Finalkoll: Arvingarna


Foto: Maja Suslin / TT / Kod 1030

Artist

Arvingarna

Styrkor

Väldigt folkliga och omtyckta. De har en av de senaste decenniernas mest populära vinnarlåtar, Eloise. Goa gubbar som går hem i tv-sofforna varje gång de visar sig i rutan.

Svagheter

De är ett dansband, och redan där tappar de väldigt många som aldrig skulle kunna tänka sig att rösta på dem. Oavsett hur dansbandig deras musik faktiskt låter.

Detta är inte heller något som skulle känna modernt att skicka till Eurovision. Mellofinal går bra, men Europa? Där är det nog större tveksamheter.

Låt

I do

Styrkor

Lättsjungen, supertrallvänlig och dansant. Det går knappt att sitta still eller att inte sjunga med. Precis den effekten som en sådan här låt ska ha. Där är den spot on!

Svagheter

Det är inte modernt, det är en gammeldansbandsschlager. Folk gillar den och den ska självklart vara i Mellofinal, men vill folk att detta ska representera Sverige i Eurovision 2019? Nej, jag tror inte det.

Show

Det man kan förvänta sig av en sån här låt, och lite till. Man blir glad, det är snyggt, de dansar bra det lilla de gör, och det är färgglatt. Bra där.

Vem röstar på detta?

Förmodligen de äldre, men även allra yngsta. Sedan säkert många som röstar på detta i smyg, trots att det är lite pinsamt. Däremot blir det nog väldigt låga poäng från den internationella juryn.

Kan den vinna?

Nej. Jag tror att det blir för svårt, framförallt som jurygrupperna kommer att ge låga, om ens några, poäng. Det finns också väldigt många låtar som är bättre.

Men tänk om den faktiskt vann!

Haha, oj då. Jaa du… Det blir glatt och färgsprakande från Sverige. Skulle kanske klassas som ett ”tramsbidrag” från de andra länderna sett. De hade dock inte haft så mycket press på sig i Tel Aviv, så de kunde åka ner dit med fyra stora leenden på läpparna, och de kan nog faktiskt charma européerna också, och leda till en finalplats åtminstone.

 

Chanser i Eurovision

Inte så stora. Har de tur kan de gå till final på grund av glädjen och charmen, men räkna inte med ett Eurovision i Sverige 2020 i så fall…

12 points to Sweden from…

Denmark!

De förstår sig på den skandinaviska kulturen och glädjen, och skulle nog tycka att det var uppfriskande att deras granne skickar nåt sånt i stället för de vanliga kompetenta, men lite stela, bidragen.

Sammanfattning

1993 blev jag intresserad av Melodifestivalen, helt tack vare Arvingarna. Så det är deras förtjänst att jag fick detta intresset och att jag numer kan jobba med det en del. Så de kommer alltid ha en viktig plats i mitt hjärta.

Jag tycker att det är superkul att de är med och givetvis ska de vara med i finalen. Att de avslutar programmet ger en fin finish som sätter tonen för vilken fest årets Melodifestivalturné har varit. Kul, kul. Resultatet kanske inte blir lika roligt för Arvingarna, men jag tackar ändå för denna återkomst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *