Tankar efter första semifinalen

Ukraine Eurovision Song Contest

Bild: TT

Sådär, första semifinalen är avklarad. Det blev både som man hade kunnat förvänta sig och inte. Många av låtarna som gick vidare förtjänade det, några som gärna hade kunnat få gå vidare missade. Så är det alltid. Tråkigast tycker jag det var att Tjeckien missade finalen. En väldigt fin låt.

Showen var… ja, vad ska man säga? Nej, den var inte bra. Programledarna försökte leverera skämt, men ofta hölls inte tajmingen. Men jag tror trots allt att det kan bli bättre.

Jamala uppträdde en gång för mycket. Visst, Måns hade med flea låtar förra året, men då var de utspridda. Att fjolårets vinnarlåt ska framföras igen är givet, men de hade kunnat sprida ut hennes låtar.

Det verkade lovande med sketchen med Verka Serduchka, men den föll rätt platt. Hoppas på en rolig fortsättning, och att vi får höra Dancing Lasha Tumbai, gärna i finalen.

 

Men, det handlar ju ändå om låtarna. Robin gjorde inte sitt bästa framträdande, men det var ändå bra. Han var bättre i Melodifestivalen, men ändå ett väldigt snygt nummer, som jag tror blir ännu bättre på lördag.

De som levererade bäst tyckte jag nog dock att Moldavien gjorde. De fick fram precis det som var meningen, en bra blandning mellan humor, medryckande toner och galen show. Precis som Eurovision i stort ska vara. Ett stort utropstecken där.

Jag kan fortfarande inte se storheten i Portugal.

 

Inför tävlingen gjorde jag några gissningar också, och de gick så här:

  • Sverige
  • Portugal
  • Lettland
  • Moldavien
  • Australien
  • Montenegro
  • Armenien
  • Azerbajdzjan
  • Tjeckien
  • Belgien

7 av 10 rätt, från gissningar innan programmet började och att vi hade sett något på scen. Helt okej.

Jag missade Grekland, Cypern och Polen. Alla dessa var lite mer upptempolåtar, som stack ut bland alla ballader. Helst hade jag sett att Tjeckien tog Polens plats.

Humorfaktorn räckte inte för Montenegros icke skönsjungande galenpanna, och Lettland gjorde sig helt enkelt inte lika bra på scen som i studio och video.

Detsamma kan sägas om Belgiens artist Blanche. Hon har en av årets bästa låtar, så länge hon inte står på scen. I veckan har hon varit fullkomligt skräckslagen när hon närmat sig scenen. Det märktes inte lika mycket i går, men rösten var långt ifrån den som vi har hört i den inspelade versionen. Förhoppningsvis kan lite av anspänningen släppa till finalen på lördag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *