Var det värt pausen, Portugal?

Nu är det dags för ett land att göra comeback!

 

Semifinal 1

9. Salvador Sobral – Amar Pelos Dois (Portugal)

 

Suck.

Portugal avstod förra årets tävling, och samlade kraft och återkommer i år med… det här.

Om det är något positivt ord man ska tvinga fram när det gäller portugisiska bidrag är att de är konsekventa. De skickar nästan alltid tråkiga, lugna ballader på portugisiska. Ett undantag var ”Quero ser tua” 2014, men det var inte heller så värst fartfyllt.

Sångerskan i den låten, Suzy, träffade jag för övrigt i våras på Eurovision i Stockholm.

image

 

Årets låt är också lugn, och såå tråkig. Men av någon outgrundlig anledning ligger den högt på många bettinglistor. De flesta har den som nummer 5! Helt obegripligt. Men jag blir inte förvånad över om den får en del ”roligt att ni är med igen-röster”, lite som Italien fick 2011 och snodde andraplatsen från Eric Saade med sista poängen.

Jag gillar dock att de alltid sjunger på portugisiska. Det ger pluspoäng. Faktum är att detta är den enda låten i första semifinalen som har ett annat språk än engelska, och det kommer de att tjäna på. Visst, låten är fin, och har ett klassiskt skimmer över sig, lite som ”As time goes by”.  Den sticker ut bland alla moderna låtar.

 

Jag har tidigare år kallat Portugal för Eurovisions sorgebarn, och det finns god anledning till de. De har varit med sedan 1964, men den bästa placeringen ären sjätteplats, och det var över 20 år sedan. De tre senaste gångerna som Eurovison har arrangerats i Sverige har de stått över tävlingen, men nu är de alltså tillbaka.

Det är trots allt kul att Portugal är med, så därför vore det kul om de gick till final, även om de kanske inte förtjänar det. Och skulle bettingbolagens tips hålla så skulle de få sin bästa placering någonsin. Det hoppas jag inte heller, men som sagt, kul att ni är med igen.

Mitt betyg är egentligen högre än vad låten förtjänar. Men det blir en poäng för den klassiska feelingen som låten har, och en poäng för att de sjunger på portugisiska.

 

Betyg: 2 dåligt klädda sångare, av 5 möjliga.

 

Mina recensioner av landets bidrag från tidigare år:

 

Övriga recensioner i årets tävling:

Semifinal 1

Albanien (4 p), Australien (3), Azerbajdzjan (3), Belgien (4). Sverige (5), Georgien (2), Montenegro (3), Finland (1)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *