Mina favoritlåtar i Eurovision 2018 – rankning av alla 43 bidrag

Nu har jag gått igenom alla låtar här på bloggen, men jag har lyssnat på dem så många gånger. Alla låtar har fått X antal lyssningar både på Spotify och YouTube. Så därför känner jag mig rätt så bekväm med att lista vilka låtar jag gillar, och inte. Vissa har stigit och vissa har blivit sämre de senaste veckorna.

En brasklapp är att detta är låtarna i studioversion som jag har bedömt, och i vissa fall liveframträdande, men alla har inte haft sånt. Jag har inte tagit med repen från Lissabon i mina bedömningar. Där kan saker så klart ändras också.

Detta är alltså inte hur jag tror att det kommer att gå, utan hur mycket jag tycker om låtarna. För tre år sedan vann Slovenien min lista, 2016 Österrike och ifjol var det Estland som stod högst upp på pallen. I år är det ett nytt land som är vinnare, och det är… Tjeckien!

 

Topp 10

  1. Tjeckien

Ända sedan jag först hörde bidraget så har jag tyckt riktigt mycket om det. En cool funklåt som känns riktigt modern. Jag hoppas på ett häftigt nummer, som jag tror kan räcka väldigt långt. Det är nog tryggt att tippa att Tjeckien kommer att få sitt bästa resultat någonsin (vilket iofs inte är så svårt) men det kan till och med räcka till deras fösta vinst någonsin också.

2. Moldavien

Glatt, festligt och sprudlande. Man blir så glad av denna låt. Jag blir det i alla fall, och jag rycks med direkt. Det finns en risk att detta inte blir så bra på scen, men jag hoppas verkligen det. Den kommer nog inte att vinna, men förhoppningsvis spela tillräckligt mycket glädje.

3. Italien

Här kan vi snacka om en riktig käftsmälls-låt. Wow. Man blir så berörd. Man känner maktlösheten och smärtan i låten om terrordåd. Hade varit en värdig vinnare, men risken är att budskapet försvinner i och med språket.

4. Australien

En väldigt kompetent låt som man får positiv energi av. En låt som nog inte så många kan tycka illa om, så det finns en chans att denna kan vinna, då flera andra förhandsfavoriter kan falla på allehanda detaljer som kan störa.

5. Bulgarien

Oerhört snyggt. En proffslåt. Gruppen är en så kallad ”supergrupp”, och det märks verkligen. Alla sjunger så bra och känns så självklara.

6. Vitryssland

Egentligen inte en låt som är så bra, men varje gång jag hör refrängen så faller jag pladask. Jag rycks med och vill vara kvar i låten länge, länge.

7. Schweiz

En av de coolaste låtarna i år. Så mycket attityd, så grym låt. Det finns många som inte är så impade av den, men det är jag.

8. Lettland

Snyggt, lite annorlunda låt. Smårolig text, på nåt sätt. Den inger en bra känsla, låten, och jag vill lyssna på denna om och om igen.

9. Israel

Kan mycket väl vinna, och det hade den varit förtjänt av. Så häftig låt, och jag gillar kacklandet. Viktigt budskap, cool attityd från en stentuff artist och humor. Om scenshowen blir tillräckligt bra så kan detta bli något i hästväg. Jag kommer inte protestera om Eurovision Song Contest 2019 hålls i Tel Aviv.

10. Sverige

Nu har vi inte sett så många låtars shower, men jag tror ändå att det går att säga att Sverige kommer att stå för en av de snyggaste showerna. Låten är rätt så bra, men numret gör allt. Och den är modern, skön och kommer nog samla på sig många poäng i 8-10-häradet.

 

Övre halvan

11. Kroatien

Jag kan inte riktigt säga vad det här är, men jag tycker att den är så häftig. Känslan i videon passar perfekt ihop med låten, så jag hoppas att vi får se något liknande på scenen i Lissabon. Snygg låt, som kanske inte har så stora möjligheter i tävlingen.

12. Finland

En genomproffsig låt som många borde gilla. Det är konstigt att den inte ligger högre upp på oddslistorna. Den saknar det där sista för att den ska vara en topplåt, men den borde få en bra plats i finalen – om den tar sig dit efter den svåra första semin.

13. Makedonien

Detta är bra. Inte superbra, men bra. Jag gillar att lyssna på denna.

14. Tyskland

Äntligen har Tyskland kommit med något bra. Bara det gör att den borde få en bra placering i finalen. Men det är en fin låt, som berör. Hatten av för Tyskland.

15. Danmark

Denna är väldigt behaglig att lyssna på. En trevlig vikingasaga, och skönt att Danmark har bättrat på sig.

16. Litauen

En väldigt mysig låt. En av årets bästa ballader, som är trevlig att lyssna på. Men överlag är ”mysig” ordet jag återkommer till när det handlar om den här låten.

17. Polen

En modern EDM-låt, som de låter nu för tiden. En behaglig sådan också, så även för dem som normalt inte lyssnar på den här genren. Den är somrig och härlig, så kan man få med det i showen så kan de nog få många röster.

18. Estland

Opera delar folk. Det kommer även denna låt att drabbas av. Det är snyggt, men lite tråkigt. Snygg show med klänningen, och det kan alltid locka några.

19. Ungern

En bra metal-låt, med årets snyggaste tonartshöjning. Bandet öser på bra, och i den här genren gör det ingenting att man inte förstår språket, för det här ska bara vrålas fram ändå, om ni missförstår mig rätt.

20. Nederländerna

Holland har fastnat i countryträsket, men så länge de gör det bra så gör det ingenting. Och detta görs bra.

21. Belgien

James Bond-låt som funkar bra. Här kommer också mycket att hänga på föreställningen, men många kan nog uppskatta det Bond-aktiga.

22. Österrike

En trevlig låt, så som det brukar vara när det kommer från Österrike. En snygg låt med en väldigt bra artist.

23. Frankrike

Tungt ämne, som görs på ett fint sätt. Budskapet känns inte lika starkt som i exempelvis Italiens låt, men det blir ändå bra.

 

Nedre halvan

24. Cypern

Detta är en snygg låt, men jag saknar refrängen. Den bygger upp för något väldigt coolt, men sen faller det rejält när det väl är dags. Men jag gissar att det kan gå att göra ett snyggt nummer av detta, och jag tror att den kan komma att växa för mig i veckan.

25. Irland

I flera recensioner här använder jag ordet ”fint” och det gäller även för Irlands låt. Den är väldigt behaglig att lyssna på, och med ett vackert budskap i både video och troligtvis på scen så växer den nog också i den här tävlingen.

26. Albanien

Många låtar i år är på andra språk än engelska, och det är bra när det görs på det här sättet. En väldigt kompetent artist som gör detta bra. Inget superbidrag, men det hade varit kul om den kunde få gå vidare till final i alla fall.

27. Slovenien

Snyggt och modernt, men det känns som en del saker fattas. Inte nödvändigtvis refrängen, det gör inte lika mycket som i Cyperns fall. En cool artist. Låten kommer nog funka finfint på dansgolvet, både på Euroclub och andra ställen i Europa i år.

28. Rumänien

En låt, som varken är bra eller dålig. Därför rätt mycket mellanmjölk. Ett typsikt mittenbidrag.

29. San Marino

Efter en lång och krånglig process så valdes detta. Ingen dålig låt, men så värst bra är det inte. Men ändå rätt okej, och jag gillar den ändå mer än vad jag vet att många gör. Den ligger sist på många bettingsajter, och så dåligt betyg förtjänar den inte.

30. Grekland

I Grekland var det så himla viktigt att det skulle låta grekiskt att det var det viktigaste. Då offrar man mycket annat, och det märks. Det fattas en del saker. En okej låt dock.

31. Ukraina

Egentligen är inte denna så bra, men jag har haft den på hjärnan rätt mycket de senaste dagarna. Jag minns den aldrig, men när jag väl hör den så tycker jag ändå att den är rätt nice. Men för lätt att glömma bort den, det är inte bra i en sån här tävling. Men startnummret, sist, kan hjälpa folk att komma ihåg den.

32. Montenegro

En balkanballad så som de ska låta, varken mer eller mindre. Det finns många låtar i denna genre genom åren, men denna tillhör inte nån av de bättre. Men inte heller nån av de sämre.

33. Spanien

Fint och gulligt, men inte så mycket mer. Alldeles för sockersött för min smak.

34. Azerbajdzjan

Låter som det mesta som de brukar skicka, så nu börjar det bli lite tjatigt. De behöver komma med något nytt.

35. Armenien

En okej låt, men inte så spännande. Roligt att Armenien vågar testa något nytt på det här sättet, men de kan kosta dem en finalplats.

36. Georgien

Nu är det återigen dags för en låt som är ”fin”. Men till skillnad från många andra så är denna bara fin och inget annat. Det känns som att de bara vill visa hur fint de kan sjunga, och då blir det genast allt för pretto. Landet som brukar ligga i botten på mina listor fortsätter i samma stil.

37. Malta

Tråkig ballad där det inte händer så mycket. Malta skickar alltid sånt här, så det är snarkvarning på det.

38. Norge

Väldigt dåligt låt, men tyvärr så sätter den sig på hjärnan. Men det är så mycket kasst med denna, och jag blir nästan lite förbannad på Rybak att han kommer tillbaka med nåt sånt här, när hans vinnarlåt Fairytale.

39. Storbritannien

Totalt meningslös låt. Den ger mig ingenting. Vem kan tänkas tycka att denna är bäst? Den borde då lägst tittarpoäng i finalen.

40. Ryssland

Nu är vi inte bara nere på tråkiga bidrag, utan på de dåliga. Sångerskan kan inte sjunga, och låten är bara kass. Ryssland ska ställa in sig på att missa att ta sig vidare från semin för första gången någonsin.

41. Serbien

Här har man försökt blanda lite allt möjligt, och resultatet blir bara kasst och dåligt. Ingen logik, och den berör inte ett dugg.

42. Island

En tråkballad som är så meningslös att jag vet inte vad. Denna bör sluta sist i sin semifinal, för jag kan inte se någon som kan tycka att denna är värd att skicka vidare til att slåss om de höga placeringar. Tråkigt när Island annars brukar kunna skicka nåt bra.

43. Portugal

ZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz. Usch så dåligt det här är. Portugal är bra på att skicka tråkiga låtar. Förra året råkade en sån gå och vinna, men det ska inte upprepas i år med denna fruktansvärt tråkiga låt.

 

Sådär, nu är jag redo att åka till Portugal. Det kommer bli mycket roligt här på bloggen i veckan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *