siffrorna enormt mycket större än åren innan appen kom. Fortfarande ringer/sms:ar folk, men den stora andelen röster kommer via appen. En del (inklusive jag själv) appröstar på flera låtar, men lägger även ”betalröster” i finalen på sin favorit. På det sättet kan man både sprida sina röster, men välja en favorit.

   Via appen kan man också se vad ens kompisar röstar på, om man kopplar den till facebook. En intressant grej är där att man såg att många småbarnsföräldrar hade 5 röster på typ alla bidrag, eftersom troligen barnen vill rösta på många olika.

   Roligt att du tyckte att inlägget var intressant!

   / Johan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *