Även det holländska internvalet är tråkigt

Nu kommer ett land som heter nånting, men jag kommer att skriva den kortare varianten.

 

Semifinal 2

6. OG3NE – Lights And Shadows (Nederländerna)

 

Efter joddlarlåten så blir det nu stämsång från tvillingar. Eller, det är inte bara tvillingar. Det är även en tjej till med. Också syster. Dessa tre vann The Voice ihop i Holland, som första trio i något land som vunnit denna tävling (som aldrig slog igenom i Sverige). De deltog även i Junior Eurovision Song Contest 2007.

Den låten var det lite fart i, även om den var rätt töntig (som mycket i Junior-ESC kan vara). Men det kanske hade behövts i årets låt från systrarna. För den har nämligen exakt samma problem som många andra låtar har i år – den är för tråkig. Den berör inte. Ett år när det är så många ballader som sjungs av unga tjejer så måste de sticka ut. Det gör inte de holländska systrarna.

En anledning till detta, och många andra som gör sig skyldiga till detta, är att även Holland kör med interna val. TV-bolaget väljer en artist och/eller låt och skickar det. Då blir det ofta en snygg produktion, men ack så intetsägande. Ingen känsla.

Om folket får vara med och säga sitt blir det nåt som sticker ut, men som ändå håller intresse och kvalitet. Holland kör safe, och då vinner man inte.

Visst kan internval innebära bra låtar (Belgien i år är ett sånt exempel). Men risken är att det inte ska uppröra eller sticka i ögonen på nån, men då safear man för mycket och det blir bara meningslös tråkmusik av allting. Låten i sig är dessutom lite gammaldags, typ som tjejgrupper gjorde för 15 år sedan.

 

Holland är ett av tidernas bästa Eurovision-länder, med fyra segrar. Men det var länge sedan nu. Senaste vinsten kom när Sverige arrangerade sin första ESC-final 1975. Sverige har hunnit med fem till efter det, Holland inte en enda.Närmast kom de 2014, då de kom tvåa.  Sverige kom då trea. Det var för övrigt Hollands första pallplats på över 40 år.

Dit når de inte i år. Och nån ny Eurovision-final blir det nog inte i Nederländerna 2018.

 

 

Betyg

2 skogspromenader mitt i natten, av 5 möjliga

 

Mina recensioner av landets bidrag från tidigare år:

 

Övriga recensioner i årets tävling:

Semifinal 1

Albanien (4 p), Australien (3), Azerbajdzjan (3), Belgien (4),
Sverige (5),  Georgien (2), Montenegro (3), Finland (1), Portugal (2), Grekland (3), Polen (2), Moldavien (2), Island (1), Tjeckien (2),
Cypern (2), Armenien (2), Slovenien (1), Lettland (4)

Semifinal 2

Serbien (2), Österrike (2), Makedonien (4), Malta (2), Rumänien (4)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *