Ingen sandstorm direkt, Finland

 

Då har vi kommit fram till vårt första nordiska grannland för i år.

 

Semifinal 1

3. Darude feat. Sebastian Rejman – Look Away (Finland)

 

Darude är en DJ som fick en monsterhit 1999, ”Sandstorm”.

När stora artister är med så är det omöjligt att inte jämföra med deras tidigare alster.

Eller, stor och stor. Han var stor. För 20 år sedan. Sedan dess har inte mycket slagit direkt. Detta var hans stora hit.

I år valde Finland att liksom ifjol förvälja vilken artist som skulle representera landet, och sedan fick man välja vilken av tre låtar det skulle bli. Och i till slut valde man ”Look away”.

Jag kan gilla tanken, om man nu inte har en historia av Melodifestival på samma sätt. Det hade inte funkat att göra så här i Sverige, men visst Finland, kör på. Och jag hade ingen aning om att Darude var finsk.

 

Ett problem är dock att förra året valde man Sara Alto, en populär och modern artist som är mitt uppe i sin karriär.  Nu har man valt en föredetting som hade sitt stora break förra årtusendet. Och det känns lite som att EDM-musik är på väg ut lite. Artister som Swedish House Maffia och Avicii hade sina mest populära tider för ett par år sedan (må så vara att Aviciis ”Without you var fjolårets mest spelade låt, men det kan ha andra orsaker också…). Hade denna låt kommit för två eller tre år sedan hade den nog gått bättre.

Alltså är Darude både för sen från sitt genombrott och för sen för nästa våg av dansmusik. Tough luck.

 

Ja, det är en sångare med också, men precis som i alla andra låtar i den här genren får han spela andrafiolen, oavsett hur bra han är.

 

Låten är helt okej. Men den slår inte lika direkt som Sandstorm gjorde då, men man känner ändå igen artisten. Det är viktigt att ha ett tydligt id i den här genren, och det har han med sina pianoslingor. Mem i de senaste årens dance-musik sticker den inte ut något särskilt över allt annat.

Jag ger den ändå ett hyfsat bra betyg. Låten går fint att lyssna på, och den sticker ut lite mot årets övriga bidrag.

 

Betyg

3 vattenfyllda glasburar, av 5 möjliga.

 

Historik

 

 

Tidigare recensioner 2019:

Semifinal 1

Cypern (3), Montenegro (3)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *