Mitt förslag – byt ut ryska sångerskan

Bråket mellan Ukraina och Ryssland fortsätter. Än så länge är det fortfarande sagt att Ryssland inte ska vara med, och EBU är förbannade, men accepterar det. Men, som jag sa i går, det återstår nog många turer i den här soppan.

Eftersom detta saknar motsvarighet så vet jag inte hundraprocentigt hur reglerna är, men mitt förslag är att byta ut sångerskan mot någon som faktiskt får vistas i Ukraina. Det borde gå.

Och det skulle inte bara vara bra för konfliktens skull, utan för låtens skull också.

Jag hade tänkt vänta med att bedöma låtarna, men jag gör en liten tjuvstart här. Men jag återkommer mer grundligt. Men detta är i alla fall Rysslands bidrag:

 

Som ni märker rätt snabbt så är sångerskan handikappad. Hon har suttit i rullstol sedan hon var barn. Men det är något med hennes röst. Hon sjunger inte rent. Hon läspar och mumlar. Det kan absolut ha något med handikappet att göra, jag vet inte. Men vad jag vet är att det stör väldigt mycket.

Visst, det är jättefint att folk med olika funktionshinder kan komma fram. Men då måste man också bedöma dem med samma utgångsläge som övriga. Detta skrev jag om 2015 när Finland skickade Eurovisionhistoriens sämsta låt, framförd av ett gäng killar från ett hem för utvecklingsstörda. Det går inte att bedöma dem för ”de gör så gott de kan”. Det är en tävling det här, och då måste man bedöma dem för vad det är, och det var inte bra. Och det tycker jag inte att sånginsatsen från Julia Samolylova är heller.

Och det är synd, för jag gillar verkligen låten. Den är asbra, men det är inte sångerskan.

Så därför är mitt förslag – byt ut henne mot någon annan. Varför inte Polina Gagarina, som var med 2015? Det tjänar både tävlingen och låten på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *