Finalkoll: Jon Henrik Fjällgren


Foto: Claudio Bresciani / TT 

Sådär, nu är det dags för mig att gå igenom årets finalister. Jag gör det enligt ett format som jag har använt tidigare i bloggen, men det var ett tag sedan sist.

 

Så här tänker jag i alla fall:

 

Artist

Jon Henrik Fjällgren

Styrkor

Sticker ut mest i startfältet med sin norrländska tysthet, som dock har bättrats lite på sistone. Uppfattas som sympatisk.

Svagheter

Men han är fortfarande tystlåten. Han är svår att få grepp om. Vi har sett det här nu, även om låten är olik tidigare bidrag så är stilen fortfarande samma.

 

Låt

Norrsken (Goeksegh)

Styrkor

Trallvänlig, nästan schlager-mässig refräng. Det är inte bara jojk nu som det brukar, utan han sjunger också. Då går det lättare att hänga med, men man får fortfarande det mäktiga från jojken utöver detta.

Svagheter

Den är snodd från Axwell^Ingrossos Sun is shining, men inte lika bra. Den här är inte lika mäktig som Jon Henriks tidigare bidrag. Detta känner mer mello än förut, medan tidigare låtar var mer unika.

Show

Mycket av allt, och så klart mycket norrländskt. Men det kan bli för mycket av detta. Snö, renen, eld, kläderna. Det som saknas är nästa norrskenet, som borde fått en ännu större roll i och med bidragets titel.

Men trots att det kan ses som för mycket så passar det bra till den här låten.

 

Vem röstar på detta?

I deltävlingen kan jag tänka mig att många röstade på detta, men i finalen försvinner många av de yngre. Även schlager-fansen har bättre låtar att rösta på, och kvar blir de äldre. Jag tror att det kan gå rätt så dåligt med tittarpoängen.

 

Kan den vinna?

Den kan det, men jag tror det inte. De som tog honom till final kommer att hitta bättre alternativ att rösta på nu på lördag.

 

Men tänk om den faktiskt vann!

Det vore lite roligt att kunna skicka något så typiskt för norra Sverige, att visa på den samiska kulturen. Men det finns bättre låtar i finalen, och han själv har gjort bättre låtar tidigare år, så om han nu går och vinner så blir jag faktiskt rätt så besviken.

 

Chanser i Eurovision

Inte så stora som man skulle kunna tro.

 

12 points to Sweden from…

Norway! Våra nordiska grannar förstår vad detta handlar om det, medan sydeuropéer troligtvis ställer sig mer undrande. Norge har ju dessutom skickat jojkande samer tidigare.

 

Sammanfattning

Många gillade honom i sin deltävling, men sedan har buzzet försvinner. Från att tidigare år, och inför årets tävling, har varit segerkandidat så tror jag att han i år är med och slåss om bottenplaceringarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *