Fler tankar om lördagens tävling


Foto: Jessica Gow / TT 

Här kommer lite tankar om hur det gick för de olika bidragen och programledarna i lördags.

 

Först en liten genomgång av låtarna, efter startordning:

Nano

Tog kanske inte i så mycket som man hade hoppats. En skön låt som hade kunnat gå till final. Men jag tror att den kräver flera lyssningar, så det kan kanske vara bra att den går till andra chansen. När jag körde till jobbet idag hörde jag den på radion, och det kommer man att göra många gånger de kommande veckorna. Det känns som att den ska ta sig till final när folk har vant sig vid låten.

 

High15

Ett helt okej bidrag, men varken mer eller mindre. Kul med unga tjejer som gör en sån power-låt, men det var aldrig nära att de skulle ha nåt med toppen att göra.

 

Wiktoria

Wiktoria är mycket bättre än låten. Vid uppspelningen i onsdags var jag rätt så besviken, jag hade förväntat mig mycket mer, men trodde nog att hon skulle göra den bra på scen. Så blev det också. Vilket proffs hon är! Numret var också snyggt, och det blir inte för mycket med regnet. Värd en finalplats antingen direkt eller via andra chansen, men jag är tveksam till om denna ska vinna allting. Det är en låt som kan växa, men eftersom vi inte får höra den på fyra veckor nu så kan den få svårt att sätta sig hos folk.

 

Zeana feat Anis Don Demina

Ojojojojojoj, vilken svängig refräng, och ojojojojojojoj vad hon sjöng dåligt.  En partylåt som dock innehöll så mycket glädje och dans att den hade kunnat ta sig vidare i många andra deltävlingar, men nu var helt enkelt motståndet för tufft.

 

Arja Saijonmaa

Haha, jaa du. Detta var en typisk Arja-låt, och hon levererade den precis så som hon skulle göra. Den var heller aldrig med ens i närheten av toppen, men det gör ingenting.

Det hade varit lätt att sätta in Arja i samma grupp som de senaste årens Anna Book, Charlotte Perrelli och Kikki Danielsson, som har kommit med en dålig låt som ingen fattar vad den gjorde där. Arjas låt var inte dålig, och verkligen inte tråkig, så den har ändå ett existensberättigande.

 

Mohombi

Snygg produktion, tråkig låt. Och numret med skärmen känns bortkastat. Det hade nog varit en bra tanke på idéstadiet, men det utnyttjades inte tillräckligt, och det blir bara onödigt att tvinga publiken stänga av alla blinkande hattar (vilket gjordes i arenan).

Jag hade så höga förväntningar att Mohombi skulle komma med en bra och svängig låt liknande hans tidigare hits, men så blev det. Kompetent – men inte roligt.

 

Anna Bergendahl

Jag har skrivit så många gånger hur mycket jag gillar låten, men det gör jag igen. Detta är så bra. Det var länge sedan i Melodifestivalen som jag så direkt kände för en låt så starkt som jag har gjort nu. Det hände aldrig förra året, och knappt året innan dess heller.

Numret är snyggt- men konstigt. Det passar inte ihop att gå i en skog och sjunga en sån här låt. Och dessutom ser soluppgången mellan träden ut som en skogsbrand. Det hade passat för temat och låttiteln, men är inte så smakfullt med tanke på förra årets många bränder runt om i de svenska skogarna.

Jag hoppas så att den tar sig vidare från andra chansen, och att Anna får lite upprättelse.

 

Programledarna

Redan efter öppningsnumret så visste man att allt kommer att bli bättre än förra årets katastrofsändningar.

Humorn och värmen är det som genomsyrar allt, och framförallt det sistnämnda är viktigt. Att ha fyra programledare är egentligen för mycket, men eftersom de delar upp sig och har rätt så tydliga roller så funkar det. Och alla är proffsiga och det kommer att bli en fröjd att se vad de har att komma med härnäst.

Förutom värme uppskattar jag också deras självdistans, som att alla var med i Israel-medleyt och dansade hönsdans i neonfärgade trikåer och eller fjäderskrud. Underbart!

 

Nu är det snart dags att se fram emot nästa deltävling, och där finns det också mycket att hoppas på och se fram emot.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *