Albanien funkar bra även på engelska

Först ut bland mina ESC-recensioner i år är ett land som är bättre än på länge.

 

Semifinal 1

Lindita – ”World” (Albanien)

(har inte fått något startnummer ännu)

 

 

Den kosovoalbanska sångerskan vann det albanska tv-programmet Top fest 2009, och hon har även prövat lyckan i American Idol. Nu ska hon försöka sig på Eurovsion Song Contest efter att ha vunnit Albaniens ambitiösa uttagningsprocess.

Och jag tycker att hon gör det väldigt bra faktiskt. Detta är en typisk låt som är bra men nog inte kommer att vinna. Också väldigt typisk Eurovision, storslaget och bombastisk. En snygg video, så det ska bli intressant att se det på scen. Det kan man dock göra redan nu, i den albanska versionen som hon vann med. Där är det väldigt enkelt, bara stå rakt upp och ner på scen och sjunga. Jag hoppas att det händer något mer när det är dags att uppträda i Ukraina.

Något som är positivt är också att den engelska versionen funkar så bra. Det har ofta varit ett problem för många artister från öststaterna och Balkan, att deras engelska snarare försämrar låten. Så är det inte i detta fallet, och det är trevligt.

 

Albanien har inget vidare track record i Eurovison sedan första medverkan 2004. Man har kommit femma en gång, och en gång sjua, men annars brukar man hamna på plats 16 (två gånger) eller 17 (tre gånger). Förra året missade de final, med en fin men lite tråkig låt.

 

Jag gillar verkligen den här låten, men jag tror inte att den vinner. Men Albanien gör en bättre låt än vad de har haft på länge. Så jag slår till med ett högt betyg direkt.

Betyg: 4 futuristiska steampunkluftskepp av 5 möjliga

 

Mina recensioner av landets bidrag från tidigare år:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *