Bästa ESC-låtarna senaste fem åren – plats 46-50

Då drar den här listan igång. Förra året listade jag de bästa låtarna i Melodifestivalen under de gångna 10 åren. Men eftersom det är så många fler låtar med i Eurovision (nästan dubbelt så många) så smalnade jag av vilka år jag skulle ha att välja mellan – och det var svårt ändå.

Det finns mycket skräp från de senaste åren, men också mycket bra. Så därför kommer här mina favoriter från åren 2013-17. Jag kan börja med att återupprepa några teasers som jag nämnde i förra inlägget:

  • Endast två av fem ESC-vinnare finns med.
  • Sverige har med fyra av sina fem låtar – vilken håller inte måttet?
  • Ingen av låtarna på pallen är på engelska .

 

Då tycker jag att vi sparkar igång det här!

 

Placering: 50

Land: Tjeckien
År: 2017
Artist: Martina Bárta
Låt: My turn
Språk: Engelska
Resultat: 13 i sin semi (av 18)

Kommentar: Året innan hade Tjeckien tagit sig till final för första gången någonsin. Detta med en fin ballad av en grym sångerska. De testade således samma recept året efter, men det gick inte alls. Väldigt märkligt, för den här låten var minst lika bra som 2016 års ballad (men mer om den senare…). Det var synd om Tjeckien, för de förtjänade att ta sig vidare med denna fina visa.

 

Placering: 49

Land: Schweiz
År: 2013
Artist: Takasa
Låt: You and me
Språk: Engelska
Resultat: 13 i sin semi (av 17)

Kommentar: Den här låten uppmärksammades av flera anledningar inför ESC 2013. Det är en grupp som kallade sig för Frälsnignsarmén (Heilsarmee på tyska) och var klädda som just frälsningssoldater. Detta gick inte för sig, och gruppen bytte namn till TAKASA – The Artists Known As Salvation Army.

Också uppmärksammades dem för att ha med en man som var 95 år gammal som spelade bas.

Så mycket snack inför, men hur blev låten då? Jag gillar den faktiskt. Den är skön i sin refräng. Inget mästerverk, men visst, jag gilla det.

 

 

Placering: 48

Land: Island
År: 2015
Artist: Maria Olafs
Låt: Unbroken
Språk: Engelska
Resultat: 15 i sin semi (av 18)

Kommentar: ”Islands egen Selena Gomez” kommer jag ihåg att jag kallade det här bidraget när det kom. Jag gillade det och blev väldigt förvånad när den inte gick vidare till final. Jag har fortfarande kvar den på min spotify-lista, men jag måste erkänna att det blir allt mer sällan den spelas, och det börjar hända att jag trycker förbi den när den dyker upp. Men den har fortfarandenånting, absolut.

 

Placering: 47

Land: Moldavien
År: 2013
Artist: Ailona Moon
Låt: O Mie
Språk: Rumänska
Resultat: 11 i finalen (av 26)

Kommentar: Jag vet inte varför jag gillar denna, men det har jag alltid gjort sedan jag först hörde den. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men det är nog den konstiga refrängen som greppar tag i mig. Den går upp och den går ner, den är snabb och den är långsam. Och på ett språk som man inte förstår. Så jag tror att det är en blandning av skörheten och mystiken som jag fastnar för.

 

Placering: 46

Land: Serbien
År: 2017
Artist: Tijana Bogicevic
Låt: In too deep
Språk: Engelska
Resultat: 11 i sin semi (av 18)

Kommentar: En mäktig powerballad från Balkan med svenska låtskrivare. Den misslyckades precis att ta sig till final, vilket var lite överraskande. En bra röst till en bra låt. Överlag inget superbidrag, men den har lite av allt, så den funkar bra och borde fått ett bättre resultat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *