Äntligen låter inte Danmark danskt

Nu dags för näst sista nordiska landet.

 

Semifinal 2

8. Anja Nissen – Where I Am (Danmark) 

 

En del länder brukar köra låtar där man direkt hör vilket lands bidrag det är, på gott och ont. När det gäller Danmark har det ofta varit av ondo, för de har under många år haft en slags dansk genre som är så tråkig. Typiska exempel på detta är de danska låtarna från 2005 (refrängen), 2008, 2009 och 2011 och 2015. Men tonerna går även igenom från flera andra rödvita bidrag. Även fjolårets bidrag. Det är som att Danmark helt har missat den moderna låtskrivarkonsten som svenska och norska artister och författare har lyckats med.

Men tack och lov är det inte så med årets Danmark. De låter helt enkelt inte typiskt danskt. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vilket annat land som hade kunnat skicka något sådant, men de är rätt många faktiskt. Och därför kommer nog många att gilla det. Så även jag.

Kanske är det för att artisten är halvdansk och halv-Australiensisk. Att hon har spenderat en stor del av livet på andra sidan jorden har kanske gjort att hon har kommit bort från det typiskt danska, åtminstone i sitt artisteri.

Låten är stark, och känns som en typisk vinnarlåt. Därmed inte sagt att den kommer att vinna, det tror jag inte. Men den låter som en sån. Jag känner power när jag hör den.

 

De senaste två åren har Danmark missat finalen, och det har varit högst välförtjänt. I år bör det inte hända, utan Danmark förtjänar att komma tillbaka in i finrummet igen. Det blir nog ingen fjärde vinst, men ett bra resultat förtjänar de absolut.

 

 

Betyg

4 eldupplysta scener, av 5 möjliga

 

Mina recensioner av landets bidrag från tidigare år:

 

Övriga recensioner i årets tävling:

Semifinal 1

Albanien (4 p), Australien (3), Azerbajdzjan (3), Belgien (4),
Sverige (5),  Georgien (2), Montenegro (3), Finland (1), Portugal (2), Grekland (3), Polen (2), Moldavien (2), Island (1), Tjeckien (2),
Cypern (2), Armenien (2), Slovenien (1), Lettland (4)

Semifinal 2

Serbien (2), Österrike (2), Makedonien (4), Malta (2), Rumänien (4), Nederländerna (2), Ungern (1)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *