Bäst och sämst 2017 – rankning av alla 42 Eurovision-låtar

estland

Also available in English!

Nu har jag recenserat alla årets låtar, och på tisdag drar det igång. Det ska bli riktigt kul! Som uppladdning kommer här min ultimata genomgång av alla bidrag. Detta är min subjektiva lista över vad jag tycker om, och alltså inte hur jag tror (eller hoppas) att det ska gå. Detta handlar bara om vad jag tycker om. Tippningar om hur det kommer att gå, återkommer jag till.

Vissa låtar på listan har jag högre upp än vad det verkade när jag recenserade dem, och tvärt om. För vissa låtar växer, och andra känns tråkigare efter ett tag.

För en länge recension av varje låt, klicka på landets namn.

2015 vanns min lista av Slovenien, och i fjol av Österrike. Någon lika stor favorit som förra året har jag inte i år, men trots det – här är årets genomgång av alla låtar!

 

Vinnare:

  1. Estland 

Detta har varit en favorit för mig ända sedan jag hörde den. Den har något som suger tag i mig, och jag kan inte släppa den. Visst, sångarna kanske verkar konstiga på scen, låten känns gammaldags, men det gör ingenting. Detta är min favoritlåt i Eurovision song contest 2017.

 

Topp 10:

2. Sverige

Sveriges låt har mycket som är bra, men en faktor är viktigare än andra – om man gillar den så gör jag det direkt. Och det gör jag. Den har också en av de shower som sticker ut mest och är riktigt snygg. Att inleda hela tävlingen är också en fördel, för den kommer att visa de andra var skåpet ska stå direkt. Och det skåpet kommer att stå på prispallen på lördag.

3. Frankrike 

För andra året i rad skickar Big 5-landet Frankrike en riktigt bra låt. Den är så skön att lyssna på. Mystisk och mysig på samma gång. En väldigt behaglig låt, trots att det inte är easy-listening.

4. Lettland

Lettland gillar att sticka ut ur boxen, och har de senaste åren skickat väldigt udda bidrag. Och det funkar. En modern klubblåt med en cool grupp, där jag verkligen ser fram emot att se vad de tänker göra på scen.

5. Belgien 

En av årets bästa låtar och – röster, som påminner om Frankrike i det mystiska. Enligt uppgift ska sångerskan inte vara så bra på scen, och det är risken när man inte har nån nationell uttagning där man får se hur bra de är live. Men studioversionen hamnar trots allt på min topp 5-lista 2017.

6. Rumänien 

Det av årets bidrag som sticker ut mest. Rap och joddling i en konstig blandning. Det är så mycket i detta som är töntigt och konstigt, men charmen och det udda väger upp för detta. Man blir glad av den här, och låten sätter sig på hjärnan. Min guilty pleasure-låt i år, som jag tror att många andra också gillar i hemlighet.

7. Danmark 

Tack och lov så är det danska soundet borta, och då blir vårt lilla grannland helt plötsligt något att räkna med. En väldigt proffsig sångerska i ett typisk Melodifestival-/Eurovison-nummer. En typisk scenshow värdig en vinnare, även om det inte kommer att räcka så långt.

8. Italien 

Årets Eurovision-vinnare är en skön och bombastisk italiensk glädjeinjektion. I mitt tycke inte den bästa låten, men den har allt som en bra vinnarlåt ska ha. Lagom töntig på rätt sida skämskudden med apan och den fula dansen, men en låt som hela Europa kan ställa sig bakom. Kanske inte allas favorit, men nog högt upp hos många, och det kommer att räcka för seger, eftersom det inte finns en enskild annan låt som egentligen kan utmana.

9. Israel 

För två år sedan blev vi presenterade för Tel Avivs King of fun, och i år är han tillbaka, i lite annan skepnad. Fullt strandparty vid Medelhavet med ren och skär glädje som man inte kan sitta still till.

10. Vitryssland 

Om Israel bjuder in till beach party tar Vitryssland med oss till en härlig fest i skogen. Här är det också ren och skär glädje som går igenom alla språkbarriärer och visar att etno inte behöver vara svår eller stillsam. Ytterligare en låt som är svår att sitta still till, och där man vill sjunga med trots att man inte vet alls vad de sjunger.

 

Övre halvan:

11. Makedonien 

Ännu en klubblåt, som man blir så glad av. Ett proffsigt nummer med en catchy låt. Egentligen inte så speciell egentligen, men den har fastnat hos mig som något jag gärna diggar med i.

12. Montenegro 

Ett av årets mest udda nummer, som en inbjudan till den trendigaste gayklubben i Podgorica. Och på sådana är det ofta fullt ös och dans för allt var tyget håller, även om det inte finns så mycket tyg på kroppen från början. Men utöver de svängande flätorna så finns det en bra klubblåt som rycker tag i en och tar en med till rymden och tillbaka.

13. Albanien 

En svår låt som har stannat kvar hos mig ända sedan jag recenserade den som årets första låt. Gjordes i original på albanska, men funkar fint på engelska också.

14. San Marino

En svängig discolåt från mesta Eurovision-deltagande, nu med amerikansk hjälp. Inte en utan TVÅ tonartshöjningar bidrar till att den utdaterade låten känns relevant och nåt man vill höra mer av. Jag dansar gärna vidare till denna, även om jag tror att den kommer att få ett rätt så svalt mottagande.

15. Tjeckien 

Förra året tog sig Tjeckien till final för första gången någonsin med hjälp av en fin ballad. Man kopierade det konceptet till i år, och det funkar även nu, En fin låt som förtjänar ett rätt så bra resultat.

16. Moldavien 

Det är bara att kapitulera för Epic Sax Guy, som återigen har skapat en musikslinga som sätter sig på hjärnan. Ett charmigt litet pekoral som kommer att få det att rycka i fötter och ben, och likt Rumänien kommer detta att vara mångas guilty pleasure-låt.

17. Grekland

En proffsig danslåt, som dock känns lite daterad. Hade denna kommit för 10-15 år sedan hade den fått ett högre betyg, men den är fortfarande en bra låt, som förhoppningsvis blir bra på scenen.

18. Nederländerna

Egentligen en rätt tråkig låt, men sångerskorna gör den så, så bra. De lyfter den från att vara en tråkig dussinlåt till något som blir riktigt vackert och känslosamt. Nog en låt som kommer att växa under veckan.

19. Ukraina 

Hemmalandet gör en inte besviken. Årets enda rocklåt är både snygg och cool, och man för traditionen vidare genom att som värdland inte vara för kontroversiell, men ändå visa att man vill något. Perfekt hemmalandslåt, helt enkelt.

20. Serbien 

En okej ballad, som ändå har ett mörker och djup. Ingen favoritlåt, men en bra sångerska som förhoppningsvis kan bjuda på ett snyggt nummer.

21. Irland 

Det spelar ingen roll att sångaren låter som en elvaårig flicka och att låtens titel upprepas femtioelva gånger. Den här låten berör, och trots att jag inte brukar gilla det så säger jag det nu med en positiv innebörd: den är fin. Den berör och Mesta Mästarna behöver inte skämmas för sig, vilket de har förtjänat att göra flera gånger på sistone.

 

Nedre halvan:

22. Kroatien 

Det ska bli oerhört intressant att se den här låten på scen. En kille har duett med sig själv. Jag brukar gilla opera i Eurovision, och detta är inget undantag. En helt okej låt som precis missade att placera sig på min övre halva av tabellen.

23. Australien

En helt perfekt producerad låt, med en riktigt bra sångare. Men därför blir det för tråkigt. Det blir inte äkta, på nåt konstigt sätt. Han berör mig inte som man kanske hade hoppats. Perfekt på alla sätt, but what’s the fun with that?

24. Cypern 

En rätt enformig låt, men den rycker ändå tag i en. G:son vet hur man skapar låtar som sätter sig, och skapar intresse. Jag tror att många kan uppskatta den, men den får nog inte så mycket röster.

25. Österrike 

En genomtrevlig låt som inte gör någon förnärmad. En rak låt som är skön att tralla med i. En låt som jag tror kan växa under veckan, lite beroende på hur mycket charm som lyser igenom på sen.

26. Spanien 

Påminner på många sätt om Österrikes låt. En trevlig bagatell, som dock blir rätt tjatig. Ett plus att delar är på spanska, men det känns nästan som att hela låten skulle behöva vara det för att skapa ett större intresse.

27. Azerbajdzjan 

Låter som det mesta som Azerbajdzjan har skickat tidigare. En snygg produktion, men det börjar bli tjatigt nu. De skulle behöva testa att skicka något nytt. Kanske avstå svenska låtskrivare åtminstone ett år?

28. Bulgarien 

Låten är egentligen jättebra, och det trodde jag först att sångaren var också. Men sedan fick man höra vad han gick för, och oj så dåligt det var. Det engelska uttalet är fruktansvärt, och han gör låten en stor otjänst. Bra låt, usel artist.

29. Norge 

Norge är hemlandet för några av världens bästa EDM-artister, så det känns rätt självklart att de vill skicka något sådant till Eurovision. Men det de väljer att bidra med är en tråkig version av de sämsta EDM-låtarna. I första anblick kan det verka nytt och modernt, men när man väl inser hur banalt det är så försvinner allt intresse.

30. Malta 

Malta har gjort sig till experter på att skicka storslagna ballader som inte berör för fem öre. En duktig sångare, som säkert kan lyfta låten. Men jag tycker att den är riktigt tråkig. Malta är också ett land som åtminstone ett år borde testa att skicka något helt annat än det som de brukar göra.

31. Schweiz 

En tråkig låt som dock har något väldigt viktigt – den har en refräng som sätter sig. Jag, och många andra som inte är så förtjusta i den, har märkt att just den här refrängen är en av de som man nynnar mest på. Det kommer att betyda mycket, för att se till att den här låten inte hamnar i det absoluta bottenträsket.

32. Island

En konstig låt, med en ännu märkligare text. Inget speciellt, men har en liten skön hook som klamrar sig fast. Kommer att slåss i botten snarare än i toppen.

33. Storbritannien

De är åtminstone på väg åt rätt håll, när de väljer en bra låt. Men den är inte intressant, och man tröttnar rätt snabbt på den. Helt okej, men inte mycket mer.

34. Tyskland 

En total ripoff på David Guetta & Sias Titanium inleder låten, och den biten återkommer om och om igen. Utöver det en rätt så menlös låt, och Tyskland får kämpa för att inte sätta det icke så åtråvärda rekordet i att sluta sist tre år i rad. Ingen har gjort det tidigare, men det skulle inte förvåna om Tyskland sätter det rekordet i år.

35. Slovenien

För 15 år sedan hade den här låten kunnat kännas modern, men inte ens då hade den varit bra. En rätt så meningslös låt som mest kommer att slösa med allas tid i semifinalen. Ska ha med bottenstriden att göra.

36. Polen 

En oerhört märklig låt. Den känns inte färdig, utan en mishmash av flera olika idéer. Man har inte haft en färdig tanke, och resultatet blir det här försöket till en modern låt som mest slutar i – ingenting.

37. Georgien 

Ett av de sämsta länderna de senaste åren är lite bättre än på sistone, men det gör inte så mycket. Låten är rätt så mäktig, men det är det enda den har. Ett tuggande som bara pågår, utan tendens till att vilja vara bra.

38. Portugal 

En ytterst tråkig låt av en tråkig artist med årets sämsta klädval. Inget plagg är rätt storlek, och det är typ det mest intressanta med det här bidraget. Många gillar den dock, och den kommer att ta sig till final där den kommer sluta på den övre halvan. Men i mitt tycke är den utan tvekan en av årets sämsta låtar. Dock ett plus för att den är på portugisiska.

39. Armenien

En låt som inte sticker ut på nåt sätt, och bara är totalt ointressant. Jag gillar videon, men det krävs mycket mer än färgglada munkar för att göra något bra av detta. Den kommer säkert att gå bra, men i mitt tycke förtjänar den inte det.

40. Ungern 

En av de konstigaste låtarna i år. Den är egentligen inte bra alls, men de tydliga etnovibbarna är bra. Stort plus att man inte fattar nåt allt vad de sjunger, för mystiken gör det intressant. Men annars är det inte mycket som är så positivt med detta.

41. Finland 

En oerhört tråkig ballad. Finland skickar ofta dåliga låtar, och i år är inget undantag. Visst, den är fin och hon sjunger bra, men det är så ointressant. Man somnar.

42. Litauen 

Årets sämsta låt är – trumvirvel – Litauen! Denna låt är så dålig. Hur sjutton kunde den här vinna efter en så lång uttagningsprocess som man har i Litauen? Det enda som är roligt med den här låten är att sångerskan ser ut som en liten ettrig Lilla My. Men det är det enda. Resten är totalt ointressant, och det är väldigt oklart vad det här bidraget vill vara för typ av låt. Nej, grattis Litauen – ni toppar min lista om man vänder den uppochner.

 

Så där, där har ni alla mina 42 utlåtanden. Jag kommer att återkomma med hur jag tror att det går, men nu är alla mina åsikter på papper. Eller, blogg i det här fallet.

2 kommentarer om “Bäst och sämst 2017 – rankning av alla 42 Eurovision-låtar

  1. Det spelar ingen roll vad ni svenskar skickar till finalen – ni tror fortfarande er song är en av dom bättre. Sorry…den är medioker. Och om jag hör Frans en gång till så kräks jag. Gud den sången var usel!

    1. Visst, Frans sång var inte bland de bästa som Sverige har skickat. Men den slutade trots allt femma, så övriga Europa verkar gilla den.
      Jag brukar inte heller ha Sverige i topp, tvärt om. Men i år tycker jag faktiskt att den är en av tävlingens bästa bidrag, oavsett om den är från Sverige eller inte.
      / Johan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *