Vilka tävlar på lördag? Jo, dessa!

Det är flera veteraner med denna vecka. 13 gånger totalt har veckans artister deltagit. Men också två rena debut-akter.

 

1 The Lovers of Valdaro ”Somebody Wants”

Varje år försöker SVT låta allmänheten att tro att de har en chans i Melodifestivalen. Det har de inte.

Via tävlingen Svensktoppen Nästa, webbjokern eller P4 Nästa har osignade artister och band fått den första biljetten till Melodifestivalen, och det har alltid gått käpprätt åt skogen. Så här har resultaten blivit  sedan 2012: Femma, åtta, sexa, femma, sexa, sexa. Och det är alltså inte i finalen – utan i deltävlingen. Det är alltså bara två som ens har gått vidare till den andra röstningsomgången.

Årets representant i denna är Lovers of Valdaro. Det är lite 80-talsinspirerad modern pop. De vann inte, men fick på något sätt ändå platsen i Melodifestivalen. Så, är det då dags för ännu en bottenplacering för dessa representanter?

Inte nödvändigtvis.

Förhandssnacket har varit att de faktiskt kan ha något bra på gång. Det vore roligt, för annars kan man lägga ner den här tävlingen som bara tar upp en plats för några som förtjänar bättre att vara med.

 

2 Dolly Style ”Habibi”

Här är en bild från när jag träffade Dolly Style i Halmstad 2016. Av dessa är det bara Molly (den rosa) som är kvar. De andra har bytts ut.  Det var synd att Holly (den blåa) försvann, för hon både kunde sjunga och var med och skrev låtarna. Det gäller inte för den lila Polly.

Om man ser till när bandet tävlade för första gången, 2015, så är det ingen av originalmedlemmarna kvar.

Dolly Style inledde alltså sin karriär i Melodifestivalen med att sjunga sex-låtar förklädda till tuggummipop. ”We can play for hours, I am your little toy” och ”When we do it dolly style”.

De följde upp detta med låten där de sjunger ”You gonna hear me when I come, when  pop my cherry gum”. Eftersom ”pop the cherry” betyder ”förlora oskulden” på engelska så förstår ni resten.

Men det är alltid glatt och färgsprakande när dessa tre (oavsett vilka som är bakom perukerna) uppträder. Så kommer det säkert bli nu på lördag också. De har många unga fans som skulle göra allt för sina idoler. Det kan räcka till en plats i andra chansen, och är det tillräckligt trallvänligt kan det gå ännu bättre.

 

3 Martin Stenmarck ”Låt skiten brinna”

Det är lätt att tänka att Martin bara har varit med en gång, och då vann han. Men han har faktiskt tävlat tre gånger. Andra gången, 2014, hade han den i mitt tycke bra låten När änglarna går hem. Den tog sig till andra chansen. Två år senare var han tillbaka igen med Whiter shade of pale-plagiatet Du tar mig tillbaks.

 

Jag var inte superfan av vinnarlåten Las Vegas. Nanne borde ha vunnit då.

Jag är inte så spänd på den här låten. Det får bli som det bli. Antingen blir det lite tråkigt, eller så överraskar han positivt.

 

4 Lina Hedlund ”Victorious”

Hon är en riktigt veteran i Mellon. Hon har deltagit ihop med Hanna Hedlund i ett Moulain Rouge-inspirerat nummer 2002. Sedan, året efter, kom det här, där hon är servitris. Det är inte bra.

Men så gick hon så småningom med i Alcazar, och det gjorde hon med den äran. Då blev det bra! Tre mellolåtar gjorde gruppen medan Lina var med.

 

5 Omar Rudberg ”Om om och om igen”

För tredje året i rad får vi se FO&O i någon konstellation på Melloscenen. 2017 var hela gruppen med. Sedan valde de att gå solo, och förra året kom Felix Sandman tvåa totalt. I lördags floppade Oscar Enestad och kom sist, och nu är det dags för den sista bokstaven, O som i Omar.

Han har hittills som soloartist kört helt annat typ av musik än vad hans två tidigare kompanjoner har gjort, vilket ni kan se i videon här ovanför.

Det ska bli spännande att se vad han har att komma med. Låten är på svenska, bara det sticker ut. Han kan bli en uppstickare som har med toppen att göra.

 

6 Rebecka Karlsson ”Who I Am”

Flera av mina Idolfavoriter från de senaste åren är med i Melodifestivalen 2019. 2014 hejade jag på Lisa Ajax (som dock gjort mig besviken i Mellon). 2017 var Hanna Ferm min favorit, och det gick ju bra för henne i lördags. Den här veckan är det dags för min favorit från 2016, Rebecka Karlsson. Liksom Hanna kom hon tvåa i Idolfinalen, så vi får se om hon följer Ferms spår.

Det kan nog bli svårt tror jag, men jag är hoppfull på nånting bra.

 

7 Jon Henrik Fjällgren ”Norrsken”

Ännu en veteran i dagens startfält. Det är tredje gången han är med, och det är inte svårt att gissa att han kommer att göra fullt ut Norrlandstema, framförallt som låten heter ”Norrsken”.

Det hade varit häftigt att skicka något samiskt till Eurovision. Men varje gång jag tänker så känns det även som att man ”offrar en riktig låt”, vilket man dock inte gör. Jag hoppas att det blir riktigt bra detta, för han är alltid med i toppskiktet, och skulle han vinna så ska det vara med en låt som man kan uppskatta i hela Sverige, oavsett om man är same eller inte.

Han har inte varit en favorit hos mig när han varit med, men jag kan uppskatta det unika, och det är ändå rätt så bra. Ska bli spännande att se vad det blir i år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *