Mina favoritlåtar i Eurovision 2019 – rankning av alla 41 bidrag

Här är den igen! Min lista där jag återigen har rankat alla årets låtar, för att sätta dem i den ordning efter hur mycket jag gillar eller ogillar den. Alltså inte hur jag tror att det kommer att gå (det återkommer jag till) utan helt subjektivt, tycke och smak. Dock är det så i år att jag tror att min favorit faktiskt kan vinna. Tvåan på min lista tror jag inte så mycket på dock.

Listan finns även på engelska!

För fyra år sedan vann Slovenien min lista, 2016 Österrike, 2017 var det Estland som stod högst upp på pallen och förra året var Tjeckien min favorit. I år är det ytterligare ett nytt land som är vinnare, och det är… Schweiz!

Här nedan ser ni listan, och ni kan läsa min recension av varje låt genom att klicka på landet. Vissa låtar gillar jag bättre än när jag hörde dem först, så de är högre på listan än vad mitt första betyg visade. Samtidigt har vissa låtar fallit.

Jag har gjort bedömningen helt efter Spotify- och musikvideo-versionerna. Jag har inte tagit i beaktning de rep som har börjat de senaste veckorna, så därför kan mina åsikter ändras efter hur de ser ut på scen. Men är kommer listan hur som helst!

 

Topp 10

  1. Schweiz

Detta har varit en av mina stora favoriter sedan första gången jag hörde den. Riktigt snygg låt som förhoppningsvis får ett cool nummer. Denna skulle kunna gå hela vägen, då jag tror att det är en sån låt som om folk gillar den så gör de det direkt. Det är viktigt.

 

2. San Marino

Så härlig! Det är fullt party när San Marino säger na na na och får hela Eurovision att dansa. Jag lyfter på Ser-haten!

 

3. Irland

Underbart skön ballad som man vill lyssna på om och om igen. Jag ser framför mig att åka i nedcabad bil längs Higway 1 i Kalifornien och bara njuta.

 

4. Sverige

Superproffset John Lundvik är både en grym artist och låtskrivare (åtminstone i Sveriges bidrag). Här funkar allt, och tillsammans med gospelkören The Mamas skulle han mycket väl kunna ta Sveriges sjunde Eurovision-seger.

 

5. Danmark

Mysigare än mysigast. En härlig liten melodi som gör en glad. Man vill bara sitta med henne där på den stora stolen och bara glömma all världens problem för en stund.

 

6. Norge

Norge bjuder in på fest med samiskt tema och går all in. En typisk Eurovision-låt med extra allt, som kanske mer är en fanfavorit än en vinnarkandidat. Men jag är ett av fansen, så jag gillar det.

 

7. Malta

Låter väldigt mycket som fjorårets tvåa Fuego (vilket den inte är ensam om i år), men jag tycker både att låten och artisten är stencool, så det blir ett väldigt högt beytg från min sida.

 

8. Spanien 

Lite som med San Marino så är det bara fullt partyös från början till slut. Strunt i hur rösten låter eller om låten är simpel, detta är ett lyckopiller som det är svårt att sitta still till.

 

9. Lettland

De flesta i Europa totaldissar den här låten, och tror att den hamnar sist. Det kan den mycket väl göra, men jag är en av få som verkar gilla denna. En riktigt skön låt, som jag inte kan tycka illa om även om jag försöker.

 

10. Frankrike

Starkt budskap och cool artist. Det är en bra kombo, och har räckt till seger flera gånger förut, senast i fjol. Så skulle det kunna gå även i år,  och det hade varit roligt.

 

Övre halvan

11. Italien

Egentligen har jag aldrig varit ett stort fan av denna låt, så jag är lite förvånad över att jag placerar den så högt upp. Men när jag rankar alla låtar så slår den låt efter låt, och hamnar så högt upp. En häftig och annorlunda låt från Italien, som har vinstchans på lördag. Svärta och ett bra beat.

 

12. Cypern

Same-same som förra året. Jag gillade inte Fuego supermycket innan jag kom till Lissabon, men på scen fick den ett helt annat liv. Samma sak kommer det nog bli i år. Räkna med ett snyggt nummer och en cool artist.

 

13. Ryssland

Många är besvikna över att Sergey gör en sån här låt i stället för upptempo-grejen som nästan vann 2016. Men jag tycker att det är helt rätt. Och det blir en annorlunda typ av ballad. När jag först hörde den gillade jag den inte till en början, men redan innan de tre minuterna var över så hade jag vänt. En snygg låt med stor potential.

 

14. Nederländerna

Den stora vinnarkandidaten, men jag fattar det inte. Visst, detta är en bra låt, men inte mer. Att det skulle vara den självklara segraren kan jag då rakt inte förstå. Kanske därför som jag gillar den lite mindre, att den är så oförtjänt hajpad.

 

15. Grekland

Egentligen ingen superlåt. Men jag gillar den mer och mer för varje gång jag hör den. Ska kunna bli bra på scen och få en hyfsad placering på lördag. Den enda av tisdagens låtar som borde ha med finalens toppstrid att göra, om inte Island kan skrälla sig in där.

 

16. Estland

En helt okej EDM-låt. Låter som mycket av Avicii, men man börjar bli lite trött på den genren. Framförallt när det inte blir något speciellt av låten.

 

17. Finland

Lite samma som Estland. En helt okej EDM-låt. Kul att Darude är tillbaka, men särskilt spännande blir det aldrig.

 

18. Nordmakedonien

Stark låt, men den saknar något. Landet har tidigare varit duktiga på att göra tråkiga scenframträdanden, så vi får väl se om det kan bli ändring på det nu i och med det nya namnet på landet.

19.Azerbajdzjan

Jag har kanske varit för hård mot det här bidraget. Jag har inte fastnat för det, men jag tror att det är en av de låtar som kommer att växa mest för mig under Eurovision-veckan.

 

20. Tjeckien

Mitt favoritland från ifjol levererar inte som då, även om låten lite kan påminna om den. Det är modernt och indie, men mer än en trevlig trudelutt blir det aldrig.

 

21. Vitryssland

Ung tjej som vill vara Zara Larsson. Och hon är ju bra, men dit räcker inte Zena. Men tillräckligt svängigt för att hålla sig på övre halvan av mina låtar.

 

Nedre halvan

22. Albanien

En rätt så bra låt, som hamnar precis utanför min övre halva. Den är cool och förtjänar nog ändå ett bra resultat. Det kommer den troligtvis också att få, men den är lite för anonym för att jag ska minnas den på ett positivt sätt.

 

23. Moldavien

Överdådigt och Eurovision-aktigt. Låter som många andra låtar, men på ett bra sätt. Varken bra eller dålig, och bör sluta nånstans i mitten. Kan få svårt att ta sig till final dock.

 

24. Ungern

Bättre än den låt han hade för två år sedan, men det är för tråkigt. Visslingspartiet i refrängen är fint, men det väger inte upp för resten av låten.

 

25.  Island

Den här låten skulle jag både kunna sätta mycket högre och mycket lägre. ”Sången” är inte bra, men samtidigt riktigt cool. Jag gillar hur det här bidraget sticker ut gentemot allt annat som någonsin har varit med i Eurovision Song Contest. Det kommer nog gå bra för den, och det är kul. Men rent låtkvalitetsmässigt är det inte särskilt bra.

 

26. Armenien

Det finns en del power i den här låten, och det lyfter den. Annars en väldigt anonym låt som inte inger några direkta känslor åt nåt håll.

 

27. Österrike

Jag gillar verkligen artisten. Hon är cool, sjunger bra och gör vad hon kan. Men låten är så tråkig. Den blir aldrig intressant, och är snabbt bortglömd. Tack vare artisten kommer bidraget högre upp än vad låten hade förtjänat på egen hand.

 

28. Australien

Hahaha, vad håller ni på med? Det känns som att nu när Australien har fått vara med några gånger så vill de gå all in med galenskapen, och tar allt som är konstigt med Eurovision. Men det blir snarare parodi än homage, och faller långt ner, trots bristen på gravitationskraft i titeln.

 

29. Belgien

Den här berör mig inte alls. Man märker att de vill något, att de vill ha en bra låt, men det har de inte. Artisten är också totalt anonym. Det här bidraget ger mig ingenting.

 

30. Rumänien

Ännu en dussinlåt som inte går åt nåt håll egentligen. Ett oklart bidrag, som varken förargar eller glädjer.

 

31. Montenegro

Usch, det här blir värre och värre för varje gång jag tittar. Framförallt tittar. Den här gruppen ungdomar känns så helylle och perfekta att de skulle kunna vara medlemmar i en domedagssekt. Låten är helt okej, men jag orkar inte med präktigheten.

 

32. Slovenien

Detta är inte dåligt, bara tråkigt. Jag har höga förväntningar på Slovenien varje år, och i år infriar dem de verkligen inte. Kan mycket väl gå till final, men i mitt tycke förtjänar de inte det.

 

33. Kroatien

För mycket, på fel sätt. Det blir ett pekoral snarare än vacker visa. Oerhört dålig text också, så han skulle tjäna på att framföra den helt på kroatiska i stället för att avslöja vilken smörja denna låten är.

 

34. Polen

Jag förstår idén, men jag orkar inte med de skrikiga rösterna. Ja, det kanske är traditionellt och fint, men nej, detta är inte min kopp te. Förhoppningsvis blir det en visuell show, för jag kommer hålla för öronen större delen av låten om det vill sig illa.

 

35. Serbien

Det finns många bra balkanballader genom åren. Detta är inte en av dem. Jag uppskattar powern i rösten, men annars är det inget i det här bidraget som griper tag i mig.

 

36. Litauen

Detta är egentligen inte dåligt, utan bara väldigt meningslöst. Efter Europas längsta uttagningsprocess borde man kunna välja något bättre. Litauen fortsätter att göra oss besvikna.

 

37. Tyskland

Förra året var tydligen bara en tillfällighet. Då var det en fantastisk låt, men nu är Tyskland tillbaka i bottenträsket. En konstigt uppbyggs feministisk låt som snarare splittrar än enar kvinnor.

 

38. Storbritannien

Här kommer ordet pekoral in igen. Detta är för överdrivet och mycket självgodhet. Att det kan vara så stor skillnad på två låtar skrivna av samma kille, John Lundvik. Tack för att vi har vår låt och britterna har den här smörjan.

 

39. Israel

Om Storbritanniens artist kan ses som självgod så är det ingenting mot Israels artist.. Herregud vad han tar sig på stort allvar. Han verkar tycka att detta är det bästa som någonsin har skapats musikaliskt. Nej, snälla nån. Bort, bort! Det blir inget återbesök i Tel Aviv nästa år.

 

40. Georgien

År efter år hamnar Georgien i botten. De har i mitt tycke aldrig haft en bra låt i Eurovision. De hade kunnat sluta sist även i år, det är jämnt mellan denna och nästa låt. Jättedåligt är detta.

 

41.  Portugal

Grattis Portugal, för andra året i rad hamnar ni i botten av min rankning! Alltid något att ”glädja” sig över. Det finns många konstig bidrag med i år, men de flesta andra här ändå något som lyfter dem lite grann. Portugals låt är bara konstigt. Dålig. Och konstig.

 

Så där, det var allt för mig. Nu drar det snart igång, och det ska bli så sjukt kul att följa detta hur det ska gå.

 

 

Alla betyg 2019

Semifinal 1

Cypern (3), Montenegro (3), Finland (3), Polen (1), Slovenien (1), Tjeckien (3), Ungern (1), Vitryssland (2), Serbien (2), Belgien (1), Georgien (0), Australien (2), Island (2), Estland (3), Portugal (0), Grekland (2), San Marino (5)

 

Semifinal 2

Armenien (2), Irland (5), Moldavien (2), Schweiz (5), Lettland (4), Rumänien (2), Danmark (5), Sverige (5), Österrike (2), Kroatien (1), Malta (4), Litauen (2), Ryssland (4), Albanien (3), Norge (5), Nederländerna (3), Nordmakedonien (2), Azerbajdzjan (2)

Finalen

Israel (1), Frankrike (4), Tyskland (2), Italien (3), Spanien (5), Storbritannien (2)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *