Valentina är tillbaka – liksom 90-talet

Nu är det dags för ett Eurovision-rekord!

 

Semifinal 2

10.  Valentina Monetta & Jimmie Wilson – Spirit Of The Night (San Marino) 

 

 

Jimmie Wilson är amerikan och ESC-debutant. Någon debutant är däremot inte den han sjunger med, Valentina Monetta. Detta blir fjärde gången hon är med, och tangerar därmed Eurovision-rekordet. Lika många medverkanden har Peter, Sue & Marc från Scweiz och Bettan, Elisabeth Andreasen, som har representerat både Sverige och Norge. Det är respekt! Hon har därför blivit en viktig del av Eurovision på 2010-talet.

Hennes låtar har varit väldigt blandade. Från den genomusla Facebook-låten 2012 till min absoluta favoritlåt 2013, till en rätt menlös låt 2014. Bara den senaste gick till final.  Sedan debuten för landet 2010 är det faktiskt bara Valentina som har tagit San Marino till final.

Nu återvänder hon, och liksom tidigare är det Ralph Siegel som har skrivit bidraget. Även han har en varierande karriär. Många toppar och dalar. Vinst 1982 med Ein bißchen Frieden men sedan lite fler bottennapp.

 

Hur är årets låt då?  Det är en väldigt typisk eurodiscolåt från 90-talet. Och eftersom jag gillade den genren väldigt mycket när jag växte upp så tilltalar det här mig.

Men liksom på den tiden, när jag märkte att jag var rätt ensam om det så är det nog så nu också. Och jag vet också att detta inte är nån superbra låt. Den är rätt klyschig och saknar en hel del i produktionen. Väldigt många dansare i videon är också pinsamt dåliga. Men den är ändå väldigt skön och har ett bra gung. Dessutom har den årets bästa tonartshöjning (efter cirka 2:20 och återkommer senare igen).

Videon är lite för lång, så får se vad de drar ner på till semifinalen. Oavsett vad så går det nog inte jättebra för den, och den ligger näst sist på alla bettinglistor (med bara Slovenien bakom sig). Men den kommer ändå få ett bra betyg från mig (en svag fyra), dels för att jag gillar eurosicso, dels för att det är roligt att Valentina är tillbaka.

 

 

Betyg

4 90-talsdiscon, av 5 möjliga

 

Mina recensioner av landets bidrag från tidigare år:

 

Övriga recensioner i årets tävling:

Semifinal 1

Albanien (4 p), Australien (3), Azerbajdzjan (3), Belgien (4),
Sverige (5),  Georgien (2), Montenegro (3), Finland (1), Portugal (2), Grekland (3), Polen (2), Moldavien (2), Island (1), Tjeckien (2),
Cypern (2), Armenien (2), Slovenien (1), Lettland (4)

Semifinal 2

Serbien (2), Österrike (2), Makedonien (4), Malta (2), Rumänien (4), Nederländerna (2), Ungern (1), Danmark (4), Irland (3)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *