Bästa ESC-låtarna senaste fem åren – plats 41-45

Vi går vidare på listan över låtar från de senaste fem Eurovision-åren.  I dag blir det låtar från länder som de senaste åren inte haft så bra resultat – förutom den första på listan.

Tre av låtarna är för övrigt från samma år, 2016, och de andra två från 2014.

 

Plats 46-50

 

Placering: 45


Land: Portugal
År: 2014
Artist: Suzy
Låt: Quero ser tua
Språk: Portugisiska
Resultat: 11 i sin semi (av 16)

Kommentar: Portugal har genom alla år varit Eurovisions sorgebarn, aldrig några bra resultat – fram till 2017. Men dessförinnan gick det ofta kasst, och så även för det här bidraget från 2014. Det var synd att de missade finalen, för detta är ett av mina absoluta favoritbidrag från Portugal (vilket inte säger så mycket…).

Just den här låten är somrig, med en känsla av Lambada, men gladare. Det var en låt som jag inte tänkte så mycket på under ett par år, men under Eurovision 2016 i Stockholm träffade jag sångerskan Suzy. Hon sjöng sin låt live, och även flera andra som hon gjorde riktigt bra. Då fick låten en revival för mig.

image

 

 

Placering: 44

Land: Azerbajdzjan
År: 2016
Artist: Samra
Låt: Miracle
Språk: Miracle
Resultat: 17 i finalen (av 26)

Kommentar: På många sätt är detta en väldigt ordinär låt. En typisk azerisk Eurovisionlåt. Så tyckte jag första gångerna jag hörde den. Men ju mer jag lyssnade på den, desto mer började jag gilla den. Jag gillar den forcerade stakato-delen i refrängen väldigt mycket.

Så det är inte bara en alldaglig ESC-låt, det är en rätt bra ESC-låt.

 

Placering: 43

Land: Tjeckien
År: 2016
Artist: Gabriela Gunčíková
Låt: I stand
Språk: Engelska
Resultat: 25 i finalen (av 26)

Kommentar: Äntligen fick Tjeckien gå till final! Och det var väldigt välförtjänt, för detta är en riktigt fin ballad med en duktig sångerska. Snyggt nummer och en bra låt, lite sagolik om man kan säga så.

 

Placering: 42


Land: Holland
År: 2014
Artist: The Common Linnets
Låt: Calm after the storm
Språk: Engelska
Resultat: 2 i finalen

Kommentar: Jag var lite sur för att den kom före Sanna Nielsen, och jag tycker fortfarande att Sannas låt är bättre (spoiler för att den kommer att vara med på listan…). Men detta är en perfekt countrylåt i den här genren av countrylåtar. Den som bland annat Lady Antebellum har gjort radiohits av även i Sverige.

Snygg scenshow, och den förtjänade absolut en pallplats det här året, även om jag har personliga favoriter från 2014 som kommer att komma högre upp på listan.

 

Placering: 41

Land: Lettland
År: 2016
Artist: Justs
Låt: Heartbeat
Språk: Engelska
Resultat: 15 i finalen (av 26)

Kommentar: Under de senaste åren har Lettland gjort en grej av att ha väldigt udda låtar. Framförallt började det 2015 med en modern elektronisk låt. Då gick det väldigt bra, så de fortsatte. Året efter kom den här, en mörk, suggestiv och tung dansgolvslåt. Ja, den funkar faktiskt väldigt bra på dansgolvet, om man skruvar upp volymen och basen till max. Som man bör göra på ett dansgolv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *