Bästa ESC-låtarna senaste fem åren – plats 16-20

Vi närmar oss så smått toppen.  Idag kommer några fler guilty pleasure-låtar, och dessutom det sista svenska bidraget på min lista.

 

Plats 46-50

Plats 41-45

Plats 36-40

Plats 31-35

Plats 26-30

Plats 21-25

 

Placering: 20


Land: Vitryssland
År: 2013
Artist: Alonya Lanskaya
Låt: Solayoh
Språk: Engelska
Resultat: 16 i finalen (av 26)

Kommentar: Haha, den här låten har allting som ska finnas med i typisk cheezy öststats-Eurovision-schlager. Catchy refräng, eld, snygg sångerska i lite kläder, halvdålig engelska, udda instrument, konstig koreografi, laser, dansare som lyfter artisten, festreferenser, för mycket av allt. Och jag gillar verkligen detta. Ja, det är nog ett quilty pleasure, men jag måste bara tycka om det.

 

Placering: 19

Land: Montenegro
År: 2015
Artist: Knez
Låt: Adio
Språk: Montenegrinska
Resultat: 13 i finalen (av 27)
Kommentar: Både den förra låten på den här listan och den här är typiska öststats-Eurovision-låtar, men i helt olika genrer. Detta är en balkanballad, och i mina ögon en helt perfekt sådan. Jag tycker att den är så skön, och jag fullkomligt älskar det folkdansiga sticket som kommer efter ca 2:14. Det är så snyggt.
Det var gött också under finalen 2015 när så många låtar var pophits på engelska att den här tog sig vidare, med ett lugnare tempo och ett annat språk.

Placering: 18

Land: Sverige
År: 2014
Artist: Sanna Nielsen
Låt: Undo
Språk: Engelska
Resultat: 3 i finalen (av 26)
Kommentar: Den sista blågula låten på min lista, men oh vad bra den är! Äntligen efter så många försök fick Sanna Nielsen vinna i Sverige, och det var värt väntan. Hennes bästa låt är en helt perfekt powerballad, som även övriga Europa gillade .
Allt är rätt med det här bidraget. Artisten, låten, rösten, kläderna, ljussättningen/scenografin (2014 slår till igen!), allt! Hade gärna fått vinna, men inget kunde rå på Conchita det här året, och jag förstår även att folk gillade Hollands bidrag som kom tvåa.

Placering: 17

Land: Australien
År: 2015
Artist: Guy Sebastian
Låt: Tonight again
Språk: Engelska
Resultat: 5 i finalen (av 27)
Kommentar: 2015 firade Eurovision sitt 60:e evenemang, och man valde att bjuda in Australien, som länge följt tävlingen, att vara med en gång. De tog vara på möjligheten och skickade en helt fantastiskt låt som tog tag i en direkt.
Senare visade det sig att det inte blev enda gången de var med. Men i mina ögon gjorde de sitt bästa deltagande när de trodde att de bara hade en chans, för Tonight again var utan tvekan en av 2015 års bästa låtar.

Placering: 16

Land: Bulgarien
År: 2016
Artist: Poli Genova
Låt: If love was a crime
Språk: Engelska/bulgariska
Resultat: 4 i finalen (av 26)
Kommentar: Som ni kanske har märkt så gillar jag ESC 2016. Och det beror inte bara på att jag var på plats själv, utan att det var riktigt många bra låtar med. Här är en av dem (långt från den sista på min lista) . Bulgarien satsade på en väldigt modern låt med ett udda nummer. Helt rätt, och det blev så bra och så coolt. Det funkar perfekt att blanda in bulgariska i refrängen. Jag gillar också att Poli i stort sett hela låten är helt ensam på scen, vilket är väldigt ovanligt nu för tiden. Det blir till och med riktigt snyggt när kören kommer in där på slutet.
Ett riktigt partynummer som fick en lite överraskande, men högst rättvis, fjärdeplats i finalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *