Estniska Shakespeare är årets favorit

Näst sista låten i semifinalerna.

 

Semifinal 2

17. Koit Toome and Laura – Verona (Estland)

 

Kära vänner: Här har ni min favorit i årets startfält! När jag och mina kompisar förra veckan hade en kväll där vi kollade igenom årets låtar chockade jag alla genom att säga att denna var min favorit. Det var inga som direkt ogillade den, men varför satte jag den så högt?

Jag kan inte riktigt svara på det. Jag gillar den bara. Den har en skön kombination av mystik och en ovanlig uppbyggnad. Det är inte det vanliga vers-brygga-refräng-vers-brygga-refräng-stick-refräng(X2). Den blir därför väldigt intressant.

Jag fick höra att den känns gammaldags. Och visst, men det är också det som är lite av charmen. Att den inte är helt modern, men ändå fungerar.

Texten är lite intressant också. Att referera till Romeo och Julia är vanligt i kärlekssånger. Vilket är konstigt, eftersom det förhållandet varade i ett par dagar, och en massa människor dog. Men i Estlands version av det gamla Shakespeare-förhållandet så tar de upp lite mer problematik, förlagt till Romeo och Julias hemstad Verona.

 

Förra året var min stora favorit Österrike (vilket ingen kan ha missat). Årets Estland är inte en lika stor favorit som Zoë var, men ändå den låt jag fastnat mest för.

 

Estland brukar också vara ett favoritland. 2015 hade de förtjänat att vinna, för den låten gillade jag riktigt mycket,  både i studioversion och live. 2011 hade de också den låt jag gillade bäst, och många år har deras bidrag funnits med i toppen av dem jag gillat mest vissa år. Och så även denna gång. Härligt att se att de fortsätter leverera bra musik på andra sidan Östersjön. Och även om det inte blir till nästa år så åker jag gärna till Tallinn för ett Eurovision-äventyr.

 

 

Betyg

5 Shakespeare-tolkningar, av 5 möjliga

 

Mina recensioner av landets bidrag från tidigare år:

 

Övriga recensioner i årets tävling:

Semifinal 1

Albanien (4 p), Australien (3), Azerbajdzjan (3), Belgien (4),
Sverige (5),  Georgien (2), Montenegro (3), Finland (1), Portugal (2), Grekland (3), Polen (2), Moldavien (2), Island (1), Tjeckien (2),
Cypern (2), Armenien (2), Slovenien (1), Lettland (4)

Semifinal 2

Serbien (2), Österrike (2), Makedonien (4), Malta (2), Rumänien (4),
Nederländerna (2), Ungern (1), Danmark (4), Irland (3),
San Marino (4), Kroatien (2), Norge (2), Schweiz (2),
Vitryssland (4), Bulgarien (3), Litauen (1)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *