Frankrike fortsätter att bry sig

Resten av bidragen som jag ska recensera har ännu inte fått något startnummer i finalen.

 

Finalen

Bilal Hassani – Roi (Frankrike)

Frankrike har gjort en bra resa som Big 5-land. Under många år verkade det som att de inte brydde sig alls om tävlingen. De var ju ändå direktkvalificerade.

Men det har hänt något från 2016 och framåt. 2016 hade de ett av bidragen som tippades komma högt, och det gjorde det också. Sex blev Amir med J’ai cherhé. Jag gillade verkligen den låten, och även 2017 hade de i mitt tycke en av de bästa låtarna. Den blev dock ”bara” tolva. I fjol var landet återigen förhandsfavoriter, men det blev ”bara” en trettonde plats.

Men detta är mycket bättre resultat än vad landet har kommit under andra perioder i Eurovision-historien.

Var står de nu i år då?

Jodå, rätt bra också. Jag gillar årets låt. Den är snyggt uppbyggd, en cool artist och ett budskap. Att stå för vem man är gjorde kanske bättre av Conchita Wurst 2014, men i den värld vi lever måste man tyvärr fortsätta att påminna om sådana självklara saker.

Även förra året gjorde de en låt om viktiga ämnen, då om flyktingkrisen.

Så det är kul att Frankrike fortsätter att bry sig. Både om viktiga ämnen, men också om tävlingen. Det känns som att de vill något med sitt deltagande i Eurovision, och det tackar alla fans för. Det blir nog ingen tävling i Paris nästa år, men den här låten borde kunna hamna på den övre halvan av resultatlistan i finalen.

 

Betyg

4 blonda peruker, av 5 möjliga

 

Historik

 

 

Tidigare betyg 2019

Semifinal 1

Cypern (3), Montenegro (3), Finland (3), Polen (1), Slovenien (1), Tjeckien (3), Ungern (1), Vitryssland (2), Serbien (2), Belgien (1), Georgien (0), Australien (2), Island (2), Estland (3), Portugal (0), Grekland (2), San Marino (5)

 

Semifinal 2

Armenien (2), Irland (5), Moldavien (2), Schweiz (5), Lettland (4), Rumänien (2), Danmark (5), Sverige (5), Österrike (2), Kroatien (1), Malta (4), Litauen (2), Ryssland (4), Albanien (3), Norge (5), Nederländerna (3), Nordmakedonien (2), Azerbajdzjan (2)

Finalen

Israel (1)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *