Bästa ESC-låtarna senaste fem åren – plats 11-15

Då ska vi se vilka låtar som precis hamnat utanför topp-10. Och det känns värt att påpeka att det är låtar som jag gillar på den här listan, inte nödvändigtvis ”bra” låtar. För flera av de kommande är sådana som jag har känt mig rätt ensam om att gilla när det begav sig.

 

Plats 46-50

Plats 41-45

Plats 36-40

Plats 31-35

Plats 26-30

Plats 21-25

Plats 16-20

 

Placering: 15

Land: Slovenien
År: 2015
Artist: Maraaya
Låt: Here for you
Språk: Engelska
Resultat: 14 i finalen (av 27)

Kommentar: Detta var en av mina absoluta favoriter 2015, men där kändes det inte som att jag fick med mig så många. När jag första gången såg klippet från den inhemska tävlingen så bara skrattade jag, framförallt över dansaren som spelar luftfiol. Men sedan, ju mer jag hörde låten, desto mer tyckte jag om det. Jag tycker det är en riktigt cool låt, med flera häftiga partier. En del av dem jag kollade ihop med t6ckte att det var löjligt med hennes hörlurar, men det tycker inte jag. Det bidrar till helheten av något som sticker ut.

Det är möjligt att låten är lite bättre i studioversion än live, och rösten är inte helt hundra, men det funkar ändå tycker jag.

 

Placering: 14

Land: Rumänien
År: 2017
Artist: Illinca ft. Alex Florea
Låt: Yodel it!
Språk: Engelska/joddling
Resultat: 7 i finalen (av 26)

Kommentar: Ett av de konstigaste och galnaste numren på länge i Eurovision, och jag faller pladask. Det är så underbart charmigt och dumt att det funkar. Illinca är så grym på joddlingen, men det hade inte funkat med en hel låt bara med det. Därför kommer rapparen Alex in på ett bra sätt. Han är inte bra, men det gör sitt till. Det gör det hela bara ännu mer charmigt, och det pinsamma försöket till en kyss efteråt blir bara pricken över I:et.

En riktigt bra låt som sticker ut, och tillsammans med Moldaviens Epic Sax Guy livade de upp finalen 2017, som annars innehöll många låtar som var allt för seriösa och tråkiga.

 

 

Placering: 13

Land: Frankrike
År: 2016
Artist: Amir
Låt: J’ai cherché
Språk: Franska/engelska
Resultat: 6 i finalen (av 26)

Kommentar: Det är konstigt. Refrängen är nästan identisk med Robin stjernbergs låt You från 2013, men medan Robin inte ens platsade på min topp 50 så fick Amir plats 13. Varför? Tja, det finns många anledningar. Helheten är mycket bättre här. Känslan i låten, och att den känns mycket mer modern, bidrar. Det är en snygg show. Jag gillar växlingarna både i tempo och språk. Precis som Italien gjorde samma år så tog de språkbytet och gjorde det på ett snyggt sätt, utan att det känns krystat, vilket det annars kan göra.

Det är också kul att se att Frankrike satsar på att göra bra låtar i Eurovision, vilket inte alltid har varit fallet sedan de började få sina gratisplatser i finalen.

 

Placering: 12

Land: Lettland
År: 2014
Artist: Aarzenieki
Låt: Cake to bake
Språk: Engelska (plus lite lettiska)
Resultat: 13 i sin semi (av 16)

Kommentar: Här kommer ännu en låt som får de flesta andra att höja på ögonbrynen, men hos mig får den att höja på mungiporna. En oerhört banal låt, tramsig och oseriös, men den faller mig helt rätt i smaken. Den är väldigt medryckande och går lätt att sjunga med i. Videon funkar bättre för att få fram känslan, men glädjen följer även med upp på scen.

En annan rolig detalj är att sångaren ser ut lite som Filip Hammar.

 

 

Placering: 11

Land: Belgien
År: 2017
Artist: Blanche
Låt: City lights
Språk: Engelska
Resultat: 4 i finalen (av 26)

Kommentar: Okej, här blir det en låt som inte bara jag gillar, utan många andra också. Den har spelats flitigt på radio i våras, och det är inte så konstigt. Det är en typisk radiohit som fick en fin placering i ESC-finalen. Men det hade lika gärna kunnat gå riktigt dåligt.

Inför tävlingen ansåg många, inklusive jag själv, att denna var en av de bästa låtarna i 2017 års Eurovision. Men så började det komma fram att sångerskan inte var så bra på scen. Framförallt för att hon var så nervös, och hennes scenskräck gjorde att allt blev väldigt jobbigt att se och lyssna på. Hon gick från favorit till ett stort frågetecken: hur skulle hon klara av att prestera inför hundratals miljoner tv-tittare? Svaret blev att nja, det gick hyfsat för henne. Men tittarna såg igenom det nervösa (som blev lite bättre till finalen) att det var en bra låt, och belönade den för detta.

Men det kan vara en bra påminnelse till tv-bolag som väljer ut sina artister internt innan de har testat att framträda på scen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *