Jag ger mig – jag gillar joddellåten

Nu kommer årets konstigaste bidrag!

 

Semifinal 2

5. Ilinca ft. Alex Florea – Yodel It! (Rumänien)

 

Sedan Melodifestivalen slutade (och i vissa fall ännu längre tillbaka) har jag lyssnat in mig på övriga länders Eurovision-låtar. Jag har lyssnat många gånger på varje låt, för att det inte bara ska vara en impuls över vad man tycker. Låta dem växa fram. Några gillar man direkt, andra tvärtom. Vissa lär man sig att tycka om efter ett tag, och vissa tröttnar man på efter två lyssningar.

Men så finns det vissa som man blir aldrig riktigt klok på. Rumänien anno 2017 är ett sådant bidrag.

Vid första anblick är detta väldigt lätt att skratta åt. Bara joddlingen i sig kan ju te sig superlöljig, och sedan kommer en ännu töntigare rapare och allt blir bara buskis. Ha ha ha, kolla vad fåniga de är!

Eller är de det?

En sak märker man redan första gången man hör låten. Den sätter sig på hjärnan, oavsett om man vill eller inte. Och det är ett starkt betyg för en låt. Och oerhört viktigt i de här sammanhangen, där de flesta bara hör låten i semin och en eventuell final. Att sticka ut är också viktigt, och det gör detta bidrag, mer än något annat i år.

Men det är inte bara på ett negativt sätt den sticker ut. Ju mer jag lyssnar på den, desto mer förknippar jag den med charm snarare än fånerier. Sångerskan är jättebra. Raparen är dock fortfarande pinsam, men det förhöjer charmen på nåt sätt, att han ska försöka vara så cool och ghetto, men så är han med och joddlar. Det blir kul.

 

Ifjol diskades Rumänien för obetalda räkningar (men jag hann recensera deras låt), så det är kul att de tog nya tag och kom tillbaka i år.

Landet har kommit trea två gånger genom åren. Så bra går det nog inte i år. Fast man vet aldrig.

Detta är nog det bidrag i år där det är mest svårgissat hur det kommer att gå. Kommer folk gilla charmen, eller ser man bara tre minuter tramserier? Jag hoppas på det första, för det behövs lite udda nummer i Eurovision, och då kommer detta perfekt rätt mitt emellan alla tråkiga ballader.

 

Betyg

4 tomtenissebälten, av 5 möjliga

 

Mina recensioner av landets bidrag från tidigare år:

 

Övriga recensioner i årets tävling:

Semifinal 1

Albanien (4 p), Australien (3), Azerbajdzjan (3), Belgien (4),
Sverige (5),  Georgien (2), Montenegro (3), Finland (1), Portugal (2), Grekland (3), Polen (2), Moldavien (2), Island (1), Tjeckien (2),
Cypern (2), Armenien (2), Slovenien (1), Lettland (4)

Semifinal 2

Serbien (2), Österrike (2), Makedonien (4), Malta (2)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *