Albanien enda landet helt utan engelska

Semifinal 2

14. Jonida Maliqi – Ktheju tokës (Albanien)

Albanien är alltid det första landet som väljer sin artist och låt. Detta gör de via sin Festivali i Këngës som anordnas vid jul varje år, och som därmed kickar igång Eurovision-säsongen.

När jag första gången hörde vad de hade valt så blev jag besviken. Det var kompetent, på albanska – men rätt så tråkigt.

Nu har dock låten vuxit för mig. Lite i alla fall. Detta är inte någon favorit hos mig, men den hamnar inte i botten heller.

Vad som är intressant med denna låten är att det är den enda i hela semifinal 2 som inte innehåller någon engelska. Kroatien kör halva låten på engelska och kroatiska. Danmark blandar in danska, tyska och franska, men kör mestadels på engelska. Så där kommer Albanien ha en stor fördel.

Detta faktum, plus att hon sjunger så bra i en helt okej låt gör att jag absolut tror att hon kommer att ta sig till final. Borde dock inte bli något superresultat där, men vem vet. Albanien har skrällt förut.

 

Betyg

3 sångerskor som dyker upp ur rök, av 5 möjliga

 

 

Tidigare betyg 2019

Semifinal 1

Cypern (3), Montenegro (3), Finland (3), Polen (1), Slovenien (1), Tjeckien (3), Ungern (1), Vitryssland (2), Serbien (2), Belgien (1), Georgien (0), Australien (2), Island (2), Estland (3), Portugal (0), Grekland (2), San Marino (5)

 

Semifinal 2

Armenien (2), Irland (5), Moldavien (2), Schweiz (5), Lettland (4), Rumänien (2), Danmark (5), Sverige (5), Österrike (2), Kroatien (1), Malta (4), Litauen (2), Ryssland (4)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *