Här är artisterna i Göteborg

En artist har bytts ut mot hur det såg ut för en vecka sedan, men nu är vi redo att ta en titt på vilka det är som tävlar i Göteborg, vad vi vet just nu… 😉

Detta är årets på förhand tuffaste deltävling. Det finns seriöst ingen låt som jag är säker på åker ut, och ingen låt som jag är säker på tar sig till final. Alla låtar kan hamna på alla platser i stort sett, och det är väldigt kul.

 

1 Klara Hammarström – ”Nobody”

Foto: Jessica Gow / TT

En av de artister som jag i förväg hoppades skulle vara med i år, och så blev det!

Jag följde varken hennes karriär som hästhoppare (där hon tävlat och tagit medaljer i både SM och EM) eller dokusåpan om hennes familj som har gått i SVT. Där följdes familjen Hammarström som har 10 barn! Klara har en tvillingsyster, och tre av de andra syskonen är trillingar.

Men förra året kom hennes genombrott, You should know me better.

Jag tycker att detta är en riktigt bra låt.

Den följdes upp av jullåten Riding home for Christmas, apropå hennes tidigare karriär.

Därför känns det spännande att hon ska vara med nu. Låtskrivarna har bland annat varit med och gjort Alan Walker och Ava MAax nya låt Alone pt. II, även den väldigt bra.

Det är nog många som inte har så stor koll på Klara, trots att hennes låt går väldigt het på radion just nu. Men efter lördag kommer desto fler ha koll på henne, och jag hoppas på en riktigt snygg låt.

 

2 Jan Johansen – ”Miraklernas tid”

Foto: Claudio Bresciani / TT

Året stora snackis kom tidigt. Thorsten Flinck har diskats och nu ersatts av Jan Johansen. Låten är speciellt skriven för Thorsten, så det ska bli intressant att se hur Jan ska göra den.

Med Thorsten hade jag trott på en sistaplats för det här bidraget, men det gör jag inte nu. Oavsett hur bidraget låter så kommer det få en skjuts av alla skriverier, och att Jan gjorde en bra mellanakt i lördags. Jag tror just nu på en av de fyra topplatserna. Och därmed peta ner någon, som annars skulle gått vidare, till en femteplats. Det ska bli väldigt intressant att se vem som kommer att dra den nitlotten.

Vi kanske inte ska spekulera för mycket i SVT:s agerande och hur länge de i hemlighet har vetat om det här. Men är det som den officiella versionen är, att Jan bara i söndags eller måndags fick veta det här så är det grymt jobbat att kunna sätta sig in i allt på så kort tid. Han ska dock inte vara med på alla rep eller pressgrejer. Men han är ett proffs, så han grejar det nu.

Han har varit med fyra gånger tidigare, och vunnit en gång.  1995:

Han kom sedan trea i Eurovision. 2003 vann han nästan igen, ihop med Pernilla Wahlgren och låten Let your spirit fly. Detta var senast som han var med.

Återigen, ordet ”intressant” är det som bäst sammanfattar det hör bidraget.

 

3 Dotter – ”Bulletproof”

Foto: Jessica Gow / TT

Johanna Jansson, artistnamn Dotter, har varit med som låtskrivare både i Mariettes låt A Million Years och Lina Hedlunds fjolårslåt Victorious. Men hon var också med 2018. Då var hon journalisternas favorit, men misslyckades totalt i sin deltävling och gick inte vidare.

 

Jag gillade låten, men håller också med alla som tyckte att det var för mörkt och introvert.

Hon har sedan dess, förutom att skriva åt andra, gjort musik med Måns Zelmerlöw, i låten Walk with me.

Jag tycker att detta är en cool artist, och skulle gärna se att det går bra för henne. Men det återstår att se om folk tar till sig den mer extroverta låt som nu har utlovats. Jag hoppas det, men tror att hon kommer att få det tufft.

 

4 Méndez feat. Alvaro Estrella – ”Vamos Amigos”

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Här snackar vi allt annat än introvert. Nu är det färgsprakande latinodans som gäller.

Mendez har varit med tre gånger tidigare. Bäst var han 2002. Då var han ett stort namn att få med till tävlingen, som precis hade gått igenom en stor omvandling. Denna låt var perfekt för den nya Melodifestivalen. Den hade i mitt tycke gärna fått vinna i stället för Never let it go.

Då rappade han. Bröderna Rongedahl körade och Pablo Cepeda sjöng refrängerna.

 

Just att sjunga refrängerna var det som Mendez fick kritik för senast han var med, 2018. Eller, inte bara refrängerna. Allt han sjöng, det lät inte bra.

Därför har han nu tagit in en artist som ska sjunga, den tidigare dansaren Alvaro Estrella. Han har också varit med i Melodifestivalen förut, 2014 med låten Bedroom. Det gick inte så bra.

Återstår då att se hur det blir när dessa herrar slår sina påsar ihop. Detta borde vara ett lyckopiller som publiken älskar, men detta är den tuffaste deltävlingen, och detta bidrag kan hamna varsomheslt från plats 1 till 7. Mycket beroende på sångkvaliteten för dagen och hur festsugna publiken är just på lördag.

 

5 Linda Bengtzing – ”Alla mina sorger”

Foto: Jessica Gow / TT

Nu blir det klassisk schlager. Hoppas vi. Linda Bengtzing har, trots att resultaten inte har blivit superbra, stått för några av Melodifestivalens största hits någonsin. Jo, faktiskt. Både när det gäller Alla flickor, Jag ljuger så bra och Hur svårt kan det va, är låtar som väldigt många kan sjunga med i utantill när den väl kommer igång på ett dansgolv med schlagertema.

 

Hon har gjort några mindre lyckade framträdanden i tävlingen på senare år. Jag hoppas att de är borta nu, och att vi får se en klassisk Linda-låt. Lite som med Mendez så är det helt beroende på dagsformen för publiken. Vill man ha en partykväll så är Linda ett bra tips.

Hon slår för övrigt också mellorekord som den artist som har varit med som soloartist flest gånger. Bara en sån sak.

 

6 Paul Rey – ”Talking in My Sleep”

Foto: Jessica Gow / TT

Här har vi kvällens mest okänd artist. Men han har gjort mycket musik och låtar åt andra. Han har bland annat jobbat ihop med Snoop Dogg. Han har också varit förband åt Måns Zelmerlöw och James TW.

 

Det är många av de insatta som på förhand har snackat upp den här killen, och det ska bli väldigt intressant att se vad han har att komma med.

Det ska också bli intressant att se hur det går för honom. Det som ligger honom i fatet är att han inte har något stor fanbase från början. Men har han en bra låt och går vidare så blir det ett bra bevis på att de bra låtarna ska premieras, och inte bara vilka namn som framför dem.

 

7 Anna Bergendahl – ”Kingdom Come”

Foto: Jessica Gow / TT

Kvällens sista artist är den som jag har omvärderat mest, någonsin. Vilken comeback hon fick ifjol.

Så här skrev jag i bloggen förra året inför hennes medverkan:

Anna har haft svårt att komma tillbaka. Jag tycker att det är bra att hon nu är med på tåget igen, och jag hoppas att hon har en jättebra låt. Jag vill inte att hon ska vinna, men det vore kul om hon kunde få något slags upprättande. Hon är en bra sångerska, så kan hon bara få tillbaka sitt självförtroende och svenska folkets gillade skulle hon nog kunna få en bra karriär trots allt.

Och så här skrev jag i bloggen när jag skulle sammanfatta alla låtar 2019:

Ingen läsare av den här bloggen kan ha undgått min kärlek till den här låten. Sedan jag hörde den första gången på uppspelningen i Göteborg så har jag bara älskat den. Fartfylld, häftigt uppbyggd, grym röst på sångerskan. Och framförallt en så värdig comeback sedan fiaskot i Oslo 2010.

Hon hade helt enkelt den överlägset bästa låten ifjol. Så skönt efter att hennes Eurovision-fiasko 2010 hade varit så hårt inpräntat i svenska folkets medvetande i nio år.

Så det är med helt andra förutsättningar hon kommer med i tävlingen i år. Nu är hon stor favorit att bli etta i deltävlingen och att få ett bra resultat i finalen.

Hon har utlovat mycket mer upptempo och det ser jag fram emot. Jag hoppas verkligen att hon ska överträffa förra årets mästerverk.

Hon kanske inte vinner Melodifestivalen i slutändan, men om hon skulle göra det så hade hon varit mer än värd ett försök till att snygga till sin Eurovision-historia.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *