Finalkoll: Anna Bergendahl


Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

Artist

Anna Bergendahl

Styrkor

En fantastisk sångerska med en synnerligen unik röst. Vet hur det är att vinna. Har gjort en comeback som folk gillar, och kan känna en powerboost från det.

Svagheter

Alla kommer fortfarande ihåg att det är Anna som ligger bakom vår enda missade finalplats i Eurovision-historien. Förhoppningsvis kan folk glömma det, men inte alla.

Låt

Ashes to ashes

Styrkor

I mitt tycke är detta årets bästa låt, utan tvekan. Så har jag känt ända sedan jag hörde den första gången där en onsdag i Göteborg. Det har inte ändrats. Den spelas mycket på radion och håller än. Den är lätt uppbygd, den har power och är lätt att sjunga med i efter bara en refräng.

Svagheter

Jag vet folk som inte gillar den, som tycker att den är tråkig och upprepande. Jag förstår inte detta, men eftersom Anna bara gick till andra chansen och inte direkt till final så är det ju uppenbart att en hel del folk gillar andra låtar bättre.

Show

Jättesnygg cool show, genomtänkt, trollsk, grym – men till fel låt. Allt är så snyggt, men det passar inte Annas låt. Eftersom de har lagt ner så mycket tid och pengar på detta så kommer de inte att ändra den till finalen. Men skulle den gå och vinna så får ni gärna ändra numret till Tel Aviv.

En rolig grej är att Anna själv drev med scenografin i en video som hon la upp i sociala medier häromdagen. Kolla in den här.

Jag älskar artister med självdistans, och om Anna var min favorit innan så stärktes det ännu mer med den här videon.

Vem röstar på detta?

Rätt så blandad målgrupp tror jag. Jag tänker också att det är fler som gillar den nu än i första deltävlingen efter att ha hört den på radio, Spotify och andra chansen sedan dess. Den kan vara med och slåss om pallplatsernas just för att både unga och gamla kan gilla den.

Kan den vinna?

Ja, det kan den. Det verkar vara lite mer buzz kring anda artister, men den har bubblat upp lite på sistone. Jag tror inte det räcker hela vägen, men en topp 5-plats borde det bli. Och vem vet, om de lugnare låtarna tar ut varandra kanske Annas energi kommer att räcka hela vägen.

Men tänk om den faktiskt vann!

Om du för 1,5 månad sedan hade frågat mig om jag hade blivit glad för en Anna Bergendahl-seger så hade jag trott att du skämtade. Men nu är det inte så. Anna Bergendahl med Ashes to Ashes är min stora, stora favorit och jag hade blivit överlycklig om den vann. Det hade varit så kul för henne att få chans till en revansch i Eurovision så att det där gamla en gång för alla skulle försvinna. Men samtidigt – vinner hon i Sverige men inte tar sig till final i ESC igen… Oj, det vågar jag knappt ens tänka på hur knäckande det skulle vara…

 

Chanser i Eurovision

…men så tror jag inte att det blir. 2010 hade hon en tråkig dussinballad som inte stack ut alls. Nu har hon party, power och en catchy låt. Européerna kommer att gilla detta mycket bättre än ”This is my life”. Framförallt i år när det är mycket midtempo och ballader.

12 points to Sweden from…

Estonia!

Estland gillar coola låtar och nummer, även om det ibland blir lite för mycket. Med detta numret och en storslagen röst blir esterna sålda direkt.

 

Sammanfattning

Jag behöver väl inte upprepa hur mycket jag gillar detta. I mina ögon är Anna förlåten för 2010, och jag hoppas att hon känner att hon återigen har Sveriges stöd och kärlek. Även om det inte skulle räcka till en vinst så har hon gjort en storstilad comeback, och det var nog det hon behövde allra mest.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *