Statistik! Vem var sämst? Nära att gå till final?

Det finns mycket intressant som man kan utläsa av statistiken kring Eurovision song contest. Exempelvis hur det gick i semifinalerna, vilka som vara nära att missa/komma med till final. Tidigare visste vi ju bara vilka som tog sig vidare, inte var de placerade sig.

Även hur Sverige röstade.Och hur det gick för oss i semin.

Och framförallt, hur det skiljde mellan tittarnas och jurygruppernas poäng.

Sedan förra året har man fått se det i finalen, och framförallt förra året märkte man vilken skillnad det gjorde för resultatet. Men även vad det gäller semifinalerna kan man utläsa lite.

(siffror från ESC 2017:s Wikipedia-sida)

 

Vilka var nära att missa final/gå vidare?

Semi 1

I första semifinalen var det inte jättenära kring 10:e och 11:platsen. Georgien var 16 poäng efter Grekland. Men om man delar upp tittar- och jurygrupper så blir det annorlunda.

En intressant aspekt är att Australien var näst mest populär hos juryn (efter Portugal), men tittarna ville inte se Australien i final och placerade den bara på plats 15. Men det gick alltså ändå vägen.

Belgien var tittarnas fyra, men för juryn fick Blanche bara plats 13, och alltså utanför final. Tittarna hade också Finland på plats 10, alltså sista finalplats, men juryn fick ut även Norma John.

Juryn fick heller inte med alla sina favoriter. Juryn ville ha med Tjeckien, men den tyckte tittarna var klart sämst, så det gick inte. Väldigt konstigt tycker jag, för jag gillade låten.

I stället ville juryn offra Polens bidrag, men det räddades kvar av tittarna.

Portugal hamnade på första plats både hos juryn, tittarna och totalt. Grekland var både tittarnas och juryns nia, men blev åtta totalt i och med sina poäng.

Semi 2

I andra semin var det mycket närmare att ett annat land gick till final.  Serbien var bara 3 poäng bakom Danmark på sista finalplats. Här var det faktiskt juryn som räddade Danmark, inte tittarna som man hade kunnat tro. De gillade Serbien. Men juryn ville faktiskt ha med båda länderna, men höll inte med om Kroaten.

Tittarna gillade även Estland, men där höll inte juryn med.

Tittarna hade Schweiz på sin sista finalplats, och juryn hade den på plats 11. Men det blev precis att den inte kom med, och hamnade dessutom ett poäng bakom Serbien.

Juryn älskade Malta, men tittarna hatade den (se nedan), så den kom inte med. Tvärtemot så älskade tittarna Rumänien, men fick juryn bestämma så hade den inte gått till final.

Bulgarien var allas etta, och det var den enda positionen där tittare och juryn höll med varandra helt.

 

Vem var sämst?

Att Spanien var sämst i finalen vet vi. Av 1004 tillgängliga poäng gav tittarna dem… 0. Att Tyskland fick 5 av de 1004 är inte heller något att skryta om.

Men hur gick det i semifinalerna? Jo, även där fanns det två nollor. åtminstone i den andra. Tittarna totalhatade Malta, och gav den 0 poäng, medan juryn gav den 55.

Juryn däremot avskydde San Marino, och gav den 0 poäng. Tittarna var inte heller så förtjusta i den, men gav den 1 poäng. Så totalt var San Marino överlägset sämst.

Nästan lika låga poäng fanns det i första semin.

Juryn gav bara Lettland ett enda poäng, och den var näst sämst hos tittarna med 20. Tittarna ogillade dock Tjeckien, som bara fick 2 poäng, men juryn gav den hela 81. Delad näst sämst (men officiellt tredje från slutet) hos tittarna var Slovenien med Lettland, och den var näst sämst hos juryn också.

 

Sverige då?

I finalen slutade Sverige femma. Vi låg trea efter juryn, men hos tittarna var vi bara åttonde bäst.

I semifinalen slutade vi trea bakom Portugal och Moldavien. Där fick vi 12 poäng från två länder; Belgien och Finlands jurygrupper. Ingen tolva från tittarna. Vi däremot gav vår jury-tolva till Österrike, men tittartolvan till Portugal.

I finalen fick vi tre jurytolvor (som visades i bild): Belgien, Finland och Danmark. När det gäller tittarna var de bara danskarna som gav oss högsta poäng.

 

Positiva nationella rekord

För flera länder var årets tävling en stor triumf. Många länder satte poängrekord, men det är mycket lättare med det nya poängsystemet. Därför tar jag inte med dessa här.

Portugal vann för första gången. Tidigare hade de aldrig varit topp 5.

Bulgarien slog sitt rekord. De är väldigt intressanta. De har bara gått till final tre gånger någonsin, men väl då så har de alltid fått ett bra resultat: Femma, fyra och nu tvåa.

Moldavien gjorde också sin bästa tävling någonsin när de slutade trea. Blott andra gången de kommer topp 10 dessutom.

Azerbajdzjan fortsätter sin fina svit med att aldrig ha missat final.

Kroatiens 13:e-plats var den bästa placeringen på över 10 år.

 

Negativa nationella rekord

Men också dåliga resultat inträffade.

Ukrainas 24:e plats var den sämsta placeringen någonsin för landet. De har alltid varit topp 20 i finalen tidigare (och har aldrig missat att ta sig vidare från semi, vilket dock inte var aktuellt i år).

Trots det nya poängsystemet där man kan få mycket mer poäng än tidigare så slog San Marino rekord med det lägsta poängantalet de någonsin har fått (1 poäng). Sistaplatsen i semifinalen var landets andra.

Australien gjorde sin sämsta tävling någonsin. Dock har de bara varit med tre gånger, och en nionde plats är något som många länder skulle drömma om.

Lettland kom sist i sin semifinal, något som de har ”lyckats” med fyra gånger nu. Dock var det högst oförtjänt i år, i mitt tycke.

Spanien slutade sist för 4:e gången. Men placeringen, 26:a är den sämsta för landet någonsin.

Makedonien har bara lyckats ta sig till final en gång de senaste 10 åren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *