Bästa ESC-låtarna senaste fem åren – plats 21-25

Bland de kommande fem låtarna finns det återigen lite svenskt, och en rolig sak är att alla åren som är tillgängliga är med på denna lista: en låt från 2013, en från 2014, 2015, 2016 och 2017. Dock inte i den ordningen.

 

Plats 46-50

Plats 41-45

Plats 36-40

Plats 31-35

Plats 26-30

 

Placering: 25


Land: Grekland
År: 2014
Artist: Freaky fortune feat. Risky Kid
Låt: Rise up
Språk: Engelska
Resultat: 20 i finalen (av 26)

Kommentar: En partylåt som perfekt hämtad från nån av alla öar i den grekiska övärlden där det alltid är varmt, drickan flödar, dansgolven töms aldrig och alla människor är snygga och solbrända. Blanda ihop detta med lite klassiska grekiska instrument och tongångar, och vi har ett riktigt häftigt Eurovisionbidrag. 2014 var det många bidrag som stack ut på olika sätt, och detta var ett av dem. Sådana här låtar behövs för att höja pulsen och feststämningen, även om det inte innebär att den bör vinna. Den här låten hade jag inte velat skulle vinna i stället för Conchita, men den hade gärna fått en lite bättre placering än plats 20.

 

 

Placering: 24

Land: Sverige
År: 2017
Artist: Robin Bengtsson
Låt: I can’t go on
Språk: Engelska
Resultat: 5 i finalen (av 26)

Kommentar: Som ni kanske märkt så kommer tre svenska bidrag nästan i rad här. Och det är inget konstigt egentligen, för de senaste åren har Sverige skickat väldigt lika bidrag. Från andra länder framförallt kan det nog verka så. Unga snygga killar med en cool pophit, bra show och en fin helhet. Sverige har kört med detta koncept 2011, 13, 15, 16 och 17. Och ofta med bra resultat.

Jag gillade verkligen Robins låt, men jag gillade också många från svenska finalen 2017, så det hade lite kvittat vem vi hade skickat. Jag gillade framträdandet bättre i svenska finalen, men det funkade bra även i Eurovision. Men det var mycket bättre i finalen än i semin, där allt inte riktigt satt. Här är det framförallt helheten som är bra – låt, artist, nummer, dans, scenografi. Det funkar fint, och Sverige fick välförtjänt sin sjätte topp 5-placering på sju år.

 

 

 

Placering: 23

Land: Estland
År: 2013
Artist: Birgit
Låt: Et uus saaks alguse
Språk: Estniska
Resultat: 20 i finalen (av 26)

Kommentar:

Detta är en liten udda ballad som många kanske inte kommer ihåg. Jag har dock haft ett väldigt gott öga åt denna låt ända sedan den var med i Malmö för snart sex år sedan. Ballader på andra språk kan funka väldigt bra om känslan går igenom. Då behöver man inte förstå vad som sjungs, och då kommer låten i en helt egen genre på nåt sätt.

Ett väldigt enkelt nummer på många sätt, men det funkar. Inga konstigheter, bara en vacker låt, vacker sångerska, och vacker känsla.

Estland är ett land som sällan gör mig besviken, och jag kan lova att detta inte är det sista blå-vit-svarta bidraget på min lista.

 

Placering: 22


Land: Armenien
År: 2015
Artist: Genealogy
Låt: Face the shadow
Språk: Engelska
Resultat: 16 i finalen (av 27)

Kommentar:

Okej, här kommer en riktig guilty pleasure-låt, som jag vet att många ogillar. Men jag kan inte hjälpa det, jag faller pladask för detta krystade epos. Låten handlar om den armeniska diasporan som följde efter folkmordet mot Armenien 1915, alltså 100 år innan den här låten kom. Den var kontroversiell och döptes först till ”Don’t deny”, en anspelning på dem som förnekar folkmordet. Den döptes senare om, men raden sjungs fortfarande. Artisterna representerar diasporan genom att komma från varsin världsdel (Europa, Afrika, Amerika, Asien, Oceanien och…Armenien). Framförallt gillar jag det spöklika instrumentala partiet efter cirka 2:20.

Jag kommer nog inte kunna övertyga så många om att detta skulle vara en bra låt, men jag gillar den, och det är det som räknas på den här listan, haha.

 

 

 

Placering: 21


Land: Italien
År: 2016
Artist: Francesca Michielin
Låt: No degree of seperation
Språk: Italienska/engelska
Resultat: 16 i finalen (av 26)

Kommentar:

Ett olyckligt exempel på där låten var mycket, mycket bättre i studio/videoversion än på scen. Hela framträdandet var väldigt märkligt. Hennes kläder, scenografin, animationerna, det blir mer konstigt än vackert. Jag förstår att hon försökte få fram låtens budskap, men det funkade inte så bra.

Men trots allt detta så tycker jag att det är en så jäkla bra låt. Det funkar jättebra med blandningen av engelska och italienska. Det är fortfarande en jättefin låt. Låten i sig förtjänade en hög placering i finalen, men med allt runtomkring som var lite sisådär så ska hon nog vara rätt nöjd med att sluta på plats 16.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *