Hur min tippning gick + kommentarer om alla placeringar

Det finns fortfarande mycket att prata om när det gäller lördagens final, och hela årets Eurovision. Här kommer lite kommentarer om hur det gick.

Att tippa alla 26 låtar rätt är oerhört svårt (även om många i Melodifestivalklubben är rät duktiga på det). Framförallt brukar toppen och botten vara lättare att gissa, och så blev det nu också.

Så jag gör som jag har gjort tidigare år, kollar hur många exakta rätt, en ifrån och två ifrån. Sedan tänkte jag också göra en kommentar om varje placering.

 

 • (parentes) = faktisk placering
 • Fet understruken = helt rätt
 • Understruken = en ifrån
 • Kursiv = två ifrån

 

 1. Italien (6)
 2. Portugal (1)
 3. Bulgarien (2)
 4. Rumänien (7)
 5. Sverige (5)
 6. Belgien (4)
 7. Armenien (18)
 8. Moldavien (3)
 9. Österrike (16)
 10. Storbritannien (15)
 11. Frankrike (12)
 12. Holland (11)
 13. Ungern (8)
 14. Australien (9)
 15. Danmark (20)
 16. Grekland (19)
 17. Azerbajdzjan (14)
 18. Israel (23)
 19. Cypern (21)
 20. Kroatien (13)
 21. Polen (22)
 22. Vitryssland (17)
 23. Ukraina (24)
 24. Norge (10)
 25. Spanien (26)
 26. Tyskland (25)
 • Helt rätt: 1
 • En ifrån: 8
 • Två ifrån: 2
 • Längst ifrån: Norge (14 placeringar fel)

Förra året hade jag 4-4-4, så en färre totalt i år.

 

Så här tycker jag om varje lands placering. Min gissning inom parentes.

 1. Portugal (2)
  Den stora skrällen om man ser tillbaka bara de senaste veckorna. Den gick från ingenstans till att slå poängrekord (även om det gamla poängrekordet hade gällt så hade han slagit Rybaks rekord, men mer om det senare i veckan). Som sagt, jag håller inte med om att detta är Europas bästa låt, men kul för Portugal.
 2. Bulgarien (3)
  En av de tippade topplåtarna som också levererade bättre än många har trott. Bulgariens bästa resultat någonsin. Det är ett intressant land. För de misslyckas ofta med att ta sig till final, men de få gånger de gör det (bara tre gånger någonsin!) så har deras resultat blivit 5, 4 och 2. Riktigt bra jobbat!
 3. Moldavien (7)
  Ett riktigt bra resultat, och lite överraskande. Man visste att folket gillar detta, men att det skulle leda till en bronsmedalj är rätt coolt. Roligt att ett humoristiskt bidrag placerade sig så högt, men det var även en bra låt som genomfördes perfekt, så jag tycker absolut att Moldavien förtjänar sin första pallplats någonsin.
 4. Belgien (6)
  Hon höll för trycket och gjorde ett bättre resultat än vad man kanske trodde. Hon var väldigt nervös på scen, även i finalen, men folk såg hur bra låten var och såg igenom hennes oroligheter. Bra där!
 5. Sverige (5)
  Det är lätt att glömma hur bra det är att komma femma, eftersom vi är så vana vid bra resultat. Inför i år hade till exempel aldrig Portugal eller Moldavien kommit så bra, och det finns fortfarande länder kvar som inte har gjort så bra i från sig. En femteplats är den vanligaste placeringen för Sverige, och i år ska Robin vara nöjd. Det gick inte att rå på toppen. 
 6. Italien (1)
  Detta måste man se som ett misslyckande för Italien. De har varit storfavoriter hela våren. Att spela på dem gav bara lite drygt en gånger pengarna tillbaka. Jag fattar inte riktigt vad som hände. Men troligtvis kan det vara så att de var för stora favoriter. Många har därför lyssnat in låten extra mycket, och kanske hunnit tröttna på den. Eller så gillar de helt enkelt inte låten.
 7. Rumänien (4)
  En sjundeplats får man säga är rätt bra, men det gick inte riktigt lika bra som jag hade trott. Men att två mer humoristiska bidrag (som ändå är bra som låtar också) hamnade på topp 10 är jättekul, och lovande inför kommande år.
 8. Ungern (13)
  Jag gillar låten mycket bättre live än när jag såg den i videon (verkligen inte fallet för flera bidrag i år). Både snyggt och bra sång. En välförtjänt placering.
 9. Australien (14)
  Nja, inte lika välförtjänt här. Visst, han sjunger fantastiskt, men jag tycker att låten i sig är lite för tråkig.
 10. Norge (24)
  Årets skräll, och allra mest oförtjänta placering. Jag tycker att denna låt är så tråkig. Kanske för att jag lyssnar så mycket på den här genren, att jag vet att det finns så mycket bättre låtar. Jag förstår det inte.
 11. Holland (12)
  En rätt väntad placering. En okej låt som har jättebra sångerskor. Men inget som ska ha med toppen att göra.
 12. Frankrike (11)
  Lite av ett misslyckande får jag nog säga. Oddsen såg bättre ut än en 12:e plats, men framträdandet var lite konstigt. Videon var skitcool, men man lyckades inte få in samma känsla på scenen. Synd.
 13. Kroatien (20)
  Här hade jag för dåligt resultat. Låten är rätt bra, men man stör sig nog för mycket både på honom och hela konceptet med att han sjunger duett med sig själv. Men många gillade låten, och jag kan erkänna att den nog förtjänar bättre resultat än en 20:e plats.
 14. Azerbajdzjan (17)
  Ett coolt nummer, men en låt som låter som mycket annat från det här landet. Jag gillar verserna bättre än refrängen.
 15. Storbritannien (10)
  Många tippade Storbritannien högt, men inte heller i år lyckades de komma topp 10. Men en 15:e plats är mycket bättre än vad Storbritannien brukar komma (bäst sedan 2011), så där är de jättenöjda. Det kanske kan trigga dem att bli lite bättre till nästa år.
 16. Österrike (9)
  Personligen hade jag satt den långt ner, men jag trodde att andra skulle uppskatta den mer. En trevlig låt som dock inte stack ut tillräckligt på något sätt i årets final.
 17. Vitryssland (22)
  Ett fall där videon gjorde allt, men scenframträdandet var allt annat än bra. Den långa kyssen på slutet kan säkert ha fått många att uppskatta bidraget mer än det förtjänade.
 18. Armenien (7)
  Oddsen sa att det fanns stor chans för en topp-5-placering, och till och med kunde hota toppen. Jag gick på det, för jag har aldrig gillat det här bidraget, och plats 18 är nästan för bra gentemot vad det förtjänar.
 19. Grekland (16)
  Vi har hört det här förut, och folk tröttnade. En catchy ton, men det räckte inte i år. Sticker inte ut, men är en helt okej låt medan man lyssnar på den.
 20. Danmark (15)
  Lite samma som Grekland. En bra låt som är härlig medan man lyssnar på den, men ger inga stora intryck på lång sikt. Förtjänade inte att vinna, men kunde dock ha fått en lite bättre placering tycker jag.
 21. Cypern (19)
  En okej låt, men inget mycket mer. Förtjänade en sådan här placering just i detta startfältet.
 22. Polen (21)
  En konstig låt som inte förtjänade en finalplats. Den var ofärdig, och jag undrar om det finns någon som kan sjunga refrängen.
 23. Israel (18)
  Lite överraskande att det gick så här dåligt för den. Men den var en perfekt start på tävlingen. Fullt med fart, men skulle inte ha med toppen att göra. Men plats 23? Nej, lite bättre borde den dock kunna få.
 24. Ukraina (23)
  Egentligen ingen dålig låt, men den gjordes inte bra på scen, och Ukraina fick nog den plats de förtjänade.
 25. Tyskland (26)
  Så dåligt detta var. Och såååå nära att Tyskland slog rekordet att sluta sist tre år i rad. Det räddades med en poäng före Spanien. Men att få 6 poäng när vinnaren fick 758, det säger det mesta faktiskt…
 26. Spanien (25)
  … och vad säger det då inte om landet som fick ännu sämre poäng? Detta var en genomusel låt som förtjänade sin placering. För andra året i rad fick ett land 0 poäng från tittarna. Så dåligt Spanien, till nästa år måste ni verkligen skärpa er. Då ska ni tävla i ert grannland, och då måste ni kunna prestera lite bättre, med tanke på hur många spanska fans ni har möjlighet att ha på plats.

 

Där har ni mina tankar om placeringarna. Senare i veckan kommer det en massa statistik, och det är alltid roligt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *