Alldeles för grekiskt från Grekland

Här en av de tidigare toppfavoriterna.

 

Semifinal 1

14. Yianna Terzi – Oniro mou (Όνειρό μου) ( Grekland)

Det har varit lite strul kring Greklands bidrag i år. De skulle haft en uttagning med flera låtar. Men flera skivbolag drog sig ut, och en anledning var att tv-bolaget krävde att låtarna skulle vara riktigt ”grekiska”. Låtar som inte var tillräckligt grekiska fick inte vara med och tävla. Innan omröstningar och annat hade börjat hade så många dragit sig ut att bara denna låt återstod. Så det blev denna man valde att skicka.

Att den är väldigt grekisk märks väldigt tydligt. Och det är bra att man tydligt hör landets kultur i landets bidrag, och det brukar Grekland vara bra på. Men det blir ett problem när det ska vara huvudkriteriet, inte att det ska vara en bra låt. Det blir fel prioritering, särskilt när Grekland ändå brukar vara bäst i Eurovision på att blanda sin egen kultur med bra musik.

Låten är helt okej, men inte mer. Medelbra, men i det svåra startfältet som är semi 1 kan den få problem. Tidigare var detta en av toppfavoriterna, men på oddsen har den nu halkat ner till plats 11. Det känns mer korrekt. Jag tror att den kan ta sig till semi, men den borde inte vara med och slåss om segern.

 

Betyg

3 vita stockar, av 5 möjliga.

 

Femåsjubileum

Grekland har tidigare varit ett av mina favo-länder, med en härlig kombo av fart, party och grekiska toner. Men på senare år har de tråkat till sig rätt så rejält. Av mina fem recensioner sticker 2014 års glada partyrökare ”Rise up” ut väldigt tydligt. Det var en bra låt, men, som det verkar nu, kanske slutet på den eran av grekiska Eurovision-bidrag, åtminstone just nu. Synd.

 

Tidigare recensioner 2018:

Semifinal 1

Azerbajdzjan (2), Island (1), Albanien (2), Belgien (4), Tjeckien (5), Litauen (4), Israel (5), Vitryssland (5), Estland (4), Bulgarien (5), Makedonien (4), Kroatien (4), Österrike (3)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *