Min rankning av alla årets 28 låtar

Melloåret börjar lida mot sitt slut, och vi kan snart blicka fram emot Eurovision. Men än finns det flera grejer kvar att se tillbaka på. Bland annat tänkte jag ta och ranka alla årets låtar, helt personligt, efter hur jag gillar dem.

Märk väl att detta är inte samma sak som hur jag tycker att det borde ha gått. Utan bara hur jag gillar låtarna. John Lundvik är en perfekt vinnare som kommer att gå jättebra i Tel Aviv.

Detta är också en lista baserad på låten hur jag tycker att de funkar på Spotify, inte hur de var på scen i programmet. Det kommer att bli extra tydligt i vissa fall.

 

1.

Låt: Ashes To Ashes
Artist: Anna Bergendahl

Ingen läsare av den här bloggen kan ha undgått min kärlek till den här låten. Sedan jag hörde den första gången på uppspelningen i Göteborg så har jag bara älskat den. Fartfylld, häftigt uppbyggd, grym röst på sångerskan. Och framförallt en så värdig comeback sedan fiaskot i Oslo 2010.

 

2.

Låt: Hold You
Artist: Hanna Ferm & LIAMOO

Det funkar så bra när dessa två sjunger ihop. Så mäktigt, vilka röster de har! Bägge två. Så bra powerballad, helt rätt i tiden. De hade otur som fick stå emot en sån som John Lundvik. Men förhoppningsvis kommer båda tillbaka flera gånger i framtiden, och då får de gärna välja.

 

3.

Låt: Victorious
Artist: Lina Hedlund

Partyschlagern är tillbaka! Festligt, dansant och underbart. Är det modernt? Nej, inte ett dugg. Men det gör inget. Den här låten finns inte till för att representera Sverige i Eurovision, utan att vara en smällkaramell av färger, awesomeness och party. Roligt att se att den gick såpass bra 2019 att den tog sig till final. Det behövdes, för att visa att om man bara gör på rätt sätt så har även såna här låtar existensberättigande nu för tiden.

 

4.

Låt: Who I Am
Artist: Rebecka Karlsson

Jag gillade verkligen Rebecka i Idol, och samma sak i Melodifestivalen. En feministisk power-låt som framfördes riktigt snyggt. Rebecka hade oerhörd otur, med att först inte ta sig till final trots flest röster, och sen ställas mot Arvingarna i Andra chansen.

 

5.

Låt: Too Late For Love
Artist: John Lundvik

Allt stämde för John Lundvik. Låten är allt och lite till. Charmen, uppbyggnaden, texten, rösten, kören, det funkar perfekt. Detta var en given vinnarlåt som kommer att vara en fantastisk representant för Sverige i Eurovision.

 

6.

Låt: Om om och om igen
Artist: Omar Rudberg

Här är den största skillnaden från programmet och till Spotify. Jag tycker inte att den funkade alls i sin deltävling. Den förtjänade sin dåliga placering.

Men.

När jag lyssnar på låten på Spotify känner jag nånting helt annorlunda. Den är så skön! En modern Manu Chao-pastich som jag kan lyssna på om, om och om igen.

 

7.

Låt: Not With Me
Artist: Wiktoria

En till låt som har stigit enormt från första lyssningen till idag. Men inte bara tack vare Spotify. Redan i Göteborg fick jag höra den flera gånger under rep och föreställningen, och då kände jag hur Wiktoria lyfte sitt bidrag. Artisten är mycket bättre än låten, men hon gör det sååå bra. Jag älskar hennes röst, och inlevelsen känns verkligen äkta.

 

8.

Låt: Chasing Rivers
Artist: Nano

Inte alls lika bra som Hold on, och det är omöjligt att inte jämföra dem. Men fortfarande är det en mäktig typ av gospel-pop som det inte gör så mycket av, åtminstone inte på det här sättet, så bra.

Han lyfte sig ju längre tävlingen gick, och jag hoppas på en comeback lite längre fram i framtiden.

 

9.

Låt: I Do
Artist: Arvingarna

Så mycket cheezyness, det dansbandigt och omodernt. Men vem bryr sig? Den här låten är till för att underhålla, och det gör den verkligen! Detta är medryckande, trevligt och folkligt, och det är omöjligt att sitta still eller att inte sjunga med.

 

10.

Låt: Mina bränder
Artist: Zeana feat. Anis Don Demina

Ojojojojojoj, vilken bra deltävling det var i Göteborg. Den här låten hade lätt tagit sig vidare åtminstone till andra chansen i vilken som helst av de andra deltävlingarna. Nu fick den tyvärr åka ut, men de fick en hit, vilket troligtvis varken Zeana eller Anis Don Demina hade fått utan en sån här skickligt framtagen låt. Så de ska vara nöjda, trots resultatet.

 

11.

Låt: Torn
Artist: Lisa Ajax

Så häftig refräng. Men den är allt. Tråkig låt egentligen, men jag kan inte få refrängen ur huvudet. Och det är roligt att se att Lisa Ajax äntligen fick en bra låt.

 

12.
Låt: Låt skiten brinna
Artist: Martin Stenmarck

Man hör Uno Svenningsson i varje stavelse. Martin är en skicklig artist, och gör låten rättvisa.

 

13.

Låt: Leva livet
Artist: Jan Malmsjö

Va? Vad gör den där trötta gubben på plats 13, han som inte kunde komma ihåg texten eller knappt hålla sig vaken?

Nej, det är inte scenframträdandet jag bedömer här, som jag skrev i början. Det är låten, och i studioversion gillar jag verkligen denna. Den är mäktig och känns relevant, och jag tycker att elgitarr-sticket passar perfekt.

Inget av detta funkade live, och det var jobbigt att se Janne på scen. Men när den kommer på på Spotify lyssnar jag gärna, och jag kan till och med gärna hoppa över ett par låtar för att komma till denna.

 

14.

Låt: I Do Me
Artist: Malou Prytz

Detta är ingen dålig låt. Eller är den det? Jo. Nej. Eller?

När jag lyssnar på denna så gillar jag den, men när den är över så gör jag det inte. Den är inte så minnesvärd, gör inga djupa intryck. Men när jag väl hör den, nog gillar jag den då. Bra easy-listening-musik, varken mer eller mindre.

 

15.

 

Låt: Tempo
Artist: Margaret

En bra låt som inte alls funkade på scen. Den fick aldrig den power som den hade behövt. Den var tänkt att bli en svensk Fuego, men dit nådde den inte. Helt okej att lyssna på, men inte mer.

 

16.

Låt: Habibi
Artist: Dolly Style

Man visste lite vad man kunde förvänta sig av Dolly Style, men det blev både det och något helt nytt. Tuggummipop med specialgjorda danssteg. Jag gillar produktionen, men det är för svag refräng. För simpel, även för den här gruppen. Låten gör det den ska, attraherar de yngsta, men den hade behövt mer än så.

 

17.

Låt: Norrsken
Artist: Jon Henrik Fjällgren

Ja, den är snodd, den här låten. På Mellofinalens efterfest spelades Axwell ^Ingrossos låt Sun is shining, och jag började sjunga med, fast tog texten från Norrsken. Det passade perfekt.

Men jag gillar Sun is shining, så därför gillar jag den här också. Men det känns lite för lamt för att vara en riktig vinnare. Om man jämför med den norska låten i årets ESC så kan man se hur mäktig jojk kan vara. Jon Henriks tidigare låtar är bättre, och detta blir mest trevlig underhållning men inget mer.

 

18.

Låt: Hello
Artist: Mohombi

Jag tror att mitt största agg mot den här låten är att den inte var vad jag hoppades på. Den påminde inte alls om Coconut tree eller Bumpy ride. Den är modern och snyggt proddad, men jag känner fortfarande inte så mycket för den här låten. Den sätter sig på hjärnan och kan vara rätt skön att lyssna på. Men det kommer dröja länge innan jag blir bundis med den här låten.

 

 

 

19.

Låt: On My Own
Artist: Bishara

Det är stora likheter med Jackson 5:s tidigare låtar. Och man hör även tydligt att det är Benjamin Ingrosso som har skrivit låten. Låten är bättre än artisten. Visst, han är duktig, men det blir för mycket grejen av att han är en liten kille som har hamnat i fokus. Låten är bra, men hade behövts en mer mogen artist. Benjamin hade själv kunnat ta den.

 

 

20.

Låt: Army Of Us
Artist: Andreas Johnson

Bra och kompetent, men that’s it. Det blir för tråkigt. Inte dåligt. Bara inte intressant.

 

21.

Låt: Kärleken finns kvar
Artist: Ann-Louise Hansson

Fint och värdigt. Det hade varit så lätt att skriva en låt om hur mycket hon saknar Lill-Babs, visa stora bilder på henne och spela på allas känslor. Men så blev det inte. Bra och härligt av veteranernas veteran.

 

22.

Låt: Mina fyra årstider
Artist: Arja Saijonmaa

Power och originalitet av schlagerdivornas schlagerdivor. Tuff deltävling där det aldrig var nära att hon skulle ta sig vidare. Men hon gjorde inte alls bort sig, så som många andra äldre artister har gjort de senaste åren, så bra där Arja. Snygg scenshow och outfit, men även i studioversionen är det snyggt och rent.

 

23.

Låt: No Drama
Artist: High15

Häftigt med en så ung grupp med en massa attityd. Snygg låt sånär som på refrängen. Och det är det viktigaste. Jag gillade allt fram till dess, men då föll allt. Så synd att det som hade kunnat bli så bra inte togs bättre till vara. Tråkigt.

 

 

24.

Låt: Somebody Wants
Artist: The Lovers Of Valdaro

Jag gillar att det sticker ut. 80-talsgrejen är bra. Men låten tar aldrig fart, jag vet inte riktigt vad den saknar. Långt ifrån det sämsta som P4-nästa har skickat, men det blev ett dåligt resultat i alla fall. Skrota den här inkvoteringen av artister som ingen ändå röstar på.

 

25.

Låt: I Love It
Artist: Oscar Enestad

Funkar mycket bättre på Spotify än live. Men det var en dålig låt från början, så det är en klen tröst. Nej, det är var inte bra.

 

26.

Låt: Stormbringer
Artist: Pagan Fury

Om man struntar i hela grejen att detta var ett reklamband som inte finns på riktigt så gillar jag ändå idén med att ha med ett sånt här band. Jag gillar genren, symphonic metal. Men tyvärr gjordes det inte en bra låt. Den hade sina moments, men helheten blev en besvikelse. Jag vill se mer såna här band, men gärna ett riktigt band då.

 

 

27.

Låt: Nakna i regnet
Artist: Vlad Reiser

Komikern försökte vara seriös, och det ska han ha cred för. Dock blir det aldrig intressant. Jag tycker inte att det nåt roligt alls. Helt okej prodd i studioversionen, men den gör ingenting för mig.

 

28.

Låt: Känner dig
Artist: Anton Hagman

Okej, vem som helst får svara – hur gick den här låten? Aaanyone. Jag väntar…

De sämsta låtarna är ofta inte de som är rent dåliga, utan de mest meningslösa och intetsägande, och där vinner denna låt med hästlängder. Oj, vad meningslös den är. Varför, Anton? Du hade en sån bra låt för två år sedan.

Jag tror att det är viktigt för Anton att komma tillbaka med en riktig rökar-låt nästa år direkt, för annars kan detta vara slutet på hans karriär. Detta ska inte få representera hans musikaliska kunnande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *