Ingen bra comeback från Ryssland

Dags för årets enda återvändande land.

 

Semifinal 2

6. Julia Samoylova – I Won’t Break (Ryssland)

I fjol stod Ryssland för de stora kontroverserna i Eurovision. Även om det känns tjatigt så kommer här en liten recap, för det är relevant.

Ryssland ville skicka en artist som uppträtt på Krim efter invasionen. Har man varit där får man inte åka in i Ukraina. Därför stoppades hon från ESC. Det blev bråk och Ryssland valde att hoppa av helt. Vilket hade varit deras plan från första början, men nu kunde de bli offer, liksom den ”stackars” sångerskan i rullstol som inte fick vara med.

I år skickar Ryssland samma artist, men eftersom det är i ett annat land så är det okej.

Det går aldrig att komma ifrån politik och fulspel när man pratar om Ryssland, framförallt efter hur de betedde sig förra året. Det påverkar, även om det är låten som ska avgöra och inget annat.

Okej, då struntar vi i allt sånt och kollar på låten, och då finns det bara en sak att säga: Den är jättedålig.

Just den lilla raden ”I won’t breeeeeeaaak” tycker jag om, men det är också det enda. Och när vi snackar om att låten ska bedömas på sina egna meriter så måste vi också ta upp sångerskan. Hon sjunger uruselt. I den här versionen är det lite fixat, men live går det inte att höra vad hon säger. Ja, hon är handikappad. Ja, det är synd om henne. Men det spelar ingen roll. Hon ska inte få några snyftpoäng. Hon ska bedömas på samma sätt som alla andra. Likadant resonerade jag 2015 när Finland skickade ett gäng handikappade punkare. Ja, det var behjärtansvärt. Men resultatet blev Eurovision-historiens sämsta låt.

Så dålig är inte denna låten. Men live kommer den inte vara rolig att varken se eller lyssna på, och det finns stor risk att Ryssland misslyckas med att ta sig vidare från semifinalen för första gången någonsin.

 

Betyg

1 sångerska som förvandlas till vattenfall, av 5 möjliga.

 

Femårsjubileum

(Ryssland deltog inte 2017)

Ryssland har ofta snygga, påkostade nummer och bra låtar. Alla tre bidrag jag recenserat innan årets hör till denna kategori, och det är svårt att välja vilken som är bäst. Men jag har varit väldigt svag för Shine från 2014, så jag tar nog den.

 

Tidigare recensioner 2018:

Semifinal 1

Azerbajdzjan (2), Island (1), Albanien (2), Belgien (4), Tjeckien (5), Litauen (4), Israel (5), Vitryssland (5), Estland (4), Bulgarien (5), Makedonien (4), Kroatien (4), Österrike (3), Grekland (3), Finland (4), Armenien (2), Schweiz (4), Irland (3), Cypern (3)

Semifinal 2

Norge (2), Rumänien  (3), Serbien (1), San Marino (3), Danmark (4)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *