Tankar om första semifinalen

Eurovision är igång. Äntligen!

Det var en fösta semifinal med både bra låtar som tog sig vidare, dåliga artister och snygga kollage.

 

Finalisterna

Det var helt rätt låtar som gick vidare. Om man nu kan säga så. Årets två semifinaler är väldigt snedfördelade. Igår var det nästan svårt att hitta tio låtar som förtjänar att gå vidare, medan på torsdag blir det svårt att bara hitta tio som förtjänar att gå till final.

Men nu är det som det är. Väldigt kul att San Marino gick vidare, för bara andra gången någonsin. Likaså att det funkade med de ”bra” galenskaperna från Island och Australien, och att det som bara var konstigt (Portugal) inte gick vidare.

 

Australiens show

Alltså, wow! Det var så snyggt! Låten är inte så speciell. Snarare rätt kass. Men med de visuella effekterna i kombination med att både artisten och dansarna tycktes sväva fritt på sina pinnar, det gjorde det magiskt! Bra idé som verkligen genomfördes perfekt.

 

Bra sviter

Australien har fortfarande aldrig missat finalen.

Tjeckien är inne i ett bra stim. Från att ofta vara dåliga har man nu tagit sig till final tre av fyra år. Och det känns dessutom som att de från och med förra året inte bara tar sig till final, utan faktiskt har låtar som kan vara med på den övre halvan av resultatlistan.

Varken San Marino eller Island har  varit i final sedan 2014.

 

Spruckna sviter

Ungern missade final för första gången det här årtiondet. Så nära ett perfekt 2010-tal.

 

Dåliga röster

Det var många artister som inte sjöng särskilt bra. Serhat var ett lysande exempel, Montenegros grupp likaså. I dessa fall var det tydligt vad anledningen var, men att så många artister lät kasst kan nog ha berott på en annan sak…

 

Kasst ljud

Sov ljudteknikern? Eller var allt felinställt? När så många artister lät dåligt så är det inte bara deras eget fel. Flera gångar var rösterna lägre än musiken. En bättring måste ske till torsdag.

 

Bra mellanakter

Netta gjorde en ny power-version av sin vinnarlåt. Det var bra. Men ännu bättre var mashup-klippen som hade gjorts av dels gamla Eurovision-nummer och -händelser, men också hur årets artister i klipptes in i en mashup som blev den gamla vinnarlåten A-ba-ni-bi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *