Bästa ESC-låtarna senaste fem åren – plats 26-30

Det blir mycket svenskt nu, men även lite syskonkärlek och en episk saxkille.

 

Plats 46-50

Plats 41-45

Plats 36-40

Plats 31-35

 

Placering: 30

Land: Ryssland
År: 2014
Artist: Tolmachevy Sisters
Låt: Shine
Språk: Engelska
Resultat: 7 i finalen (av 26)

Kommentar: De här stackars ryska systrarna hade det inte lätt 2014. De blev väldigt illa omtyckta under Eurovision, men de hade inget med det att göra själva. Det berodde på att några månader tidigare hade Ryssland invaderat Ukraina och ockuperat krimhalvön. Eurovisionvärlden ställde sig på Ukrainas sida. När sen Ryssland ställer upp med en sång som förmedlar fred och kärlek så blev det för mycket för många.

Jag tycker att Tomachevysystrarna orättvist fick klä skott för Rysslands vidriga politik. Jag gillar verkligen denna låt, och som med många låtar 2014 såg scenografin till att höja låten ännu mer. Jag tycker det är så snyggt med både strålarna och den rödgula solen. Låten i sig är dessutom mäktig och berör. Ett bra bidrag som trots allt lyckades komma på en sjundeplats.

 

Placering: 29

Land: Danmark
År: 2014
Artist: Basim
Låt: Cliché love song
Språk: Engelska
Resultat: 9 i finalen (av 26)

Kommentar: När ett land ska arrangera Eurovision brukar de inte ha sina bästa låtar som representera dem. Säkert lite i hemlighet för att produktionsbolaget inte vill arrangera det en gång till. Men det brukar ändå vara en liten småtrevlig låt som inte stjäl showen. För det är ju fel om värden är bättre än gästerna.

I Danmarks fall 2014 lyckades man väldigt fint med att vara bra värdar. Låten var en jätteskön Bruno Mars-kopia som sjöng om Katy Perry, och lyckades hålla fint liv i festen utan att ta över för mycket. Jag gillar glädjen och farten i det här bidraget, och det var ett perfekt nummer från värdlandet, som ändå var bra för tävlingen också.

 

 

 

Placering: 28


Land: Moldavien
År: 2017
Artist: Sunstroke Project
Låt: Hey mamma!
Språk: Engelska
Resultat: 3 i finalen (av 26)

Kommentar:

2010 bodde jag i USA, och kunde inte hänga med i Eurovision, och det var inte många där som brydde sig. Men ett klipp spreds även dit och fick mycket uppmärksamhet. Det handlar om Epic Sax Guy, som var med i låten ”Run away” med gruppen Sunstroke project. Det blev ett meme, och gjordes bland annat i en version där han loopas i tio timmar.

2017 var gruppen tillbaka i Eurvision. Jag gillade låten 2010, och jag gillade verkligen den här också. Risken när man ska komma tillbaka med en sån här tydlig grej är att man gör en plojgrej med bara fokus på saxkillen. Men här kom de tillbaka och gjorde allt rätt. Ja, Epix Sax Guy var tillbaka, och de använde honom, men det var på helt rätt sätt. En bra låt, medryckande beat, bra sax, cool show med bröllopstemat och helt perfekt helhet. En väldigt välförtjänt pallplats måste 2017 måste jag säga, även om jag personligen gillade vissa låtar bättre.

 

 

 

Placering: 27


Land: Sverige
År: 2015
Artist: Måns Zelmerlöw
Låt: Heroes
Språk: Engelska
Resultat: VANN!

Kommentar: Det här bidraget hade inte en bra beståndsdel, utan många. Den var kanske inte bäst på nån av dem, men sammantge blev det så att detta var den bästa låten 2015, både i Melodifestivalen och Eurovision. Låten var bra, showen var bra, scenografin var bra, Måns sjunger bra, han är snygg, han är charmig… Var han nummer ett på alla de punkterna? Kanske inte. Spelar det nån roll? Nej, för sammantaget var han bäst det här året.

Jag blev förvånad, men glad, när han vann. Jag har personliga favoriter från det här året som jag gillar bättre, och kommer högre upp på den här listan, men jag kan ändå förstå varför Mums-Mums tog hem det. Han var sammanlagt bäst. Och det är det som avgör.

 

 

Placering: 26


Land: Sverige
År: 2016
Artist: Frans
Låt: If I were sorry
Språk: Engelska
Resultat: 5 i finalen (av 26)

Kommentar: Detta är nog den låt i både Melodifestivalen och Eurovision som jag har ändrat åsikt om mest över tid. När den var med 2016 kunde jag inte med den alls. Usch, jagtyckte verkligen inte om den. Och så gick den och vann, före så grymma låtar som exempelvis Wiktorias Save me. Nää.

Men så började nånting hända. Ju mer jag hörde den (vilket blev mer och mer, framförallt under Eurovision-veckan) så började jag gilla den mer och mer. Och inte bara att jag tyckte att den var okej, jag gick till att tycka att den är riktigt, riktigt bra! Ifjol placerade jag den till och med på plats nummer 11 i min rankning av de bästa låtarna mellan 2007 och 2016.

Den är så skön och har nåt nytt och modernt i sig. Jag förstår alla som hyllade den redan från början. Jag stämmer in till fullo i den kören.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *