Bästa ESC-låtarna senaste fem åren – plats 1-5

Woho! Nu är vi framme vid min topp, där vinnaren ska koras. Och som jag hintat om tidigare så är ingen av de låtarna som hamnade på pallen på engelska. Det är lite överraskade kanske, eftersom det ofta är just engelska låtar som går bättre rent resultatmässigt.

Under helgen kommer jag sedan att analysera listan lite. Vilket år hade flest låtar med, vilket land, hur är fördelningen män/kvinnor, vilka länder fick INTE med några bidrag, och så vidare, och så vidare.

Men först kommer som sagt mina fem favoritlåtar från Eurovision song contest de senaste fem åren.

 

Plats 46-50

Plats 41-45

Plats 36-40

Plats 31-35

Plats 26-30

Plats 21-25

Plats 16-20

Plats 11-15

Plats 6-10

 

Placering: 5


Land: Israel
År: 2015
Artist: Nadav Guedj
Låt: Golden boy
Språk: Engelska
Resultat: 9 i finalen (av 27)

Kommentar: Alltså, så många gånger jag har fuldansat nån låtsas-orientalisk dans till den här! Ett sådant partynummer den här låten är! Det går inte att sitta still till den här låten. Och låten i sig är smittande också, och det är väldigt svårt att inte sjunga med, eller i alla fall nynna med.

Under finalen 2015 satt vi ett gäng och kollade och varje gång Måns fick en tia eller tolva firade vi med att ställa oss upp och göra dansen och sjunga ”I’m a goolden boooy”. Så kul. Varje gång jag hör den här låten blir jag så glad. Ett underbart bidrag!

 

Placering: 4


Land: Estland
År: 2015
Artist: Elina Born & Stig Rästa
Låt: Goodbye to yesterday
Språk: Engelska
Resultat: 7 i finalen (av 27)

Kommentar: Varje gång jag hör den här låten blir jag nästan överraskad över hur bra allting är. En enkel ballad om one-night-stands, men det är så perfekt gjort. Duettformen fungerar jättebra här. De bägge artisterna kompletterar varandra hur bra som helst. Scenografin är riktigt snyggt, likaså hur de är klädda. Och Elinas tår mot slutet, wow. Det fanns så mycket bra det här året, men jag tycker ändå att den här låten förtjänade att komma lite, lite högre upp i resultatlistan. En Eurvision-låt som jag fortfarande gärna lyssnar på på Spotify, även mitt bland ”vanliga” låtar.

 

 

Placering: 3


Land: San Marino
År: 2013
Artist: Valentina Monetta
Låt: Crisalide (Vola)
Språk: Italienska
Resultat: 11 i sin semi (av 17)

Kommentar: Det här resultatet är en av de största negativa överraskningarna har jag fått i Eurovision-sammanhang. Hur i hela fridens namn kunde den här inte gå till final!? Detta var min stora, stora favoritlåt 2013, och då en av de bästa låtarna jag hade hört i dessa sammanhang. Jag tycker att den är så snygg, och funkar så bra på italienska. Videon gillade jag, och jag tycker även att det funkade i övergången till scenen. Men så tyckte uppenbarligen inte tillräckligt många i övriga Europa. Jag kan inte riktigt släppa det ännu. En överdrivet smörig powerballad, men så ska det vara ibland i Eurovision. Tack och lov fick hon lite upprättelse året efter när hon gick till final. Dock med en mycket sämre låt.

 

 

Placering: 2


Land: Italien
År: 2015
Artist: Il Volo
Låt: Grande Amore
Språk: Italienska
Resultat: 3 i finalen (av 27)

Kommentar: Jag har dividerat med mig själv fram och tillbaka om vilken låt jag skulle ha som etta och vilken jag skulle ha som tvåa. Det har hela tiden stått mellan de här två, och hade kunnat bli vilken som. Just den här, som nu blev tvåa, är kanske en bättre låt i sig, men jag har mer personlig känsla för ettan.

Men Grande Amore, alltså WOW, vilken låt! Det här är Italien i Eurovision när de är som allra bäst. Det är så mäktigt, så häftigt, så bra. Scenografin lyfter låten ännu mer, som om det nu skulle behövas. Det blir ännu mer italienskt, och färgerna med soluppgången och molnen är fantastiska.

Jag trodde, och hoppades nästan, att den här skulle vinna 2015. Nu vann Sverige, och det var jättekul, men jag hade inte blivit ett dugg besviken om den här hade tagit hem det i stället.

Sätt på den här på hög volym på stor skärm, och bara njut. Åh, vad bra det här är!

 

Placering: 1


Land: Österrike
År: 2016
Artist: Zoë
Låt: Loin d’ici
Språk: Franska
Resultat: 14 i finalen (av 26)

Kommentar: Men oavsett hur extremt bra Grande Amore är så kan jag inte värja mig från att välja den här som min nummer ett. Zoë <3

Det blev min stora favoritlåt under Eurovision-veckan när jag var i Stockholm 2016. Så härlig, glad, färgsprakande, underbar. Den blev min nationalsång under den veckan, och på dansgolvet på Euroclub strömmade alla in så fort den här spelades. Och faktum är att när denna spelas på hög volym på en nattklubb så funkar den oväntat bra att dansa loss till.

Att jag sedan träffade Zoë på klubben gjorde det inte sämre heller.

IMG_7083

Under både semifinalen och finalen satt jag ihop med en massa österrikiska journalister i pressrummet och hejade. Under finalen hade de en pappdocka med henne, och jag och en annan svensk dansade med den under hennes låt och viftade med rödvita flaggor. Detta filmades, så jag har varit med i österrikisk tv där jag skrålat med till den här låten. Bara en sån sak.

image

 

Varje gång jag hör den här låten, eller ser framträdandet på Youtube så blir jag så lycklig. Det är en massa fina minnen som väcks till liv. Och det ihop med att det i mitt tycke är en riktigt bra låt, allt detta ihop gör att österrikiska Zoë får min guldmedalj för de bästa låtarna i Eurovision song contest.

 

 

I helgen blir det som sagt en uppföljning, där jag ska gå på djupet med en massa statistik om min lista. Sedan börjar vi nästa vecka med uppladdningen inför årets Melodifestival!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *