En fantastisk antiterrorlåt från Italien

Inte många länder kvar nu, och jag ska bli klar innan jag åker imorgon tänker jag.

 

Finalen

Ermal Meta e Fabrizio Moro – Non Mi Avete Fatto Niente (Italien)

Tre av Big 5-länderna kör hemska teman i år. Frankrike sjunger om flyktingkatastrofer på Medelhavet, Tysklands artist om sin döda pappa, och Italien tar upp terrordåd i sitt bidrag. Idén kom efter bombningen av Ariana Grandes konsert i Manchester förra året, och nämner flera terrordåd, bland annat i Kairo, Nice och Barcelona.

Detta är en låt som växer på mig varje gång jag lyssnar på den. Nu när återigen suttit och kollat på videon så är jag bara helt stum. Wow. Det här är så bra. Den är så bra att den går rakt in i själen. Trots att jag inte förstår nåt enda italienskt ord av vad som sjungs så förstår jag varenda stavelse ändå. Budskapet går in. Det kan ha att göra med musikvideon, men bara man har förkunskapen om vad låten ska handla om så känns den in i märgen även när jag lyssnar på den utan visuella hjälpmedel.

Frågan är hur de ska få fram detta på scen, framförallt utan led-skärmar. Men jag tror på dem

Ett problem med att ha låtar med viktiga budskap på sina hemspråk är att det är väldigt lätt för budskapet att försvinna. Men i Italiens fall gäller inte det, för jag förstår desperationen i varje ord.

Betyg

5 fredssånger, av 5 möjliga

Femårjubileum

Italien är det Big 5-land som är bäst. De kommer nästan alltid med bra grejer nu för tiden, och de verkar ta tävlingen på allvar, vilket inte alla Big 5 gör. Operalåten Grande amore från 2015 är en av mina favoritlåtar någonsin i den här tävlingen, och jag hade  till och med inte blivit sur om inte Måns hade vunnit då. Men även följande tre år har varit mycket bra.

 

Tidigare recensioner 2018:

Semifinal 1

Azerbajdzjan (2), Island (1), Albanien (2), Belgien (4), Tjeckien (5), Litauen (4), Israel (5), Vitryssland (5), Estland (4), Bulgarien (5), Makedonien (4), Kroatien (4), Österrike (3), Grekland (3), Finland (4), Armenien (2), Schweiz (4), Irland (3), Cypern (3)

Semifinal 2

Norge (2), Rumänien  (3), Serbien (1), San Marino (3), Danmark (4), Ryssland (1), Moldavien (5), Nederländerna (4), Australien (5), Georgien (2), Polen (4), Malta (2), Ungern (4), Lettland (5), Sverige (5), Montenegro (2), Slovenien (2), Ukraina (3)

Finalen

Portugal (0), Frankrike (3)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *