Bästa ESC-låtarna senaste fem åren – plats 31-35

Här kommer bland annat två förhandsfavoriter som föll på målsnöret i ESC-finalen – och så blir det lite naket.

 

Plats 46-50

Plats 41-45

Plats 36-40

 

Placering: 35

Land: Ryssland
År: 2016
Artist: Sergey Lazarev
Låt: You are the only one
Språk: Engelska
Resultat: 3 i finalen (av 26)

Kommentar: Ryssland satsar för att vinna. Så är det alltid, förutom när de inte vill vara med (som förra året). Efter att ha trott att de skulle vinna 2015 missade de vinsten och sångerskan blev utbuad. De drog de i en växel till i Stockholm och satsade på storslagen show, artist, låt, visuella effekter, allt! Det skulle bara gå vägen. Och det gjorde det nästan. Men juryn gav inte tillräckligt många poäng, så trots att Sergey var tittarnas favorit så höll det inte.

Och visst, det är en bra låt. Det märks att de har satsat och det är snyggt. Men därför också nästan för ”perfekt”. Det märks att de har gjort allting för att det ska bli så bra som möjligt, och då blir det genast inte lika bra. Så en bra låt, men de försöker för mycket.

 

Placering: 34

(NSFW)

Land: Polen
År: 2014
Artist: Donatan & Cleo
Låt: My Słowianie – We Are Slavic
Språk: Engelska, polska
Resultat: 14 i finalen (av 26)

Kommentar:

Ja, vad ska man säga om det här bidraget? Det finns rätt mycket. Det är ett av de mest kontroversiella bidragen de senast åren, och det beror såklart på alla närbilder på storbröstade kvinnor. Videon var iofs ännu värre med detta, men de balanserar på en fin linje mellan show och utvik. Publikfrieri? Ja. Funkar det? Ja.

Men oavsett hur många urringningar som än syns i bild så är det trots allt en rätt bra låt. Jag gillar blandningen av polska och engelska, och blandningen av sång och rap. och det lilla, men effektiva, folkmusikstycket Jag gillar även hur den tar mer kraft ju längre den går. Så säga vad man vill om Polen 2014, de stack ut och de kom med en bra låt.

 

Placering: 33

Land: Island
År: 2016
Artist: Greta Salóme
Låt: Hear them calling
Språk: Engelska
Resultat: 14 i sin semi (av 18)

Kommentar: Island är ett mystiskt land. Man måste undersöka om småfolket blir sura innan man bygger motorvägar, landet luktar svavel och man har inga skogar. I Eurovision på senare år har man flera gång tagit vara på det trollska och mystiska, och här visas det som mest. Showen har precis som många andra låtar 2016 snott mycket från Måns Zelmerlöws vinnarbidrag från 2015, där bakgrunden inkorporeras i showen. Både Ryssland och Island utnyttjade det till fullo. Och jag gillar verkligen Islands försök. Och blev rätt förvånad när den inte tog sig vidare till final. Mörk och mystisk folkmusik är coolt, och Island gjorde det perfekt 2016.

 

Placering: 32

Land: Italien
År: 2017
Artist: Francesco Gabbani
Låt: Occidentali’s Karma
Språk: Italienska
Resultat: 6 i finalen (av 26)

Kommentar: Eurovisionshistoriens största stjärnfall måste vi ha här. Tidigt på säsongen seglade denna upp till självklar vinnarkandidat 2017. Ingen låt var ens i närheten. Att spela på Italien som vinnare 2017 gav knappt några pengar tillbaka alls under större delen av våren. Musikvideon sågs av hundratals miljoner personer på Youtube. Det var bara att vänta in vinsten i maj.

Men så började något hända. Sista veckan smög Bulgarien och Portugal fram, och de sista dagarna innan finalen halkade för första gången Portugal ner till en andraplats, och i finalen blev det till slut bara en sjätteplats.

Jag gillade Italiens låt första gången jag hörde den. Kanske inte min favorit det året, men jag såg gärna den som vinnare. Så jag blev väldigt förvånad när andra låtar började närma sig i oddsen, framförallt Bulgarien och Portugal som jag tyckte hade riktigt tråkiga låtar.

Detta är en bra och tänkvärd låt, men eftersom den är på italienska går inte budskapet fram. Det finns en anledning till att en apa dansar på scen, men för de flesta blev detta bara en konstig detalj som man inte fattade, liksom låten i sig.

En bra låt som tyvärr inte vann, men hade varit värd det.

 

Placering: 31

Land: Ungern
År: 2014
Artist: András Kállay-Saunders
Låt: Running
Språk: Engelska
Resultat: 5 i finalen (av 26)

Kommentar: 2011 var min favoritlåt i svenska Melodifestivalen Sara Vargas låt Spring för livet. En fin låt som handlade om kvinnomisshandel. 2014 satsade Ungern också på misshandel som tema – och jag tycker att de gör det minst lika bra. En fin och skör låt, som har ett bra go. Jag gillade denna väldigt mycket 2014, och det gjorde många andra också – såpass många att låten slutade femma i finalen. Högst välförtjänt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *