Bästa ESC-låtarna senaste fem åren – plats 36-40

Då går vi vidare. Förra inlägget avslutades med en låt från Lettland, och där tar vi vid även idag. Det blir dessutom lite nordiskt, samt en låt som vann hela Eurovision! Plus två personer som jag träffade i Stockholm.

 

Plats 46-50

Plats 41-45

 

Placering: 40


Land: Lettland
År: 2017
Artist: Triana Park
Låt: Line
Språk: Engelska
Resultat: 18 i sin semi (av 18)

Kommentar: Den här låten, ska jag väl erkänna, gillar jag mycket, mycket bättre i studio/videoversion. Den funkade inte alls live. Det blev ett konstigt intryck och inte samma power. Men låten som sådan tycker jag är riktigt cool, och jag gillar att Lettland har fortsatt att tänka utanför boxen för vad som kan tänkas funka. 2015 gick det bra, 2016 lite sämre och 2017 blev det totalfiasko med dne här låten som slutade absolut sist i sin semi. Men jag gillar att de pushar framåt för moderna låtar och nya tankegångar. Det ska premieras.

 

Placering: 39

Land: Cypern
År: 2016
Artist: Minus One
Låt: Alter ego
Språk: Engelska
Resultat: 21 i finalen (av 26)

Kommentar: Först och främst – kolla in superzoomen efter 19 sekunder! Coolt.

Och cool är den här låten också. Den är skriven av Thomas G:son, en man som har skrivit en himla massa låtar i flera länder, men man måste ge honom att han verkligen kan variera sig mellan olika genrer. Hans bidrag har varit både dåliga och bra, men denna tillhör den senare kategorin. Det behövs rock i Eurovision, och här gjordes det helt rätt. Så det var kul att den faktiskt tog sig vidare till final.

Och liksom med Suzy så fick jag möjlighet att träffa sångaren under Eurovision i Stockholm.

cypern

 

 

Placering: 38


Land: Finland
År: 2013
Artist: Krista Siegfrids
Låt: Marry me
Språk: Engelska
Resultat: 24 i finalen (av 26)
Kommentar:

En riktig käftsmäll-låt. Den sätter sig direkt och håller sig kvar. Detta är en typisk Eurovision-schlager, som dessutom gjorde bra statement. Låten i sig handlar varken om straight, gay eller nån annan typ av sexuell läggning, men på scen gestaltades både män och kvinnor av kvinnor (ja, det är samma dansare som först har frack som sedan kommer tillbaka i klänningar). Och så avlutas det hela med en kyss mellan Krista och en av de kvinnliga dansarna. Detta fick många i Europa att gå i taket, och det var meningen. Framförallt var det riktiga mot Putin, efter att Ryssland börjat införa sina hårda lagar som slår mot HBTQ-samhället. Så en bra låt som samtidigt står upp för nånting – perfekt!

Krista har försökt sig på att tävla i Sverige de två senaste åren, men då har hon haft alldeles för tråkiga gammel-schlager-låtar. Och det funkar inte. Mer fart och fläkt så får hon gärna testa att tävla i Melodifestivalen igen.

Ni frågar om jag träffade på henne under Eurovision i Stockholm? Självklart gjorde jag det 😉

krista

Vi dansade bland annat till Suzy låt. Så allt hänger ihop!

 

Placering: 37


Land: Österrike
År: 2014
Artist: Conchita Wurst
Låt: Rise like a phoenix
Språk: Engelska
Resultat: VANN!

Kommentar: Om den förra låten slog ett slag för H:et i HBTQ så kommer här bokstaven T:s försvarare. Eller Q. Eller alla bokstäver. Hur som helst, det är inte varje dag man ser en snygg kvinna i helskägg, men här fick man sannerligen det. Inför ESC tyckte jag att det var en rätt okej låt, inte mer. Men på scen förvandlades den till något magiskt (överlag var scenarbetet fantastiskt 2014, och lyfte många låtar).

Mot slutet av historien, när Conchita tar i för allt vad tyget håller så dyker brinnande fenixvingar upp bakom ryggen, och allt är så mäktigt och snyggt. Häftig show, bra låt, bra artist och viktigt budskap. En helt klart värdig vinnare. Att den inte kommer högre upp på min lista beror inte på att jag inte tycker att den är bra, utan för att jag personligen gillar andra låtar lite mer.

 

 

 

Placering: 36


Land: Norge
År: 2013
Artist: Margaret Berger
Låt: I feed you my love
Språk: Engelska
Resultat: 4 i finalen (av 26)

Kommentar: Norge har varit väldigt upp och ner i mina ögon. Under en period skickade de ideligen bra låtar (2005, 06, 08, 09) men nu de senaste åren har jag blivit väldigt besviken. 2012, 14, 16, 17, riktigt kasst. Däremellan har det varit lite so-so, men 2013 sticker ut som ett riktigt härligt utropstecken. 2013 kändes denan väldigt modern och nyskapande, och det var coolt att Norge vågade detta. Och det gick ju bra också, med en fjärdeplats.

”Cool” är ordet jag  framförallt vill använda om denna låt. Cool sångerska, cool show, coola dräkter – ett coolt nummer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *