Fint budskap och fin låt

Big 5-länderna har ännu inte fått något startnummer, så de kommer här i bokstavsordning.

 

Finalen

Madame Monsieur – Mercy (Frankrike)

Först och främst. När det gäller gruppnamnet så handlar det inte om någon ny Conchita Wurst, utan helt enkelt att gruppen består av en kvinna och en man.

Den här låten handlar om flyktingkrisen och barn som föds och dör på Meldehavet. Woho, partystämning… Det är den första av tre Big 5-länder som har väldigt allvarliga teman i sina bidrag. Och Frankrike lyckas… hyfsat. Det är en fin låt, och ett fint budskap. Men det går inte igenom lika bra som exempelvis Italien, som jag kommer till sen. Detta hade lika gärna kunnat vara en kärleksvisa eller handla om något annat. Man känner inte riktigt smärtan.

Men eftersom det är en fin låt så gör det inte så mycket. Jag tycker inte att den här ska vinna, men en bra placering kan den gott få.

 

Betyg

3 flytvästar, av 5 möjliga

 

Femårsjubileum

Under många år var Frankrike ett av de Big 5-länderna som struntade i tävlingen känns det som. Eftersom de var direktkvalificerade så brydde de sig inte om att skicka något speciellt. Men 2016 hände det något. Helt plötsligt blev de moderna och tävlade om de höga placeringarna. Och de fortsatte så året efter. Både dessa bidrag tillhör mina favoriter över alla bidrag de senaste åren, men 2016 vinner nog, just för att det innebar ett så stort trendbrott.

 

 

Tidigare recensioner 2018:

Semifinal 1

Azerbajdzjan (2), Island (1), Albanien (2), Belgien (4), Tjeckien (5), Litauen (4), Israel (5), Vitryssland (5), Estland (4), Bulgarien (5), Makedonien (4), Kroatien (4), Österrike (3), Grekland (3), Finland (4), Armenien (2), Schweiz (4), Irland (3), Cypern (3)

Semifinal 2

Norge (2), Rumänien  (3), Serbien (1), San Marino (3), Danmark (4), Ryssland (1), Moldavien (5), Nederländerna (4), Australien (5), Georgien (2), Polen (4), Malta (2), Ungern (4), Lettland (5), Sverige (5), Montenegro (2), Slovenien (2), Ukraina (3)

Finalen

Portugal (0)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *