Bästa ESC-låtarna senaste fem åren – plats 6-10

Spännande nu. Här kommer låtarna som har kvalat in till topp-10 på min rankning. Och listan har, liksom tidigare, ett övertag av låtar från de två senaste åren, men jag kan lova att när jag avslöjar min topp imorgon så blir det inte många låtar från 2016 & 17. Bara en av fem faktiskt.

Tema för två av låtarna från samma år är i dag annars: PARTYYY!

 

Plats 46-50

Plats 41-45

Plats 36-40

Plats 31-35

Plats 26-30

Plats 21-25

Plats 16-20

Plats 11-15

 

Placering: 10

Land: Spanien
År: 2016
Artist: Barei
Låt: Say yay!
Språk: Engelska
Resultat: 22 i finalen (av 26)

Kommentar: Partyyy! Wow, jag älskar verkligen att Spanien vågade sig på detta. För första gången någonsin ställde de upp med en låt helt på engelska, utan en enda rad spanska. Och jag tycker att de lyckades så bra, med att få till en partyrökare som är svår att sitta still till. Tyvärr tyckte varken jury eller tittare att detta var någon favoritlåt, så resultatet blev mycket sämre än vad den förtjänade.

Fotdansen som hon försöker få till en grej blir lite löjlig, men samtidigt nästan lite söt, så jag låter det passera. Och ”fallet” funkar trots allt tycker jag nog ändå.

 

Placering: 9

Land: Frankrike
År: 2017
Artist: Alma
Låt: Requiem
Språk: Franska/engelska
Resultat: 12 i finalen (av 26)

Kommentar: För andra året i rad körde Frankrike en mashup mellan franska och engelska lite om vartannat. Och för andra året i rad tycker jag att det funkar riktigt, riktigt bra. Den här låten känns mer typiskt fransk än Amirs, men samtidigt med nåt nyskapande och mordernt. En riktigt snygg låt. Videon inför tävlingen var väldigt häftig, med dansare som gick emot tyngdlagen och dansade på husväggar och under bropass runtom i Paris. Känslan kom inte fram lika mycket på scenframträdandet, och trots att Franrike nuförtiden sällan får topp 15-resultat så ska de nog vara lite besvikna på att de bara fick en tolfteplats i Kiev.

 

Placering: 8


Land: Estland
År: 2017
Artist: Koit Toome & Laura
Låt: Verona
Språk: Engelska
Resultat: 14 i sin semi (av 18)

Kommentar: Den stora fan-favoriten 2017 som sedan misslyckades totalt när det väl var dags. Och det beror inte ett dugg på mikrofonproblemet som Laura hade de första sekunderna. Det var så mycket annat. Men jag tillhör ett av de fans som blev totalt hänförd att detta cheezy-sliskiga halvt 80-talsinspirerade försöket till duett mellan två artister som uppenbarligen inte är kära i varandra och har noll kemi, och rätt så creepy ansiktsuttryck. Men. Jag kommer inte ifrån det, jag gillar verkligen detta. En typisk Eurovisionschlager av en sort som det inte finns så många av längre. Jag kan inte hjälpa det, jag köper detta fullt ut, trots att jag är medveten om allt som är så hopplöst fel med det här numret. Men det kanske är det som är charmen med det hela?

 

 

Placering: 7

Land: Belgien
År: 2016
Artist: Laura Tesoro
Låt: What’s the pressure?
Språk: Engelska
Resultat: 10 i finalen (av 26)

Kommentar: Partyyy! Belgien fick avsluta sin semifinal och sedan direkt på det inleda finalen 2016, med detta superdansanta glädjepiller, både vad gäller låt och artist. Att sångerskan Laura även är dansare märks tydligt, och hela bidraget bara skriker ut dans, fest och glädje.

Jag störde mig till en början av att introt är snott från Anotherone bites the dust, men nu har jag lyssnat och kollat på det här bidraget så många gånger att jag inte bryr mig om just detta längre. Nu är det bara ett glatt nummer jag tänker på med detta. Hade dessutom gärna fått hoppa upp ett par placeringar i resultaten, men en tiondeplats för den är typen av låtar får man ändå se som rätt så bra.

 

Placering: 6

Land: Azerbajdzjan
År: 2013
Artist: Farid Mammadov
Låt: Hold me
Språk: Engelska
Resultat: 2 i finalen (av 26)

Kommentar: Oj den här kommer nog som en total överraskning för många som känner mig. För detta är inte en låt jag brukar önska, eller ens spela själv, under Eurvoision-youtube-fester och liknande. Men det borde jag nog göra mer. För jag tycker att detta är så, så bra! Låten är fantastisk, och jag tycker även att numret är ett mästerverk. Det blir inte för mycket med allt som händer. Killen i lådan som agerar Farids skugga, det är genialt. Tjejen som kommer in med världens längsta klänning, de är också effektfullt.

Ett litet bortglömt guldkorn som mer än väl förtjänade sin pallplats i Malmö 2013, och kanske till och med borde hamnat högst upp.

 

 

Oh, nu blir det spännande. Vilka låtar ska hamna på min topp-5? Det får ni veta imorgon!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *